chili&vanília

Gravlax

Gasztro

Három, kettő, egy – indul a karácsonyi visszaszámlálás. Jöjjön hát elsőként az elegáns előétel. A gravlax készítése Skandináviából származó pácolási eljárás, amelynek során a halfilét sós-cukros-fűszeres keverékben hagyjuk állni 12–72 órán át. A lazac húsa az érlelés során tömörebb, feszesebb, élénkebb narancssárga és vajpuha lesz. Maga a gravlax kifejezés annyit jelent: (sóba) temetett lazac – azok a szegényebb észak-európai halászok, akik nem engedhették meg maguknak, hogy hordóban tárolják a halat, besózták, majd nyírfakéregbe bugyolálták-temették. A cél eredetileg a tartósítás volt, ma már elsősorban kulináris-hedonista megfontolás vezérli az effajta érlelést. Ennek megfelelően a kötelező, a kémiai feladatát elvégző són és cukron kívül kerülhet a keverékbe további fűszer is, például édesköménymag, citrusok, kapor – esetleg utóbbi helyett fenyőág, ahogy az eredetileg szokás volt. Ahány séf és ahány recept, annyiféle változat és arány, az 1:1 só-cukor egy megbízható kiindulási alap. Vékonyra szeletelve nagyszerű blinivel, pirítóssal, kaláccsal, natúr vagy tormás krémsajttal, vagy csak úgy magában, narancslével, olívaolajjal megcsepegtetve (gránátalmával, apróra kockázott datolyaszilvával megszórva – például).

 

Házilag érlelt citrusos lazac (gravlax)

Hozzávalók (6-8 adag)

 

1 kg lazacfilé (bőrös vagy bőre nélküli)

20 dkg kristálycukor

20 dkg só (lehetőség szerint durva szemű)

1 narancs reszelt héja

1 citrom reszelt héja

2 teáskanál édesköménymag

2 csokor kapor

 

A lazacfilét konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és csipesszel kihúzzuk belőle a tapintható szálkákat. Egy tálban összekeverjük a cukrot, sót, a narancs és a citrom reszelt héját, valamint az édesköménymagot. Egy akkora jénait vagy tepsit, amelyben kényelmesen elfér majd a lazacfilé, kibélelünk frissen tartó fóliával. A fűszerkeverék felét rászórjuk. Ráfektetjük a lazacot – ha bőrös, akkor bőrös felével lefelé –, majd a tetejére szórjuk a sós-cukros keverék másik felét. Rátesszük a két egész csokor kaprot. A lazacot alaposan, többszörösen bebugyoláljuk a fóliába. 3 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk, ezalatt kissé feloldódik a cukor és a só. Ekkor a becsomagolt lazac tetejére helyezünk egy tálcát vagy tányért, majd erre 3-4, kb. 40 dkg-os konzervet teszünk. Ezek nehezékként szolgálnak, segítségükkel kissé lenyomjuk a lazacot, így tömörebb és formásabb lesz. Hűtőbe tesszük, és minimum 12 órán át pácoljuk. 24 vagy 48 óra is lehet ez – minél hosszabb ideig áll, annál szárazabb, tömörebb és intenzívebb ízű lesz a lazac. A pácolást követően kivesszük a hűtőből, az összes hozzávalót eltávolítjuk róla, folyóvízben alaposan leöblítjük, és szárazra töröljük. Tálaláskor éles, vékony pengéjű késsel egészen vékony szeleteket vágunk a lazacból. A hűtőben kb. egy hétig áll el.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Huszein imám mártíromsága

Az Izrael és Irán között lezajlott tizenkét napos háború újra rádöbbentette a régió népeit: új közel-keleti hatalmi rend van kialakulóban. Az egyre élesebben körvonalazódó kép azonban egyre többeket tölt el félelemmel.

„A lehetőségek léteznek”

Úgy tűnik, hogy az emberi történelem és politika soha nem fog megváltozni. Kőbalta, máglyán égő „eretnekek”, százéves háborúk, gulágok… Vagy­is mi sohasem fogunk megváltozni. Reménytelen.

Taxival Auschwitzba

Idén áprilistól a francia közszolgálati televízió közel kilenc­órányi dokumentumfilm-folyamban mutatta be azt a három történelmi pert, amelyek során 1987 és 1998 között a náci kollaboráns Vichy-rezsim egykori kiszolgálóinak kellett számot adniuk bűneikről. A három film mindegyike más-más oldalról mutatja be a megszállás időszakát. A YouTube-on is hozzáférhető harmadiknak van talán a leginkább megszívlelendő tanulsága.

Lábujjhegyen

A hízelgéseknek, a geopolitikai realitásoknak és a szerencsének köszönhetően jól zárult a hágai NATO-csúcs. Azonban az, hogy a tagállamok vezetői jól tudják kezelni az Egyesült Államok elnökének egóját, nem a transzatlanti kapcsolatok legszilárdabb alapja.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.