chili&vanília

Gravlax

Gasztro

Három, kettő, egy – indul a karácsonyi visszaszámlálás. Jöjjön hát elsőként az elegáns előétel. A gravlax készítése Skandináviából származó pácolási eljárás, amelynek során a halfilét sós-cukros-fűszeres keverékben hagyjuk állni 12–72 órán át. A lazac húsa az érlelés során tömörebb, feszesebb, élénkebb narancssárga és vajpuha lesz. Maga a gravlax kifejezés annyit jelent: (sóba) temetett lazac – azok a szegényebb észak-európai halászok, akik nem engedhették meg maguknak, hogy hordóban tárolják a halat, besózták, majd nyírfakéregbe bugyolálták-temették. A cél eredetileg a tartósítás volt, ma már elsősorban kulináris-hedonista megfontolás vezérli az effajta érlelést. Ennek megfelelően a kötelező, a kémiai feladatát elvégző són és cukron kívül kerülhet a keverékbe további fűszer is, például édesköménymag, citrusok, kapor – esetleg utóbbi helyett fenyőág, ahogy az eredetileg szokás volt. Ahány séf és ahány recept, annyiféle változat és arány, az 1:1 só-cukor egy megbízható kiindulási alap. Vékonyra szeletelve nagyszerű blinivel, pirítóssal, kaláccsal, natúr vagy tormás krémsajttal, vagy csak úgy magában, narancslével, olívaolajjal megcsepegtetve (gránátalmával, apróra kockázott datolyaszilvával megszórva – például).

 

Házilag érlelt citrusos lazac (gravlax)

Hozzávalók (6-8 adag)

 

1 kg lazacfilé (bőrös vagy bőre nélküli)

20 dkg kristálycukor

20 dkg só (lehetőség szerint durva szemű)

1 narancs reszelt héja

1 citrom reszelt héja

2 teáskanál édesköménymag

2 csokor kapor

 

A lazacfilét konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és csipesszel kihúzzuk belőle a tapintható szálkákat. Egy tálban összekeverjük a cukrot, sót, a narancs és a citrom reszelt héját, valamint az édesköménymagot. Egy akkora jénait vagy tepsit, amelyben kényelmesen elfér majd a lazacfilé, kibélelünk frissen tartó fóliával. A fűszerkeverék felét rászórjuk. Ráfektetjük a lazacot – ha bőrös, akkor bőrös felével lefelé –, majd a tetejére szórjuk a sós-cukros keverék másik felét. Rátesszük a két egész csokor kaprot. A lazacot alaposan, többszörösen bebugyoláljuk a fóliába. 3 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk, ezalatt kissé feloldódik a cukor és a só. Ekkor a becsomagolt lazac tetejére helyezünk egy tálcát vagy tányért, majd erre 3-4, kb. 40 dkg-os konzervet teszünk. Ezek nehezékként szolgálnak, segítségükkel kissé lenyomjuk a lazacot, így tömörebb és formásabb lesz. Hűtőbe tesszük, és minimum 12 órán át pácoljuk. 24 vagy 48 óra is lehet ez – minél hosszabb ideig áll, annál szárazabb, tömörebb és intenzívebb ízű lesz a lazac. A pácolást követően kivesszük a hűtőből, az összes hozzávalót eltávolítjuk róla, folyóvízben alaposan leöblítjük, és szárazra töröljük. Tálaláskor éles, vékony pengéjű késsel egészen vékony szeleteket vágunk a lazacból. A hűtőben kb. egy hétig áll el.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.