Tartalom

(2012-01-26)

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Ny*lvünk és a szex

Amikor a boldog emlékezetű Girolamo Savonarola 1497. február 7-én Firenzében megrakatta a hívságok máglyáját, még nem tudhatta, hogy történelmet csinált.

Ara-Kovács Attila: Orient expressz

Egotrip

Szavazatimport, populizmusexport

A határon túliak szavazatai nem fogják befolyásolni a hazai választási eredményeket, bár a Fidesz nyilvánvalóan emiatt kergette át a kettős állampolgársági törvényt és okozott jóvátehetetlen károkat mind a magyar-magyar, mind pedig a szomszédsági kapcsolatokban.

Publicisztika

Szelényi Zsuzsanna

Publicisztika

Az üvegplafonon túl

A nők és a vezetés

"Huszonnégy férfi előtt jelentem meg a Nemzetközi Valuataalap elnökségéért folyó meghallgatásomon. Miközben a kérdéseikre válaszoltam, arra gondoltam, épp itt az ideje, hogy változzanak a dolgok" - nyilatkozott Christine Lagarde pár hónappal ezelőtt. Az IMF vezérigazgatója a kilencedik azon a listán, amelyen a Forbes Magazin a világ legnagyobb hatalmú nőit gyűjtötte össze 2011-ben.

Dornbach Márton

Publicisztika

Egy tollvonással

Érdemes lesz-e visszavonni az Orbán-alkotmányt?

Az Orbán-kormány hadjárata a III. köztársaság közjogi berendezkedése ellen még azokat is sokkolta, akik semmi jót nem vártak a hatalomba nyolc év után visszatérő párttól.

Pauler Tamás

Publicisztika

De, demokraták

Elborulásveszély a baloldalon

Érezhetően feljavult sok baloldali polgártársunk hangulata az elmúlt másfél hónapban. Míg korábban a többciklusos, a demokráciát autoriter berendezkedéssé átformáló fideszes kormányzás réme kísértett sokakat, mostanában a biztos kormányváltás közelsége részegít.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"A Fidesz hátországáról semmiféle információm nincs"

Magyar Narancs, 2012. január 5.

A Médiatanács (MT) egyik tagja, Auer János felháborodott azon, hogy a Magyar Narancs őt személyesen nem kérdezte meg, mielőtt publicisztikát közölt a Klubrádiót sújtó döntésről. Ő maga kereste hát meg a lapot, hogy készítsenek vele interjút, különben jogi úton kér elégtételt.

Olvasói levél

Olvasói levelek

Kik rázzák az utcát?

Magyar Narancs, 2012. január 12.

Tisztelt Szerkesztőség! Cikkükben szó esik a negyedik magyar köztársaságot akaró 4K pártról. Noha az alapítók terve rokonszenves, rámutatok arra, hogy nem helyes a névben szereplő sorszám. A negyedik ugyanis - szerintem - az 1949. augusztus 20. és 1989. október 23. között fennállott Magyar Népköztársaság (e néven a második). Íme!

Olvasói levél

Olvasói levelek

Címlap

Magyar Narancs, 2012. január 19.

Tisztelt Dr. Magyar Narancs! Felszólítom, hogy a jövőben mellőzze a címlapon szereplő, a doktori fokozat birtoklására utaló megjelölést. Hosszú évek óta olvasom ugyanis az Ön neve alatt hétről hétre megjelenő írásokat, és egyre erősödött bennem az a felismerés, hogy azok valójában - gyakran majdnem teljesen szó szerint, más esetekben pedig csupán csekély mértékben eltérő megfogalmazással - az én gondolataimat tartalmazzák.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Menet a kiért?

Bár mondtak mindenfélét, még egy milliós tétel is elröppent a Kossuth téren, a tény az, hogy sokan voltak szombaton a Békemenetnek elkeresztelt kormánypárti tüntetésen. Többen, mint az utóbbi idők bármelyik tiltakozó felvonulásán - s ezzel a megmozdulás egyik célja - miszerint mutassuk meg "nekik", hogy mi is ki tudunk vinni az utcára ennyi meg annyi embert - teljesült is.

