chili&vanília

Meyer-citrom

Gasztro

Vajon feltűnt-e mostanában valakinek, hogy citromfronton gyanús dolgok történnek? A hagyományos citromok között ugyanis ilyentájt, szinte minden évben, különös példányok bukkannak fel.

Héjuk vékony, sima, színük kanárisárga, inkább narancsos, illatuk édeskés-kesernyés, bódítóan intenzív, már-már mandarinnak vélné őket az ember. A legtöbb esetben maguk a zöldségesek sincsenek tisztában azzal, hogy az érdekes gyümölcs nem csupán "valamilyen másfajta" citrom, hanem egy igazi celebcitrom. Úgy hívják: Meyer-citrom. Ilyenkor, január-februárban érik, így kerül hozzánk is. Az Egyesült Államokban óriási kultusznak örvend, az ínyencek ünneplik, és nagy elánnal vetik bele magukat a szezonjába. A Meyer-citromot sokáig csak dekoratív dísznövényként, mutatós külseje miatt termesztették őshazájában, Kínában. Aztán a korai 1900-as években az amerikai mezőgazdasági minisztérium azzal a küldetéssel bízta meg Frank N. Meyer kutatót, hogy Ázsiában gyűjtsön új növényfajtákat. 2500 újdonsággal tért haza, köztük a különleges, illatos citrommal, amelyet végül róla neveztek el. Ha ilyenre bukkannak a citromhalmok között, válogassák csak ki a zöldségeseknél (és szupermarketekben), aztán kísérletezzenek vele: érdemes. Kevésbé savas a hagyományos testvérénél, izgalmas, kissé virágos zamata pedig számos ételt különlegessé varázsol. Reszeljék a héját kecskesajtra vagy füstölt lazacra, készítsenek vele sült csirkét vagy parmezános rizottót, vagy próbálják ki az alábbi két receptben. Jó citromvadászatot!

Citromos-tejszínes spagetti: 2 kis adaghoz lobogó, sós vízben al dente állagúra főzünk kb. 15 dkg tésztát. Közben elkészítjük a mártást: kis lábasba 1,5 dl jó minőségű (minimum 30 százalék zsírtartalmú) tejszínt öntünk, amelybe belereszeljük két citrom héját, és egy csipet sót adunk hozzá. Erős lángon, kb. 8 perc alatt felforraljuk. Közvetlenül tálalás előtt, mielőtt a tésztára öntenénk, a felforralt, sűrű tejszínhez keverünk 0,5 dl friss tejszínt és fél citrom levét. A tésztát összekeverjük a mártással, és megszórjuk reszelt pecorinóval vagy más kemény juhsajttal.

Krémes citromsodó: Lábasban vizet forralunk. Közben egy akkora üveg- vagy fémtálban, amely majd pont kényelmesen ráilleszkedik a vizes lábasra, fehéredésig keverünk 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját 15 dkg cukorral. Elektromos kézi habverővel a legkényelmesebb. Amikor forr a víz, közepesre vesszük a hőt, és a tálat ráhelyezzük a vizes edény tetejére, úgy, hogy az alja semmiképpen ne érje a vizet. A gőz fölött folyamatosan felverjük a sodót, ehhez is használhatjuk az elektromos habverőt. Amikor elkezd sűrűsödni, hozzáöntjük a 1,5 dl citromlé egyharmadát. Folytatjuk, majd amikor ismét sűrűbb, megint egyharmadnyi citromlé következik. A végén jön hozzá a citromlé utolsó harmada. Ez összesen kb. 7-8 percig tart, és a krém térfogata kb. megháromszorozódik. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és 9 dkg vajat, hat részre osztva, apránként, óvatosan beledolgozunk a sodóba. Poharakba töltve lehűtjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk