Pálinkafőzés: Magyar üstökös

  • 2002. szeptember 26.

Gasztro

Mindenki kóstolt már fekete címkés kommerszet és valódi, gyümölcsből készült zugpálinkát. Az új "pálinkatörvény" optimista értelmezői szerint e kettő között kell lennie annak az útnak, amely a hungaricum uniós sikerekre vezető szupersztrádája lesz.

Mindenki kóstolt már fekete címkés kommerszet és valódi, gyümölcsből készült zugpálinkát. Az új "pálinkatörvény" optimista értelmezői szerint e kettő között kell lennie annak az útnak, amely a hungaricum uniós sikerekre vezető szupersztrádája lesz.Anyelvészek szerint a pálinka szó szlovák eredetű, 17. századi forrásokban bukkant fel, és gabonaalapú szeszes italok megjelölésére szolgált. A gyümölcs-, illetve borpárlatot akkoriban égettbornak hívták, az elnevezés Erdélyben még mindig honos. A szó innen rajtolva futott be jelentős karriert: a köznyelv ma pálinkának tekinti a valódi gyümölcsből készült párlatot, a tizedáron gyártható, finomszesz alapú kommerszet, és e kettő elegyéből előállított félnemes vagy vágott pálinkát. Ezt a nyelvi lazaságot szüntették most meg az europolitikai korrektség leple alatt, már ha erre elég egy rendelkezés. A 2002. július elsején megjelent új Magyar élelmiszerkönyv a pálinkát az EU-szabályozás számára is értelmezhető gyümölcspárlatok (fruit spirits) közé sorolja, amelyet "kizárólag friss, magozott vagy mag nélküli gyümölcs vagy a gyümölcs mustjának alkoholos erjesztésével és lepárlásával nyernek" (Mé 1-31576/89). Mivel a kereskedelmi forgalomban lévő, pálinkának nevezett italok 80-90 százaléka nem felel meg a leírásnak, a jövő év kezdetéig a készletek eladásával párhuzamosan meg kell ejteni az átkeresztelést.

