Tartalom

(2011-11-24)

Publicisztika
A szerk.

A szerk.

Kertész Imre leendő díja – A nagy valagrend

Ezt írtuk 2011-ben abból az alkalomból, hogy kormányunk törvényt alkotott egy régi jó plecsni, a Szent István-rend revitalizálására. A hírek szerint ezt a díjat kapja meg hamarosan Kertész Imre is.

Egotrip
Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Karantén

Magyar Narancs, 2011. november 3.

Gazdaság

Terjeszkedik a kormánypárti közért

Gazdaság

A magyar lánc szebben csörög

A Fidesznek oly kedves CBA és a Coop konzorciuma a hírek szerint megvenné a kivonulni szándékozó belga-francia Delhaize-csoport Cora-Match-Profi boltcsaládját. A kormány azonban inkább lelkes, mint okos a "nemzeti kereskedelem" megteremtésében, és alighanem akaratlanul is fölveri az üzletlánc árát.

Belpol

Klientúraépítés a civil szervezeteknek szánt adóforintokból

Belpol

Központosított önszerveződés

A hónapok óta készülő "civil törvény" tervezete hamarosan az Országgyűlés elé kerül, de érdemi konzultációkra ennyi idő alatt sem volt módjuk az előkészítőknek. A kormány a civilek autonómiáját is elveszi, és kézből fogja etetni őket.

Belpol

Az utolsó esély

EU-IMF-mentőcsomagért tárgyal a kormány

A múlt csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben tudatta a világgal, hogy a kormány a magyar állam pénzügyi nehézségei miatt az IMF-hez fordul segítségért. Ez a lépés a közeli katasztrófától mentette meg az országot: de még ezt is úgy bírta csak megtenni Orbán, hogy a lehető legrosszabbul jöhessünk ki belőle.

Interjú

Belpol

"A botrány kifejezést nem használnám"

L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának elnöke

Egy hónappal ezelőtt lett a Nemzeti Kulturális Alap elnöke is, melynek struktúráját és működését máris alaposan átszabta. Erről, valamint a szimbolikus politizálásról, a József Attila-szoborról, Kerényi Imréről meg a törvények utólagos korrekciójának lehetőségéről is beszélgettünk.

Interjú

Belpol

"Katasztrofális a viszony"

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese

Láng Zsolt fideszes polgármester simán, 53 százalékkal nyert a második kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulójában. Az LMP nem tudta megközelíteni az MSZP-t, és a zöld párt jelöltje szerint a kormánypárt előnye akkora, hogy nincs értelme visszalépni a második forduló előtt.

Film

Interjú

Film

A marseille-i

Philippe Carrese filmrendező

Zidane, Cantona és a Taxi-filmek szülővárosa, Marseille a főszereplője a budapesti Francia Intézet többhetes rendezvénysorozatának. Ebből az alkalomból november 28-án vetítik világpremierként Philippe Carrese krimikomédiáját, a Cassost. A zenész-író-filmrendezővel a detektívregények városáról beszélgettünk.

Könyv

Interjú

Könyv

"Válaszaim végképp nincsenek"

Erlend Loe író

A több mint két méter magas norvég író nevét (a szóvégi "e" néma) immár húsz nyelvre lefordított könyve, a Naiv. Szuper. tette ismertté. A Scolar kiadó a múlt héten mutatta be magyar fordításban Vegyesbolti csendes napok című regényét. Ebből az alkalomból járt Budapesten.

Zene

Interjú

Zene

Természetes gúnyosság

Kovács Krisztián - Fish!

A több mint tíz éve működő Fish! a budapesti klubéletből nőtte ki magát a magyar könnyűzene fontos tényezőjévé. A slágeres dalairól és szórakoztatóan odamondogatós szövegeiről ismert rockzenekar idén ősszel adta ki - pontosabban tette ingyenesen letölthetővé - Sav című új lemezét. Kovács Krisztián énekest ebből az apropóból kérdeztük.

Interjú

Zene

A mozgalom adósa

Mike Watt rockikon

Az amerikai alternatív rock közelmúltjának meghatározó figurája. A Minutemen, a Firehose, a Dos vezéralakja, a jelenleg a Stoogesban is basszgitározó Mike Watt nemrég Budapesten lépett fel zenekarával. A csapongva hadaró zenésszel akkor beszéltünk.

Képzőművészet

Százéves házak

Képzőművészet

A hanyatlás hagyománya

Tündérpalota

Külső-Józsefváros egyik legszebb épülete ma múzeum és könyvtár. Iskolának szánták, az is volt hosszú ideig, ám a kezdetet leszámítva mindig társbérlőkkel kellett osztozkodnia.

Interaktív
Színház

Interjú

Színház

Üres térben

Szalai-Szabó István, a Sirály ügyvezetője

Közösségi ember, fáradhatatlan szervező. Stúdió "K", Egyetemi Színpad, Bárka, a Halász Péter-féle Városi Színház és végül a Sirály - csupa közösségi hely, sok szubverzív művészettel és civil kurázsival. És most a "Sirálynak is vége". Vagy mégsem?

Trafik
Lokál

Városnézés

Lokál

Eldugult emlékezet

Bupap-túra: Szellemek a Svábhegyen

A dugóhúzás-hangutánzás félrevezető: a bupap hangsor a Budapesti Aszfalt Projekt elnevezést rövidíti. A szellemek pedig nem palackból szabadulnak, hanem ott rejtőznek, mindmáig háborítatlanul és alig láthatóan a Svábhegy fái, házai között.

Gasztro
Sport

Interjú

Sport

"Ez egy nagyon jó sportág"

Berki Krisztián világ- és Európa-bajnok tornász

A pekingi olimpián a sportág sajátosságai miatt vb-ezüstérmesként sem vehetett részt. Londonban viszont ott lesz: egy hónappal ezelőtt, a tokiói vb-n szerzett aranyérmével kvalifikálta magát.

Tudomány

Kiállítás

Tudomány

Hüllőkről csak jót

A dinoszauruszokról korábban azt hittük, hogy messzire kerülték a Kárpát-medencét - pláne, hogy fénykorukban az még nem is létezett. Ettől függetlenül nálunk sem reménytelen kutakodni utánuk - legalábbis erről tanúskodik a Magyar Természettudományi Múzeum új kiállítása.