chili&vanília

Nyár, cékla, savanyú

Gasztro

A céklát elsősorban téli gumós zöldségként tartjuk számon, talán fel sem tűnik, hogy ilyenkor nyáron megjelennek a piacon a zsenge, friss, nyári céklák. Ízük, állaguk ilyenkor sokkal frissebb, fiatalabb, arról nem is beszélve, hogy a levelüket is csodálatosan hasznosíthatjuk.

Kedvencem pl. a felaprított nyers céklalevél, joghurttal, olívaolajjal és pirított dióval összeforgatva. Egy-egy termelői piacon (már szép számmal akad), nagy ritkán találkozni a gyönyörű, mutatós csíkos változatával. Ezt "Chioggia céklának" hívják: egy olasz ősi fajta, amely Chioggia városából származik (mint Goldoni csetepatéja). Jellegzetes, rózsaszínű-fehér évgyűrűket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít - és valami hihetetlenül mutatós, a legtöbben el sem hiszik, hogy ilyen zöldség valóban létezik. Ha netán szerencsések, és hozzájutnak, ugyanúgy lehet használni, mint a sima céklát, hőkezelés során azonban sajnos elveszíti a gyönyörű pink csíkokat. Nyersen is kiváló, bár rendelkezik némi enyhe kesernyés utóízzel. Utóbbit elkerülendő alább egy olyan savanyítási technikát szeretnék megosztani, amelyet a híres New York-i étterem, a koreai-amerikai Momofuku könyvéből tanultam. A csíkos cékla természetesen igen mutatós, de a savanyúság készíthető hagyományos céklával, illetve más zöldségekkel is, például sárgarépával, édesköménnyel, retekkel stb. A rizsecetes, édes-savanyú pácban a nyers zöldség kb. 1 hónapig eláll, és rengeteg mindenhez lehet dekoratív kiegészítőként használni: szendvicsekbe, grillezett halak mellé, zöldsalátával stb. Az ecetes levét pedig pikáns salátaöntet alapjaként is lehet nyugodtan használni, kevés olívaolajjal kikeverve.

Rizsecetes, savanyított csíkos cékla

Hozzávalók:

1 kg csíkos vagy hagyományos cékla, meghámozva, vékonyra szeletelve

1,25 dl rizsecet

8 dkg cukor

2 teáskanál só

2,25 dl meleg víz

A céklát meghámozzuk, majd vékony karikákra gyaluljuk. Ha nincs gyalunk, éles késsel próbáljunk meg óvatosan minél vékonyabb szeleteket vágni. A rizsecethez keverjük a cukrot és a sót, majd felöntjük a felmelegített vízzel. Alaposan elkeverjük, hogy a cukor és a só teljesen feloldódjon. A céklaszeleteket műanyag dobozba, befőttes- vagy csatos üvegbe tesszük, majd ráöntjük az ecetes levet. 1 nap után már fogyasztható, de 1 hét után a legjobb. A hűtőben, zárt dobozban vagy üvegben 1 hónapig áll el. Ropogós, édes, savanyú, frissítő.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.

Ilyen tényleg nincs Európában

„És jelentem, hogy szeptember elsején be lehet menni a bankba és föl lehet venni a 3 százalékos otthonteremtési hitelt, családi állapottól, lakhelytől függetlenül, és a legfiatalabbak is tulajdonosok lesznek a saját otthonukban. Én nem tudom, hogy ez lelkesítő cél-e bárkinek, de azt biztosan mondhatom, hogy sehol Európában olyan nincs, hogy te barátom, eléred a 18 éves kort, és ha úgy döntesz, hogy saját otthonban akarsz lakni, akkor az lehetséges.”