chili&vanília

Paradicsom, pánik

Gasztro

A hideg, frissítő leveseket lassan felváltják a forró, lélekmelegítő testvéreik, a könnyű salátákat a tartalmasabb, lassan főtt raguk, a fanyar, gyümölcsös desszerteket a krémes, csokoládés, fűszeresebb édességek, a koktélokat a bor, a limonádét a forró csokoládé. De van még néhány hetünk, amikor rákapcsolnak a nyár végi zöldségek: kápia, padlizsán, paradicsom… Engem mindenesetre elkapott a paradicsompánik: mindjárt vége a szezonnak, legközelebb jövőre találkozhatom vele, ugyanekkor, ugyanitt. Néhány éve szerencsére itthoni piacokon is hozzájutni ízes, régi fajtájú paradicsomokhoz (a nemzetközi gasztronómia „heirloom” vagy „heritage” tomatónak nevezi őket): szabálytalanok, színesek, lédúsak, telt ízűek – és fény­évekkel finomabbak az átlagparadicsomnál. Leginkább nyers ételeket érdemes készíteni belőlük, felesleges őket másra pazarolni. Íme, az idei nyár öt kedvence; dőzsöljünk, amíg még lehet!

Kapros-fetás paradicsomsaláta: Minél többféle paradicsomot különböző formájúra szeletelünk, sót, kis borsot szórunk rá, összekeverjük temérdek friss kaporral, jó olívaolajjal, és fetát morzsolunk rá.

Paradicsomtabbouleh: 5 dkg finom szemcséjű bulgurt leöntünk 1 dl forró vízzel, negyedóráig állni hagyjuk, amíg beszívja. Közben félbe-, illetve negyedekre vágunk egy kiló koktélparadicsomot. Összekeverjük a bulgurral, egy citrom levével és reszelt héjával, egy-két evőkanál gránátalmasziruppal, olajbogyóval, sok finomra aprított petrezselyemmel és korianderrel, olívaolajjal és apróra vágott, sózott citromhéjjal (arab, török fűszerboltokban készen kapható).

Paradicsompanzanella: Néhány szelet jobb kenyeret felkockázunk vagy rusztikus darabokra tépünk, majd sütőben kissé megpirítunk. Összekeverjük sok felvágott, lédús paradicsommal, olívaolajjal, bal­zsam­ecettel, sóval, borssal, olívaolajjal, friss bazsalikommal.

Szicíliai mandulás paradicsompesztó: 30 dkg meghámozott, kimagozott paradicsomot összeturmixolunk 15 dkg meghámozott, megpirított mandulával, három gerezd fokhagymával, sok friss bazsalikommal, sóval és fél deci olívaolajjal. Spagettivel keverjük össze, sok parmezán vagy pecorino jár a tetejére.

Andalúz gazpacho (salmorejo): Ehhez a lédús óriásparadicsomok a legfinomabbak. 1,2 kilót meghámozunk, kimagozunk. Összekeverjük húsz deka felkockázott kenyérrel, húsz percig állni hagyjuk, hogy a kenyér elázzon. Négy evőkanál sherry ecettel, két reszelt fokhagymagerezddel, sóval, olívaolajjal és jéghideg vízzel simára, sűrűre turmixoljuk. Hagyományosan darabolt kemény tojást, és sonkát teszünk a tetejére. De garnélával vagy nagyon jó olívaolajjal kevert színes koktélparadicsomokkal is fantasztikus.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát. 

Kinek a bűne?

A kormánypárti média azzal igyekszik lejáratni egy Tisza párti önkéntest, hogy korábban pornófilmekben szerepelt. A kampány morális természetű, a nőt bűnösnek és erkölcstelennek állítja be, s persze ezt vetíti rá a pártra is.