chili&vanília

Nyár, cékla, savanyú

Gasztro

A céklát elsősorban téli gumós zöldségként tartjuk számon, talán fel sem tűnik, hogy ilyenkor nyáron megjelennek a piacon a zsenge, friss, nyári céklák. Ízük, állaguk ilyenkor sokkal frissebb, fiatalabb, arról nem is beszélve, hogy a levelüket is csodálatosan hasznosíthatjuk.

Kedvencem pl. a felaprított nyers céklalevél, joghurttal, olívaolajjal és pirított dióval összeforgatva. Egy-egy termelői piacon (már szép számmal akad), nagy ritkán találkozni a gyönyörű, mutatós csíkos változatával. Ezt "Chioggia céklának" hívják: egy olasz ősi fajta, amely Chioggia városából származik (mint Goldoni csetepatéja). Jellegzetes, rózsaszínű-fehér évgyűrűket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít - és valami hihetetlenül mutatós, a legtöbben el sem hiszik, hogy ilyen zöldség valóban létezik. Ha netán szerencsések, és hozzájutnak, ugyanúgy lehet használni, mint a sima céklát, hőkezelés során azonban sajnos elveszíti a gyönyörű pink csíkokat. Nyersen is kiváló, bár rendelkezik némi enyhe kesernyés utóízzel. Utóbbit elkerülendő alább egy olyan savanyítási technikát szeretnék megosztani, amelyet a híres New York-i étterem, a koreai-amerikai Momofuku könyvéből tanultam. A csíkos cékla természetesen igen mutatós, de a savanyúság készíthető hagyományos céklával, illetve más zöldségekkel is, például sárgarépával, édesköménnyel, retekkel stb. A rizsecetes, édes-savanyú pácban a nyers zöldség kb. 1 hónapig eláll, és rengeteg mindenhez lehet dekoratív kiegészítőként használni: szendvicsekbe, grillezett halak mellé, zöldsalátával stb. Az ecetes levét pedig pikáns salátaöntet alapjaként is lehet nyugodtan használni, kevés olívaolajjal kikeverve.

Rizsecetes, savanyított csíkos cékla

Hozzávalók:

1 kg csíkos vagy hagyományos cékla, meghámozva, vékonyra szeletelve

1,25 dl rizsecet

8 dkg cukor

2 teáskanál só

2,25 dl meleg víz

A céklát meghámozzuk, majd vékony karikákra gyaluljuk. Ha nincs gyalunk, éles késsel próbáljunk meg óvatosan minél vékonyabb szeleteket vágni. A rizsecethez keverjük a cukrot és a sót, majd felöntjük a felmelegített vízzel. Alaposan elkeverjük, hogy a cukor és a só teljesen feloldódjon. A céklaszeleteket műanyag dobozba, befőttes- vagy csatos üvegbe tesszük, majd ráöntjük az ecetes levet. 1 nap után már fogyasztható, de 1 hét után a legjobb. A hűtőben, zárt dobozban vagy üvegben 1 hónapig áll el. Ropogós, édes, savanyú, frissítő.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.