Erjesztő hatás

Az ipari, közönséges pálinkák nem tűnnek el, akik rá vannak indulva, ugyanabban a palackban és csomagolásban, más név alatt találják őket (pl. Barack szeszes ital). Az élelmiszerkönyv szerint a pálinka a párlat kifejezést helyettesíti, de kizárólag a Magyarországon előállított szeszes italok megnevezésében. Ha az unió elfogadja, akkor a kisüstiből, bármilyen gyümölcs legyen is az alapja, olyan nemzetközileg védett és elismert márkát lehet építeni, mint az olaszoknál a törköly- (grappa), a németeknél a rozs- (korn), a franciáknál pedig az almapálinka (calvados). Bár a pálinka uniós jogszabályi menedzselése sem zökkenőmentes (lásd Mi lesz az elnevezéssel? című keretes írásunkat), az igazi kihívás a hungaricum bevezetése a külföldi piacokra és a hazai presztízs megteremtése és védelmezése a gagyi vagy minőségileg nem szavatolható pálinkákkal, a rögzült fogyasztói szokásokkal szemben. (A gagyi szó etimológiailag még a gugyi/kogyi kifejezésből is származhat, ami rossz pálinkát jelent.) A törvényi szabályozást saját bevallás szerint a nagy finomszeszgyártókat tömörítő Országos Szeszipari Szövetség és Terméktanács (OSZSZT), amelynek legutóbbi elnöke Medgyessy Péter miniszterelnök volt, és a kisebb kereskedelmi- és bérszeszfőzdék érdekeit és az évszázados hagyományokat hangoztató Magyar Gyümölcspálinka-főzők Országos Szövetsége (MGYOSZ) "kezdetektől fogva" szorgalmazta. A páros érdekessége, hogy a finomszeszgyártók csak kisebb mennyiségben kínálnak gyümölcspálinkát, és Font Sándor, az MGYOSZ elnöke, MDF-es országgyűlési képviselő szerint a pálinkafőzdék piacra lépési ambícióit korábban tűzzel-vassal támadták. Az új szabályozás a hungaricum gyökereit jelentő bérfőzdei gyakorlatot különös módon érinti: a törvény betűje szerint az itt előállított szesz aligha tekinthető többé pálinkának. Bár a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) eddig is megkövetelt egy írásbeli nyilatkozatot, hogy a cefre nem tartalmaz idegen eredetű cukrot, a magasabb alkoholfok érdekében szívesen dúsították az anyagot egy-két kiló cukorral. De köztudott, és ezt eddig ökológiai elvű gazdálkodásnak nevezték, hogy a gazdák a cefrét elhullott gyümölcsből készítik, ami se nem friss, se nem magozott, és az erjesztés feltételei - állandó megfelelő hőmérséklet, jól zárható tárolóedények stb. - sem ideálisak. Ugyanakkor a cefre megecetesedése hozzátartozik a kiskerti kockázatokhoz, amitől a gyakorlat még nem változik. Mivel nem túl életszerű, hogy a gazdák hamarosan gyorstalpalón vesznek részt, és a minőség érdekében elfelejtik cefregyártó reflexeiket, másrészt az illetékes szervek milliárdos befektetéssel alkoholeredet-vizsgáló gépeket vásárolnak, ezért az új élelmiszerkönyv "erjesztő hatása" aligha a gyümölcstermelőknek és a bérfőzdéknek kedvez. Sokkal inkább tükrözi az eddigi szabályozást, hogy a privát főzetőket ki kell szorítani a jogszerűen zajló forgalmazásból, csak saját fogyasztásra főzethetnek, cserében jövedéki adókedvezményt kapnak. Az államnak mindez így is többmilliárdos adóbevételt jelent, amiről még akkor sem mond le szívesen, ha a bérfőzdékben lefőzött mennyiség - meg nem erősített információink szerint kb. évi ötmillió hektoliterfok (tehát tízmillió liter 50 százalékos alkoholtartalmú nedű) - ellenőrizhetetlen része utat talál a kiskereskedelembe. A főzetők többsége nyugdíjas, számukra még a kedvezményes adó mértéke is magas. (Egy liter pálinka a kedvezményes szeszadó, bérfőzési díj és a tüzelő megfizetésével 700-800 forint.) Egy somlói borosgazda azért főzette le az óbort, mert az ideit nem tudná hol tárolni, viszont a pálinka hallatlan előnye, hogy kis helyet foglal. Régen szántottak, arattak és építkeztek pálinkáért, ma már alig fogadják fizetési eszközként, viszont a terméket nem szabad értékesíteni. Részfőzésre sincs mód, noha törvényesen a bérfőzdés sem tudná a párlatot értékesíteni. "A kistermelők szeszpiaci visszaszorításának is az az oka, hogy a nagyoknak elegük van a konkurenciából az amúgy is telített piacon. Mert a pálinkánkkal aztán nincs semmi baj" - véli egy termelő.

