chili&vanília

Nem krémes

Gasztro

Párizs, tizedik kerület. Gasztronómiai szempontból jelenleg az egyik legizgalmasabb negyed, rengeteg újonnan nyíló, főleg fiatalokat célzó hellyel, köztük számos innovatív vagy alternatív irányzatú kávézó, bisztró. Yann Couvreur cukrászdája idén májusban nyitott. Krémese azóta beszédtéma a városban. Mindig déltől kapható, mindössze ötven darab jut egy napra, a falon táblán ikszelik, hogy mennyi van még belőle. À la minute készül el, azaz akkor állítják össze, amikor a vevő megrendeli. Hajszálvékony, ostyaszerű, karamellizált lapot töltenek meg extravaníliás, sűrű krémmel. A klasszikus francia krémest nem übereli, de kétségtelenül innovatív, bár inkább tűnik briliáns marketingfogásnak. Az alább ajánlott nyári desszertnek még annyi köze sincs a krémeshez, mint a hagyományos franciának Yann Couvreur változatához, de nagyon finom, látványos és villámgyorsan elkészül. A saját konyhánkban.

 

Villámkrémes túróhabbal és málnával

Hozzávalók (4 szelet)

 

1 csomag leveles tészta

1 evőkanál porcukor

50 dkg krémes állagú túró

10 dkg porcukor

fél vaníliarúd

1 citrom reszelt héja

csipet só

1 dl felvert tejszínhab

 

Először elkészítjük a tésztát: a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztalapokhoz a leveles tésztát 12 darab teljesen egyforma, 12 cm-es korongra szúrjuk ki. (Ha házi vagy mélyhűtött leveles tésztával dolgozunk, azt előtte ki kell nyújtani téglalappá). Egy nagy sütőlapra sütőpapírt terítünk, majd ráhelyezzük a tésztalapokat. Szitával vékonyan meghintjük porcukorral, aminek köszönhetően a lapok a sütés során kissé karamellizálódnak majd. A tetejükre borítunk egy, a tepsivel azonos méretű sütőpapírt, majd ráhelyezünk egy ugyanakkora tepsit. Ez nehezékként szolgál, hogy a tészta ne emelkedjen meg. 20 percig sütjük. A pontos sütési idő sütőfüggő, 15 perc után érdemes néha ellenőrizni, hogy szép sötét-e már a színe. Amikor megsült, hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez simára keverjük a túrót a porcukorral, a vanília kikapart magjával, citromhéjjal, sóval, végül óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Habzsákba töltjük, és hűtőben hagyjuk kissé visszadermedni. Megtöltjük a lapokat: egy krémeshez három lap szükséges. Az első lapra a habzsákból kb. 2 cm átmérőjű gömböt nyomunk. Ráhelyezzük a második lapot, és a második „emeletre” is ugyanannyi krémet nyomunk. Ezt a réteget befedjük a harmadik lappal. Az egyes rétegek közé tehetünk néhány szem málnát. A tetejét meghintjük egy kevés porcukorral. Mind a tésztát, mind a krémet előre el lehet készíteni, így akár egy elegáns vacsorához is kényelmesen bevethető.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.