A szerk.

A szerk.

Így győztem

Baromzó! Ezt vésd jól az agyadba, a saját érdekedben! A magyar haza bátran módosít! Látod, hiába koptattad a szájad, hogy módosítani kell, ha akar a magyar módosítani, ha nem - ha egyszer a magyar módosítani akar, szuverénül, kétharmados akaratból, elsöprő, méltóságteljes vonulással, akkor módosítani is fog, és mindegy, hogy ez neked tetszik vagy nem tetszik!

Külpol

Mihail Hodorkovszkij útja a megigazulásig

Külpol

Az acélt még edzik

A börtönévek alatt az egykori simlis privatizátor az önkényuralom elleni küzdelem ikonjává nemesült. A legendák szerint azzal írta alá másfél évtizedes ítéletét, hogy garbóban jelent meg a szokásos évi oligarchatalálkozón 2000-ben. Az elnök megsértődött: "Bezzeg ha Bushhoz menne, nyakkendőt kötne!". Persze az orosz exolajmágnást nem a ruházkodása miatt vetette tömlöcbe Putyin. De miért?

Belpol

Interjú

Belpol

"Még a jobbikosok fele is uniópárti"

Beck László, a Medián kutatási igazgatója az Európai Unió hazai megítéléséről

A Medián felmérései szerint az évek óta tartó csökkenés ellenére továbbra is jelentős többségben vannak azok, akik egyetértenek Magyarország uniós tagságával. Ezért a kormány EU-ellenes propagandája leginkább arra jó, hogy a Fidesz-szavazók egy részét Jobbik-szavazóvá változtassa - véli Beck László.

Közmunka Dél-Baranyában

Belpol

Ingyen is szerencse

A Narancs az egyik válságrégióban, Dél-Baranyában járt utána annak, hogy a gyakorlatban miként működik a Fidesz-KDNP új közmunkaprogramja. A kiszolgáltatott emberek akár ingyen is dolgoznak, hiszen csak így jogosultak a minimális támogatásra.

Elbocsátások a közszférában

Belpol

Ész nélkül, viszont gyorsan

A kormány határozott a költségvetési szerveknél végrehajtandó létszámcsökkentésről: "a hatékonyan működő állam kialakítása céljából" 6719 státust megszüntetnek. Ebből 2440 betöltetlen, de még így is négyezernél több embert kell elbocsátani. Listát is mellékeltek, hogy hol mennyi álláshely szűnjék meg. Az viszont titok, hogy vannak-e lajstromok a kirúgandó személyekről.

Interjú

Belpol

"Megvalósíthatatlan és cinikus"

Radó Péter oktatáspolitikai szakértő a köznevelési törvényről

A parlamenti elfogadással véget értek a harcok a köznevelési törvény körül. De mi került be végül a jogszabályba, és milyen hatása lesz, ha életbe lép? És persze: milyen lehetőségei lesznek a poszthoffmanni időszak közoktatás-politikájának?

Lemondott a vidékfejlesztési államtitkár

Belpol

Jobbra el

A magyar mezőgazdaság, sőt a magyar haza felvirágzását az önellátó családi és kisbirtokok felfuttatásától, valamint ezzel párhuzamosan a nagyüzemi gazdálkodás méretre vágásától remélő Ángyán Józseffel a kormánypártok egyik radikális hangú képviselője távozik főhivatali posztjáról. Lépése inkább politikailag, mint szakmailag okozhat problémát Orbán Viktornak.