Bérfőzdék

Az adófizetéssel járó bérfőzés 1970-től indult meg újra Magyarországon, a főzdék üzemeltetői az áfészek és a téeszek voltak, 1983-tól nyílhattak meg az első magánszeszfőzdék. A mai üzemeket döntően a régi községi, szövetkezeti főzdék helyén alakították ki az engedélyek megöröklésével, hiszen egy új telep beindítása jóval nehézkesebb. (A szeszfőzde működtetéséhez az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás által kiadott működési engedély szükséges, amihez be kell szerezni a környezetvédelmi, energetikai, vízügyi szakhatóságok, az illetékes polgármesteri hivatal, a rendőrség és a tűzoltóság hozzájárulását. A működési engedély birtokában lehet csak adóraktári engedélyt kérni a Vám- és Pénzügyőrségtől, amihez jövedéki biztosítékot - például bankgaranciát - kell bemutatni, ami a bérfőzdék esetében minimálisan egymillió forint.) A bérfőzde-tulajdonos havi-kéthavi elszámolással dolgozik, bizonyos adómennyiség felhalmozódásánál (például 100 ezer forint) azonnal utal a jövedéki folyószámlára. A hagyományos bérfőzdék 4-8 ezer hlf-nél nem főznek többet évente. Legtöbbjük Szent Mihálytól Szent Györgyig (szeptember vége-április vége) folyamatosan üzemel. "A fináncok vasmarokkal tartanak - hunyorog üzeme félhomályában Varga Sándor devecseri szeszfőzdés. - Nemrég tartottunk próbafőzést, ilyenkor mindig ellenőrzik, pontos-e a szeszmérő, megbontatlan-e a rendszer. Plombákat helyeznek el minden olyan helyen, ahol illegálisan lehetne szeszt vételezni. Bármikor jöhetnek, például amikor 1988-ban átvettem a boltot, egy nap kétszer is meglátogattak. Azóta persze megismertük egymást, de ha csak egy kicsivel is később utalom a pénzt, rögtön megbüntetnek. Náluk csak a főzető szörnyűbb fajta. (Vigyorog.) Idehozza az anyagát, és megmondja, mennyinek kell lennie, de én már az alszeszből látom, hogy jóval kevesebb, és akkor ő van megsértődve. Ezért ragaszkodom hozzá, hogy a főzető itt legyen, ne vádoljon, hogy meglopom. De még arra is nekem kell figyelnem, nehogy egy évben többet főzessen a személyenkénti 50 hlf-nél, mert ha a nyomorultat megbüntetik, még az ükunokája sem jön hozzám többet." A bérfőzderendszer szigoráról megoszlanak a vélemények: a szeszgyárak képviselői sokallják a kedvezményes adótartalmú mennyiséget, a gazdák szerint viszont ennyi gyümölcs- és borszármazék-felesleg simán összegyűlik, a főzetésnek pedig a magas költségek szabnak határt. Háttérbeszélgetésekben többen esküdtek, hogy megbuherálhatók a plombabiztos üstök is, a devecseri szeszfőzdés szerint ilyet nem érdemes megkockáztatni. "Aki szeszfőzdét üzemeltet, annak valamiért ez beleillik a tevékenységi körébe, például erdeje van, és a fát így értékesíti." Sipos Jenő alezredes, a VPOP szóvivője a Narancs megkeresésére azt írta: "A főzdék tulajdonosai és a vámhatóság közötti kapcsolatrendszer jó, tipikus hiányosságok már nincsenek. Ez annak tudható be, hogy ez az a terület, ahol a vámhatóság már hoszszú évtizedek óta folytat ellenőrzési tevékenységet."

