étel, hordó

Paletta

  • ételhordó
  • 2018. február 20.

Gasztro

Úgy öt éve kísérjük figyelemmel a Tompa utca 28. szám alatti üzlethelyiség szomorú történetét; cinikusan mondhatnánk azt is, hogy gyönyörködünk a „változatosságában”. E rövid idő alatt sok mindenen ment keresztül ez a néhány négyzetméter, nyitottak itt kocsmát és kifőzdét, pizzériát és cukrászdát, már az is hatalmas sikernek számított, ha a bejzli két nyarat megélt. Minden bizonnyal átok ül rajta, pedig a gyászos próbálkozások között voltak kifejezetten biztatók is, például 2013-ban egy cukrászdában először itt kóstoltunk sós karamellás fagylaltot, és azóta sem ettünk ahhoz foghatót.

Most ismét új tulaj érkezett, a különbség annyi, hogy messziről jött, bár nem ismeretlen katonáról van szó. Sok helyen olvastunk már a boglári és keszthelyi Paletta éttermek sikereiről, a hangsúlyos lokálpatriotizmusról, a helyi alapanyag kizárólagosságáról, így igazán nagy meglepetés, hogy Pesten is tanyát vertek, pláne itt.

Szombat este telt ház fogad, a választék szerény, de izgalmas. Háromféle előétel, két leves, hét főétel és két desszert. Az étlapon a balatoni szálat a keszthelyi tokhal, a fenyvesi Angus pofa és a káptalantóti mangalica húzza, de utóbb kiderül, hogy majdnem az összes ételnek van köze a tóhoz: a pincér nemcsak a tálalásban jeleskedik, de mindent el is mond a felszolgált étel alapanyagainak forrásáról, illetve a konyhai műveletekről.

Nem csak ettől az előadástól jövünk zavarba. Hiába próbáljuk ki az étlap jelentős részét, a kritikát igazából egy szóval elintézhetjük: nagyszerű. Legyen szó vörösboros, töltött káposztás őzerőlevesről (1450 Ft), házi rikottás, sós mandulakrémes, fokhagymás dödölléről (1350 Ft), karfiolos-diós rizottóról (2150 Ft), zellerpürés rántott szeletről (3350 Ft), szarvasgombás tanyasi csirkéről (3350 Ft) vagy éppen fagylaltos aranygaluskáról (1150 Ft), csak a legjobbakat mondhatjuk, ráadásul úgy, hogy a szerviz során nyoma sincs nagyképűségnek és lesajnálásnak. Reméljük, hogy a pesti Palettában az újdonság varázsának múltával is sikerül megőrizni az összes jó szokást, és a hely eddig elátkozott szelleme sem fog beleszólni az üzletmenetbe.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.