Interjú

Belpol

"Nem veszi be a gyomrom"

Parti Nagy Lajos író

Írótársai olyan embernek mondják, akit csak a politika képes kihozni a sodrából. Ezúttal a perlekedő hazaszeretetéről, az idegentől való félelemről és a hatalomhoz való iszonyáról beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Alfától deltáig

Czeslaw Milosz: A rabul ejtett értelem

"Valóban különös dolog. Hogyan lehet valaki perzsa?" - álmélkodott Montesquieu levélregényének párizsi társasága, rácsodálkozva e merőben sajátságos "választásra".

Könyv

Könyv

A zsidó Jane Austen?

Howard Jacobson: A Finkler-kérdés

Jacobson szívesebben gondol önmagára a zsidó Jane Austenként, mint az angol Philip Rothként; Booker-díjas regényében a zsidó identitás összetettségét járja körül az irónia eszközeivel.

Könyv

Lost in translation

Czeslaw Milosz: A lengyel irodalom története 1-2.

A Máriabesnyő-Gödöllő székhelyű Attraktor Kiadó, amely magyar történészek - köztük olyan jeles szerzők, mint Jancsó Benedek vagy Deér József - két világháború között megjelent, de azóta elfeledett vagy egyenesen feledésre ítélt munkáit adja ki újra, a budapesti Lengyel Intézettel karöltve lengyel könyvek kiadására is vállalkozik.

Film

Film

Clooney for President

A hatalom árnyékában

George Clooney demokrata elnökjelölt teper a Fehér Házért. Megkapja-e, vagy sem, nem ez a film igazi tétje, Clooney ezúttal csak módjával rendezte bele magát saját filmjébe. Egy-két zsírosabb jelenésre persze így is futja, de Ryan Gosling van itt nagyon helyzetbe hozva a kampánystáb idealista élmunkásának szerepében.

Le Carré filmen

Film

Házőrzők

Az Árulás megjelenésünk napján mozikba kerülő új filmváltozata, a Tomas Alfredson rendezte Suszter, szabó, baka, kém in medias res vág bele a regény leglátványosabb akciójába, a balcsillagzat alatt született Tanúság műveletbe, amelyet Budapestre helyeztek át az alkotók. A fenséges dunai panoráma a Halászbástyáról, kis couleur locale a nyolcadik kerületből, majd a Párizsi-udvar, ahol a brit ügynök - Mucsi Zoltán és Kálloy Molnár Péter hathatós közreműködésével - otthagyja a fogát.

Zene

Koncert

Zene

Budapesti Fesztiválzenekar

Ritkán fordul elő, hogy a jószerint az utolsó pillanatban beugró művész nagyobb reputációval bír, mint a lemondásra kényszerülő eredeti szólista, ám a Fesztiválzenekar legutóbbi bérletes koncertjein most ilyesmi történt.

mi a kotta?

Zene

Menjünk ki a szőlőhegyre!

Különös táj a lelked: nagy csapat álarcos vendég jár táncolva benne; lantot vernek, de köntösük alatt a bolond szív mintha szomorú lenne.

Interjú

Zene

"Valami kollektív lelkiség"

Hajnóczy Csaba, Kenderesi Gabi - Kampec Dolores

Nemrég jelentkezett új lemezével a magyar alternatív színtér egyik legrégebbi szereplője. A Kampec Dolores gitárosát és énekesét kérdeztük az Evaliyéről, a zenéről, múltról és jelenről.

Lemez

Zene

A kétkedők nyugalma

Superbutt: Music For Animals

A Vörös András énekes vezette Superbutt komoly változásokon ment át az elmúlt években, és ezek a tagcserék elég radikális zenei változásokat sejtettek.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Törd a kerítést!

Az ember mértéke

Az Orfeo csoport (1969-78) tagjainak akkori és későbbi alkotásaiból összeálló kiállítást nem érthetjük meg anélkül, hogy ne ismernénk a szocializmus működési mechanizmusait, ezen belül a művészekkel kapcsolatos elvárásrendszerét, illetve azokat a (túl)élési stratégiákat, melyeket a manapság csak "nagy generációnak" nevezett, akkor még igen fiatal nemzedék alkalmazott a rendszerrel, a minden oldalról lecövekelt, áttörhetetlennek tűnő falakkal és kerítésekkel szemben.