Szövetségi politika

Font Sándor szerint a pálinkafőzdéknek össze kéne fogniuk egymással, termelői szövetséget, közös palackozókat kéne létrehozniuk, különben elsorvad a hagyományos kisüstipálinka-főzés. A Széchenyi-terv néhány fejlesztési pályázatot elfogadott, de kifizetésre már nem került sor. Gépvásárláskor a tulajdonosok esetleg SAPARD-pénzekben reménykedhetnek. Jellemző azonban, hogy a hiányolt regionális központok/palackozók nem a bérfőzdék összefogásával, hanem egy-egy kereskedelmi főzde egyéni vállalásaként jönnek létre. (Ilyen nagyobb kereskedelmi szeszfőzdék üzemelnek Békésen, Kisvárda mellett, Tiszakécskén vagy legújabban Agárdon.) Az MGYOSZ-hoz hasonló tömörülés a Délkelet-magyarországi Pálinkafőzők Szövetsége, melynek tagja a kiskőrösi Vinotrep Kft. Vezetője, Trepák János szerint a kereskedelmi szeszfőzdék érdekei elválnak a bérfőzdékétől, kialakításuk eleve jóval nagyobb tőkét igényel (10 milliós minimális jövedéki biztosíték stb.), a termelőktől csak gyümölcsöt vásárolnak, amelynek szavatolják a szakszerű feldolgozását. Bérfőzést a Vinotrep egyáltalán nem vállal, viszont a gyümölcsalapú részfőzést támogatná. Műszaki tervezés alatt van egy palackozósor, a százmilliós beruházás révén a cég önállóan is ki tudna lépni a piacra. A középfokú gyümölcspárlatot készítő üzemek között nagynak számít, jelenleg 70-75 ezer hlf az évi termelés, amelynek 70 százalékát a Zwack, a Győri és a Miskolci Likőripari Vállalat veszi át. A cég Petőfi Pálinka néven termékcsaládot védjegyeztetett, ágyaspálinkával és még paprikapálinkával is színesítené választékát, de Trepák János még nem döntött, hogy a kiskőrösi eredetet hangsúlyozva kezd márkaépítésbe, vagy megszerzi a már hírös Kecskeméti barackpálinka névhasználati jogát. (A Szabadalmi Hivatal tájékoztatása szerint a Kecskeméti barack mellett a Szatmári szilvapálinka, a Szabolcsi almapálinka és a Békési szilvapálinka az ún. földrajzi árujelző, amelynek különleges minőségét földrajzi származásához lehet kötni. Használatára az adott földrajzi területen az elfogadott termékleírásban foglalt feltételeknek megfelelő terméket előállító valamennyi termelő - nemcsak a bejelentő - jogosult.) "A termelők ugyanannyit kapnak a felkínált gyümölcsért, mintha a léüzemeknek adnák el (barack: 100 forint körül, szilva: 25- 30 forint, téli körték: 55 forint/kg). Utólag kaphatnak termelői támogatást is, mert sikerült kivívnunk, hogy a szeszfőzdék beszállítóiról se feledkezzenek meg az elosztásnál, mint például két évvel ezelőtt." A nagy szeszesital-gyárak közül nem mind rendelkezik saját gyümölcspálinka-főzdével: a Zwack Unicumnak például van, a Miskolci és a Győri Likőr viszont megveszi és a neve alatt forgalmazza a pálinkát. "Cégünk már kezdetben nagy hangsúlyt helyezett a gyümölcspálinkára, még ha portfóliónknak csak töredék részét teszi is ki - mondta Schleicher Éva, a Zwack Unicum Rt. tanácsadója, az OSZSZT alelnöke. - Ezt igazolja a kecskeméti szeszfőzdénk félmilliárdos rekonstrukciója 1994-ben, a különleges gyártási technológiánk, amelynek része a gyümölcs gondos kiválasztása, az alkalmazott legmodernebb, egylépcsős desztilláció vagy a pálinka érlelése. A törvényi változással párhuzamosan vezetjük be a piacra új, magas presztízsű pálinkasorainkat: tájspecifikus (egri, tokaji) törkölypálinkákat, vadon termő növényekből készülő biopálinka-fajtákat és a speciálisan érlelt Zwack-párlatokat. Ezek olyan termékek, melyekkel az unióba is odaérhetünk."

