Tartalom

(2016-06-23)

Snoblesse
Egotrip

Egotrip

Techet Péter: Svarcgelb

Ki ellen?

Amikor tavaly év végén kiderült, hogy a franciaországi foci Európa-bajnokságon Ausztria és Magyarország egy csoportba kerül, rögtön felbukkant a régi vicc a kávézóba belépő Habsburg Ottóról, aki a hírre, miszerint Ausztria és Magyarország játszik, értetlenkedve visszakérdez: „no ja, de ki ellen?”

Publicisztika

Mink András

Publicisztika

Bezárt ajtós-főzőcskés, kisállami autarkia

Orbán nemzeti nagytőkéseiről

Lánczi András, a Corvinus Egyetem tanára (azóta rektora), az orbánzati think tank, a Századvég Alapítvány korábbi vezetője nemrég arról világosította fel a közönséget (azaz bennünket, fantáziátlan, moralizáló mazsolajancsikat), hogy amit mi korrupciónak (lopásnak?) vélünk – a hatalomhoz (Orbánhoz) közel álló pénzemberek, vállalkozók helyzetbe hozása a piac erőszakos újraosztása, piaci versenyelőnyök kormányzati-törvényhozási biztosítása, többek között visszamenőleges jogalkotás révén, valamint és mindenekelőtt a sokszorosan túlárazott, uniós forrásokból és a magyar adófizetők pénzéből finanszírozott közbeszerzések irányított elosztása – szóval mindez valójában a kormány tudatos társadalompolitikája a nemzeti tőkésosztály, tulajdonosi réteg stb. megteremtése, létrehozása érdekében.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A rosszak és a még rosszabbak

A múlt héten egy személyiségi jogi perben a szembesítésre beidézett Portik Tamás – aki egy gyilkossági ügy jogerős elítéltjeként jelenleg börtönbüntetését tölti – terhelő vallomást tett elsősorban is Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőre, volt belvárosi polgármesterre, aztán Habony Árpádra és annak nagynénjére, valamint a névvel nem említett Rubovszky György KDNP-képviselőre.

A szerk.

A szerk.

Öngólkirályok

Az emberek megállították a villamost a Nagykörúton, hogy harsányan hangot adjanak labdarúgással kapcsolatos érzelmeiknek – 1954-ben történt, s azt kiabálták: „Vesszen Sebes!”, „Vesszen Puskás!”.

Külpol

Népszavazás az Egyesült Királyságban

Külpol

Az engedetlen partner

Az Egyesült Királyság választópolgárai lapunk megjelenésének napján döntenek arról, hogy fenn kívánják-e tartani hazájuk tagságát az Európai Unióban. Mi lesz, ha mennek, és mi, ha maradnak? Mi lesz velük, és mi az unióval?

Belpol

Tisztújító kongresszus előtt az MSZP

Belpol

Jó reggelt, elnök úr!

Június 25-én új elnököt választ a szocialista párt. Az esemény túlmutat a személyi kérdéseken, mivel az MSZP-n keresztül a teljes baloldalt érinti. Amely továbbra sincs túl jó állapotban, de a helyzete nem reménytelen.

Színház

Színház

Színház

Mindenki áldozat

Koltay Gábor: Itt élned, halnod kell

Pár éve egy magyar pszichoanalitikus-konferencián hangzott el a javaslat, hogy az állami megemlékezések és ünnepségek koncepciójának elkészítését pszichológusokra kellene bízni.

Zene

Lemez

Zene

Kis, éji

Britta Phillips: Luck or Magic

Adottságai alapján filmcsillag is lehetett volna, sőt miután a 80-as években elénekelte a Jem és a Hologramok főcímdalát, a virtigli popsztárság felé is megnyílt neki az út, Britta Phillips azonban végül jóval csendesebb vizeken hajózta végig az ifjúkorát.

Lemez

Zene

Rózsát terem

The Invisible: Patience

A dél-londoni The Invisible triót remek és ihletett zenészek harmonikusan együttműködő kollektívájaként ismerte meg a világ: amellett, hogy számtalan neves zenészkollégájuk albumán muzsikáltak már (Dave Okumu énekes-gitáros emellett még keresett producer is), időről időre elkészítik saját soros albumaikat, most éppen a harmadikat.

