chili&vanília

Nyár, cékla, savanyú

Gasztro

A céklát elsősorban téli gumós zöldségként tartjuk számon, talán fel sem tűnik, hogy ilyenkor nyáron megjelennek a piacon a zsenge, friss, nyári céklák. Ízük, állaguk ilyenkor sokkal frissebb, fiatalabb, arról nem is beszélve, hogy a levelüket is csodálatosan hasznosíthatjuk.

Kedvencem pl. a felaprított nyers céklalevél, joghurttal, olívaolajjal és pirított dióval összeforgatva. Egy-egy termelői piacon (már szép számmal akad), nagy ritkán találkozni a gyönyörű, mutatós csíkos változatával. Ezt "Chioggia céklának" hívják: egy olasz ősi fajta, amely Chioggia városából származik (mint Goldoni csetepatéja). Jellegzetes, rózsaszínű-fehér évgyűrűket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít - és valami hihetetlenül mutatós, a legtöbben el sem hiszik, hogy ilyen zöldség valóban létezik. Ha netán szerencsések, és hozzájutnak, ugyanúgy lehet használni, mint a sima céklát, hőkezelés során azonban sajnos elveszíti a gyönyörű pink csíkokat. Nyersen is kiváló, bár rendelkezik némi enyhe kesernyés utóízzel. Utóbbit elkerülendő alább egy olyan savanyítási technikát szeretnék megosztani, amelyet a híres New York-i étterem, a koreai-amerikai Momofuku könyvéből tanultam. A csíkos cékla természetesen igen mutatós, de a savanyúság készíthető hagyományos céklával, illetve más zöldségekkel is, például sárgarépával, édesköménnyel, retekkel stb. A rizsecetes, édes-savanyú pácban a nyers zöldség kb. 1 hónapig eláll, és rengeteg mindenhez lehet dekoratív kiegészítőként használni: szendvicsekbe, grillezett halak mellé, zöldsalátával stb. Az ecetes levét pedig pikáns salátaöntet alapjaként is lehet nyugodtan használni, kevés olívaolajjal kikeverve.

Rizsecetes, savanyított csíkos cékla

Hozzávalók:

1 kg csíkos vagy hagyományos cékla, meghámozva, vékonyra szeletelve

1,25 dl rizsecet

8 dkg cukor

2 teáskanál só

2,25 dl meleg víz

A céklát meghámozzuk, majd vékony karikákra gyaluljuk. Ha nincs gyalunk, éles késsel próbáljunk meg óvatosan minél vékonyabb szeleteket vágni. A rizsecethez keverjük a cukrot és a sót, majd felöntjük a felmelegített vízzel. Alaposan elkeverjük, hogy a cukor és a só teljesen feloldódjon. A céklaszeleteket műanyag dobozba, befőttes- vagy csatos üvegbe tesszük, majd ráöntjük az ecetes levet. 1 nap után már fogyasztható, de 1 hét után a legjobb. A hűtőben, zárt dobozban vagy üvegben 1 hónapig áll el. Ropogós, édes, savanyú, frissítő.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Két óra X

Ayn Rand műveiből már több adaptáció is született, de egyik sem mutatta be olyan szemléletesen az oroszországi zsidó származású, ám Amerikában alkotó író-filozófus gondolatait, mint a tőle teljesen független Mountainhead.

Megtörtént események

  • - turcsányi -

A film elején megkapjuk az adekvát tájékoztatást: a mű megtörtént események alapján készült. Első látásra e megtörtént események a 20. század második felének délelőttjén, az ötvenes–hatvanas évek egymásba érő szakaszán játszódnak, a zömmel New York-i illetékességű italoamerikai gengsztervilág nagyra becsült köreiben.

Élet-halál pálinkaágyon

Óvodás korunktól ismerjük a „Hej, Dunáról fúj a szél…” kezdetű népdalt. Az első versszakban mintha a népi meteorológia a nehéz paraszti sors feletti búsongással forrna össze, a második strófája pedig egyfajta könnyed csúfolódásnak tűnik, mintha csak a pajkos leánykák cukkolnák a nyeszlett fiúcskákat.

Egy fölényeskedő miniszter játékszere lett a MÁV

A tavalyi és a tavalyelőtti nyári rajtokhoz hasonlóan a vasúttársaság most sem tudott mit kezdeni a kánikula, a kereslet és a körülmények kibékíthetetlen ellentétével, s a mostani hosszú hétvégén ismét katasztrofális állapotok közt találhatták magukat az utasok.