Zugliget

A pálinkafőzés és -értékesítés megadóztatása már a 17-18. században fontos bevételt jelentett a világi és egyházi uradalmaknak és a városoknak. Mértékének központi szabályozására először a 19. század közepén került sor, az állami monopólium ellenőrzésére pedig felállt a pénzügyőrség. Pálinkát otthon csak 1920-ig, a községi szeszfőzdék megjelenéséig lehetett szabadon főzni. Azóta tilos. Mivel pálinkát bárki képes készíteni, és a magyar meglehetősen ökonomikus szemléletű, feketefőzés mindig is létezett, és e tevékenységet csak akkor ítélte el a népharag, ha gátlástalan meggazdagodást szolgált. A pénzügyőri gyakorlat az otthoni kuktázással nem nagyon tud mit kezdeni: a mennyiség sem számottevő, és az árulkodó nyomokat is egyszerű eltüntetni. Jóval nagyobb károkat okoz a kedvezményes jövedéki adótartalmú pálinka illegális kimérése vagy továbbértékesítése (az adótartalom különbsége közel 60 százalék, idén 862 Ft), a felcukrozott gyümölcscefréből vagy borpárlatból történő kisüzemi zugpálinkafőzés, és különösen a cukorcefréből készített alkohol, ami aromával igény szerint ízesítve rendkívül olcsón előállítható (egy liter kommersz előállítása 150-160 forint, egy liter gyümölcspálinkáé 1000-1500 forint). A költségvetés áfától és jövedéki adóktól esik el, a piaci szereplők esélyei is romlanak. A hatályos jövedéki törvény ennek megfelelően az adóraktáron (szeszfőzdén) kívüli alkohol előállítását, de még a desztillálóberendezés birtoklását is szigorúan bünteti. Mértékét az előállított szesz mennyisége és a hatályos adómérték alapján számítják, kereskedelmi mennyiség (gyümölcspálinkánál 10 liter) esetén a minimális jövedéki bírság magánszemélyeknek százezer forint, gazdálkodóknak kétszázezer forint. Az illegálisan használt berendezést és az előállított alkoholt elkobozzák és megsemmisítik. Font Sándor szerint a cukor vásárlásának korlátozásával, illetve szabályozásával az illegális szeszfőzdéket elengedhetetlen alapanyaguktól lehetne megfosztani, de a szakma több fórumon is kinyilvánított kívánságát eddig még egyik kormányzat sem akceptálta. (Ausztriában, Franciaországban és Hollandiában magánszemélyek legfeljebb 50 kg cukrot vásárolhatnak.) Szerinte a napi nyilvántartás-vezetési kötelezettség felújítása és kiterjesztése a pálinkára (tehát a napi stand elrendelése a vendéglátó és kereskedelmi egységekben) szintén sokat segíthetne, bár a jövedéki törvény módosításából egy MSZP-s interpellációnak köszönhetően az utolsó pillanatban kikerült. "Az önkormányzati választások előtt a koalíció megijedt a kocsmárosoktól, hogy felbujtják a falut - véli Font. - A napi zárást egyébként az előző kormány sem tudta érvényesíteni, úgyhogy egy-egy." Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a bor- és pálinkahamisítást az előállításnál kellene megakadályozni, nem amikor már százfele ágazik a lőre útja. "A rendelkezés a kiskereskedelmi üzletekkel együtt legalább 150 ezer vállalkozást érintene, óriási többletadminisztrációval járna, amire jelentős részük infrastrukturálisan nincs felkészülve. A rendszerbe nem lehetne belekalkulálni a napi üzletmenetből következő hibákat (csöpögési veszteségek, a műszakváltás vagy a zárás stresszében elkövetett tévedések), mindent mulasztásnak venne és szankcionálna. Természetes reakcióként az igényesebb, turisztikailag is fontos üzletekben azonnal jelentősen szűkülne a választék, miközben az érintett poharazókban egy kis odafigyeléssel simán ki lehetne játszani az előírást. A minőségi vendéglátást ellenben megbénítaná." Ezt a vélekedést a bor- és szeszesital-gyártó lobbi nem osztja, szerintük a magas presztízsű bor- és pálinka érdekében az ellenőrzés további szigorítása szükséges. Szakmabeliek vélekedése szerint a Magyarországon is nagyobb súlyú fehérborból egész Európában túltermelés tapasztalható, jól pozicionált pálinkának viszont helye lenne az uniós üzletek polcain. Az imázsformáláshoz ellenben sokkal több kell, mint a Puskás-, puszta-, pörkölt- és paprikaféle önérzetépítés.

Bogár Zsolt

Felhasznált irodalom: Balázs Géza: A magyar pálinka, Aula, 1998.

Kis üstökszótár

Cefre - Pálinkafőzés céljára zúzott gyümölcsalapanyagból erjesztett, sűrű lé. A csonthéjasokból a magot tanácsos eltávolítani, mert erjedésük során ciánhidrogén szabadul fel.

Erjesztés - A levegőből származó élesztőgombák az összetört gyümölcsöt erjedésnek indítják, melynek során a cukorból borszesz és kénsav lesz. Vigyázni kell a hőmérsékletre, hiszen 30 ¡C-fok felett az erjedés megszűnik, és a cefrét a levegőtől és a fertőzésektől légmentesen el kell zárni.

