chili&vanília

Megint Rugelach

Gasztro

Lassan beindul a sütési szezon, és én a bejgli helyett továbbra is a rugelach rajongója maradok. A különböző édes töltelékkel (lekvár, dió, mazsola, fahéj vagy csokoládé) megtöltött kifli a legtöbb forrás szerint lengyel zsidóktól származik. A világon a legjobb a híres New York-i Zabar's kávézóban kapható - az emblematikus krémsajtos, füstölt lazacos bagel vagy a tojássaláta mellett sokan csak ezért járnak ide. Apropó, bagel. Ennek első alkalommal megvan még a maga romantikája, később azonban rájön az ember, hogy a Zabar'sban egyrészt fele olyan jó sincs a bagel, mint a szemben lévő patinas pékségben, ahol ráadásul folyamatosan frissen sütik, másrészt a lazacos bagel akkora és olyan nehéz, hogy ha egy ilyet elfogyaszt az ember, akkor estig semmi mást nem tud megkóstolni. Szemben a rugelachhal, amely könnyed és légies. Vagy nem. A Zabar's rugelachjának tésztája omlós, friss, vékony, leginkább amolyan ürügy, tölteléke ott savanykás málnalekvár és mogyoró. Micsoda szerencse, hogy nincs Budapesten kihelyezett fiókjuk! Idén házi feketeribizli-lekvárral és durvára tört pisztáciával sütöttem az első adagot, elegáns rugelach lett, és nagyonfain. Továbbá megállapítottam, hogy ha nem kifliket gyártunk, hanem egyben feltekerjük, és szeleteket vágunk, akkor ez a sütemény kifejezetten munkamentes. Mind a lekvár fajtája, mind a dióféle változtatható másra.

Rugelach feketeribizli-lekvárral és pisztáciával

Hozzávalók (20-22 darabhoz)

Tészta:12 dkg natúr krémsajt (Philadelphia),

szobahőmérsékleten12 dkg puha vaj4,5 dkg porcukor15 dkg lisztcsipetnyi sóTöltelék:

5 dkg barna cukor2 evőkanál sima cukorfél kávéskanál őrölt kardamom10 dkg hámozott pisztácia, durvára vágva

(vagy mogyoró)6 evőkanál feketeribizli lekvárTetejére:1 tojás2 evőkanál tej

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Elektromos kézi keverővel összedolgozzuk a krémsajtot, vajat, cukrot. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, összegyúrjuk. Bucit, majd korongot formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és min. 1 órára a hűtőbe tesszük. Amikor kivesszük, kettévágjuk, és mindkét darabból egy-egy kb. 30°20 cm-es téglalapot nyújtunk, a deszkát bőven megszórjuk liszttel (a tészta szakad, nehéz vele dolgozni). A töltelékhez összekeverjük a pisztáciát, a kardamomot és a cukrot. A téglalapokat megkenjük 3-3 evőkanál lekvárral, majd elosztjuk rajta a pisztáciát. Hosszában feltekerjük, majd a hengerből kb. 6 cm-es szeleteket vágunk. Nem baj, hogy a töltelék kissé kikandikál. Sütőlapra helyezzük, majd megkenjük a tojás és a tej keverékével. 22-25 perc alatt sül meg.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.