Kiállítás

Képzőművészet

Hősök voltak mindannyian

Ha Szolnok nevezetességeit soroljuk, a megyei levéltár nem tartozik a felkapott helyek közé. Csak úgy, az utcáról nem esik be a látogató - és nem csupán azért, mert a város kevésbé izgalmas, lakótelep és családi házak ölelte övezetében található. Pedig érdemes betérni.

Színház

Színház

Szombat esti láz

Tasnádi István: East Balkán

Aki tudja, hogy Shakespeare kire-mire utalt - de az is elég, ha annyit tud, hogy utalt valakire-valamire -, amikor megírta a III. Richárdot, az tudja, hogy a színház a jelen idő művészete. És anyaga, az úgynevezett kortárs dráma megannyi Zeitstück. Aztán olyik fennakad az öröklét szitáján.

Interjú

Színház

"Attól félek, hogy nincs igazam"

Tasnádi István drámaíró

1996-ban mutatták be első drámáját, a Kokainfutárt; azóta nincs évad, amelyben ne kerülne színre új darabja vagy adaptációja. A Krétakör állandó szerzője, három saját drámájának pedig rendezője volt. Legutóbb az East Balkán című, a fiatalok éjszakai életéről szóló darabját mutatták be a Bárkában. Rúdtáncos kamaszokról, a közéleti szerepvállalásról és a kortárs magyar drámák helyzetéről beszélgettünk vele.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A Himnusz szülinapja

A magyar kultúra napja; Esti séta

A magyar kultúra napjának láthatóan éppen ahhoz nincs köze, amit ünnepelni volna hivatott: a létező magyar kultúrához. Csupa komolykodó gesztus az egész, csupa múltba révedés, üres szólam.

Interaktív

Állatkert helyett szafari

A válság és a magyar kultúra

A kultúra még diktatúrában is fontos, egyedül az átmeneti időszakra berendezkedő önkényuralom tekinti feleslegesnek - hangzott el a Minerva Egyesület konferenciáján, ahol a leghevesebb viták az állami és piaci finanszírozás lehetőségei körül bontakoztak ki.

Tudomány

Konyhai kémia XXVIII.

Tudomány

Pezsgő élet

Kóla

A kólafélék már jó ideje az emberiség legnépszerűbb üdítőitalai. Sokszor titkokkal övezett tartalmuk egyszerre hordoz izgalmat, és ad okot (többnyire oktalan) félelmekre.

Lokál

Trendi matyó hímzés

Lokál

Népies kollekció

Egyre-másra tűnnek fel a népi mintázatok a hazai dizájnban, a magyaros formakinccsel díszített ruhák és kiegészítők mintha külföldön is egyre népszerűbbé válnának. Ám az új trend meghökkentő divatszakmai belviszályt generált, és persze a politika sem maradhat ki belőle.

Lélek

"Vegyes" esküvők

Lélek

Ki ad minket össze?

"Amikor Isten áldását adta az első párra, még nem volt semmiféle vallás" - mondja Iványi Gábor metodista lelkész. Azóta persze számtalan vallás keletkezett, és a párválasztási lehetőségek is bővültek, ám a különböző vallású pároknak "isten színe előtt" nem olyan egyszerű örök hűséget esküdnie.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Meyer-citrom

Vajon feltűnt-e mostanában valakinek, hogy citromfronton gyanús dolgok történnek? A hagyományos citromok között ugyanis ilyentájt, szinte minden évben, különös példányok bukkannak fel.

étel, hordó

Gasztro

Nótafa

Néha a múlt nem úgy pereg le előttünk, mint méz a biopiacon, nincs benne semmi aranyló. Egy félrészeg, aktatáskás palit látunk magunk előtt. Ilyet szól: "Egy kis pesti vendéglőbe egy kispesti vendég lő be".