chili&vanília

Meyer-citrom

Gasztro

Vajon feltűnt-e mostanában valakinek, hogy citromfronton gyanús dolgok történnek? A hagyományos citromok között ugyanis ilyentájt, szinte minden évben, különös példányok bukkannak fel.

Héjuk vékony, sima, színük kanárisárga, inkább narancsos, illatuk édeskés-kesernyés, bódítóan intenzív, már-már mandarinnak vélné őket az ember. A legtöbb esetben maguk a zöldségesek sincsenek tisztában azzal, hogy az érdekes gyümölcs nem csupán "valamilyen másfajta" citrom, hanem egy igazi celebcitrom. Úgy hívják: Meyer-citrom. Ilyenkor, január-februárban érik, így kerül hozzánk is. Az Egyesült Államokban óriási kultusznak örvend, az ínyencek ünneplik, és nagy elánnal vetik bele magukat a szezonjába. A Meyer-citromot sokáig csak dekoratív dísznövényként, mutatós külseje miatt termesztették őshazájában, Kínában. Aztán a korai 1900-as években az amerikai mezőgazdasági minisztérium azzal a küldetéssel bízta meg Frank N. Meyer kutatót, hogy Ázsiában gyűjtsön új növényfajtákat. 2500 újdonsággal tért haza, köztük a különleges, illatos citrommal, amelyet végül róla neveztek el. Ha ilyenre bukkannak a citromhalmok között, válogassák csak ki a zöldségeseknél (és szupermarketekben), aztán kísérletezzenek vele: érdemes. Kevésbé savas a hagyományos testvérénél, izgalmas, kissé virágos zamata pedig számos ételt különlegessé varázsol. Reszeljék a héját kecskesajtra vagy füstölt lazacra, készítsenek vele sült csirkét vagy parmezános rizottót, vagy próbálják ki az alábbi két receptben. Jó citromvadászatot!

Citromos-tejszínes spagetti: 2 kis adaghoz lobogó, sós vízben al dente állagúra főzünk kb. 15 dkg tésztát. Közben elkészítjük a mártást: kis lábasba 1,5 dl jó minőségű (minimum 30 százalék zsírtartalmú) tejszínt öntünk, amelybe belereszeljük két citrom héját, és egy csipet sót adunk hozzá. Erős lángon, kb. 8 perc alatt felforraljuk. Közvetlenül tálalás előtt, mielőtt a tésztára öntenénk, a felforralt, sűrű tejszínhez keverünk 0,5 dl friss tejszínt és fél citrom levét. A tésztát összekeverjük a mártással, és megszórjuk reszelt pecorinóval vagy más kemény juhsajttal.

Krémes citromsodó: Lábasban vizet forralunk. Közben egy akkora üveg- vagy fémtálban, amely majd pont kényelmesen ráilleszkedik a vizes lábasra, fehéredésig keverünk 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját 15 dkg cukorral. Elektromos kézi habverővel a legkényelmesebb. Amikor forr a víz, közepesre vesszük a hőt, és a tálat ráhelyezzük a vizes edény tetejére, úgy, hogy az alja semmiképpen ne érje a vizet. A gőz fölött folyamatosan felverjük a sodót, ehhez is használhatjuk az elektromos habverőt. Amikor elkezd sűrűsödni, hozzáöntjük a 1,5 dl citromlé egyharmadát. Folytatjuk, majd amikor ismét sűrűbb, megint egyharmadnyi citromlé következik. A végén jön hozzá a citromlé utolsó harmada. Ez összesen kb. 7-8 percig tart, és a krém térfogata kb. megháromszorozódik. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és 9 dkg vajat, hat részre osztva, apránként, óvatosan beledolgozunk a sodóba. Poharakba töltve lehűtjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.