Kettős lepárlás - A cefréből első lépcsőben alszesz (vodka) készül. A nyersanyagot addig kell főzni, amíg van szesztartalma. Ezt finomítják második lépcsőben: a megindult pálinka először méregerős (a csövekről leoldott anyag miatt rézelejének is hívják), szinte mindenütt kiválasztják. A középpárlatból lesz a pálinka. A főzést általában legkésőbb 50 foknál leállítják, nehogy a pálinka meghomályosodjon, megszőküljön. A levett pálinkának végül beállítják a szeszfokát. Régi fokmeghatározási módszer, hogy a pálinka kellően gyöngyözik-e.

Részes főzés - A főzető nem főzési díjat fizet, hanem a késztermék egy megállapított részével tartozik a főzőnek. Államszocialista változata volt a feles főzés 1952-1970 között, amikor a szeszjövedéki forgalmi adót lehetett ezzel megváltani.

Hektoliterfok (hlf) - A pálinkafőzés mértékegysége: 1 hl 100 fokos szeszmennyiséget jelöl, tehát egy hlf megfelel két hektoliter 50 százalékos pálinkának.

Mi lesz az elnevezéssel?

A pálinka nemzetközi elnevezési oltalma érdekében Magyarországnak az uniós és a szomszéd országoknál kellett kilincselnie. Vétót váratlan módon Ausztria jelentett be, ahol több tartományban is ismerik a barackpálinkát, és használják az elnevezést. Ismert, hogy korábban jártak cefreszállítmányok is nyugatra, a nagy hírű Stroh szeszipari cég pedig egy ideig birtokolta a kecskeméti Vin Rt. kiskőrösi gyárát és egy zalaegerszegi palackozót. Érdekes módon román, szlovák vagy szerb szomszédaink nem nyújtottak be óvást a magyar kisebbség körében elterjedt pálinkafőzésre hivatkozva, ők is érdekeltek a cujka vagy a slivovica elismertetésében. Külön kérdés a pálinka jövedéki adótartalmának harmonizációja, illetve a derogációs kérelem felvetése. De az adó mértékéről és differenciálásának szükségességéről még a hazai szereplők sem jutottak konszenzusra: a gyümölcspálinka-főzők a finomszeszből készített italok után jóval többet fizettetnének (a mostani gyakorlat alig tesz különbséget a jóval nagyobb értéket képviselő gyümölcspálinka javára), a szeszgyártók viszont a privát főzetőktől szednének többet, és engednének a kereskedelmi jövedéki adóból, amely már így is meghaladja az EU-s minimum szintjét.

Figyelmébe ajánljuk

Nem tud úgy tenni, mintha…

„Hányan ülnek most a szobáikban egyedül? Miért vannak ott, és mióta? Meddig lehet ezt kibírni?” – olvastuk a Katona József Színház 2022-ben bemutatott (nemrég a műsorról levett) Melancholy Rooms című, Zenés magány nyolc hangra alcímű darabjának színlapján.

Nyolcadik himnusz az elmúlásról

Egy rövid kijelentő mondattal el lehetne intézni: Willie Nelson új albuma csendes, bölcs és szerethető. Akik kedvelik a countryzene állócsillagának könnyen felismerhető hangját, szomorkás dalait, fonott hajával és fejkendőkkel keretezett lázadó imázsát, tudhatják, hogy sokkal többről van szó, mint egyszeri csodáról vagy véletlen szerencséről.

Szobáról szobára

Füstös terembe érkezünk, a DJ (Kókai Tünde) keveri az elektronikus zenét – mintha egy rave buliba csöppennénk. A placc különböző pontjain két-két stúdiós ácsorog, a párok egyikének kezében színes zászló. Hatféle színű karszalagot osztanak el a nézők között. Üt az óra, a lila csapattal elhagyjuk a stúdiót, a szín­skála többi viselője a szélrózsa más-más irányába vándorol.