Opera

Zene

Mennyit a szemnek?

Enescu: Oidipusz, Purcell: A tündérkirálynő

Koncertszerű előadás, vagy jó másfél száz előadó a színpadon, s gyenge, de lelkesen kitartó harmadház a nézőtéren: így festett a Bukaresti Nemzeti Opera miskolci vendégjátéka az idei Bartók Plusz Operafesztiválon. Bent a színházban George Enescu egyetlen, ám annál nagyobb ambícióval (bő két évtizeden át) alkotott, négyfelvonásos dalműve, kint a miskolci utcán a magyar–osztrák focimeccs a kivetítőkön: erős kontraszt az operalátogatók számára és vajmi kevéssé előnyös helyzet a román művészeknek.

Interjú

Zene

„Magamat képviselem”

Eötvös Péter zeneszerző

A jövő hétfőtől péntekig tartó Armel Operafesztivál idei legnagyobb dobása Eötvös Péter Senza sangue című egyfelvonásos operája, amely eredetileg a New York-i Filharmonikusok felkérésére készült. A koncertszerű változat kölni, New York-i, göteborgi bemutatóját követően elsőként az Opera Grand Avignon versenyprodukciójaként volt látható a szcenírozott változat. A kékszakállú herceg vára tükördarabjaként íródott, hitchcocki feszültségű mű rendezője Alföldi Róbert.

Film
Interaktív

Tévé

Interaktív

Régóta dédelgetett

Story Extra

Pár esztendeje, forradalmas-reklámadós időkben sokan fordultak hatalmas várakozásokkal az RTL Klub Híradója felé, s habár a valóság hamar leszámítolta e túlzott reményeket, azért a csatorna hírszolgáltatói tevékenysége máig tiszteletre méltó.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Senkit sem hívnak Kalefnek”

Simonovics Ildikó és Maczó Balázs, a #moszkvater kurátorai

A Széll Kálmán tér története alcímet viselő kiállítás a Kiscelliben szóbeli visszaemlékezések, személyes relikviák és képzőművészeti munkák segítségével, sok-sok széttartó, de igen szórakoztató részlettel állítja elénk azt a komplex jelenséget, amit „moszkvatérként” érzékeltünk.

Könyv

Könyv

Könyv

„Aljas csalók”

Bill Browder: Vörös jelzés. Hogyan lettem Putyin első számú ellensége

Felmenőit akarta bosszantani a generációkon át rendíthetetlenül kommunista családba született chicagói tinédzser, amikor úgy döntött: kapitalista lesz.

Interjú

Könyv

„Tenyerembe vettem egy üveggolyót”

Nagy Bernadette az Írók Boltjáról

Több mint fél évszázada működik, és most ünnepeli függetlenségének 25. évfordulóját a legendás, Andrássy úti könyvesbolt. A könyvpiac és az éjszakai élet nagyágyúi egyaránt megkörnyékezték, de az elhivatott csapat elhatározta, hogy mindenáron könyvekből fognak megélni. Akkor is, ha riválisuk melléjük épít egy komplett könyvpalotát. A boltot 1986 és 2015 között vezető Nagy Bernadette-tel beszélgettünk a könyvek szeretetéről és az írók hiúságáról.

Gasztro
Lokál

Takács Ákos

Lokál

Mennek és maradnak

Mi hiányzik a Széll Kálmán térről?

Hivatalosan csak előző héten adták át, de az elmúlt másfél hónapban a fővárosiak már meglehetős intenzitással vették birtokba a megújult teret, Buda legfőbb közlekedési gócpontját.

Tudomány

Ilyen a rák – I. rész

Tudomány

A halhatatlan gyilkosok

Nincs még egy diagnózis, ami olyan szorongást és kétségbeesést váltana ki a betegekben és a hozzátartozókban, mint a rosszindulatú daganatos betegség. Mégis nagyon keveset tudnak róla az emberek.

Lélek
Riport
Tévétorrent