chili&vanília

Paradicsom, pánik

Gasztro

A hideg, frissítő leveseket lassan felváltják a forró, lélekmelegítő testvéreik, a könnyű salátákat a tartalmasabb, lassan főtt raguk, a fanyar, gyümölcsös desszerteket a krémes, csokoládés, fűszeresebb édességek, a koktélokat a bor, a limonádét a forró csokoládé. De van még néhány hetünk, amikor rákapcsolnak a nyár végi zöldségek: kápia, padlizsán, paradicsom… Engem mindenesetre elkapott a paradicsompánik: mindjárt vége a szezonnak, legközelebb jövőre találkozhatom vele, ugyanekkor, ugyanitt. Néhány éve szerencsére itthoni piacokon is hozzájutni ízes, régi fajtájú paradicsomokhoz (a nemzetközi gasztronómia „heirloom” vagy „heritage” tomatónak nevezi őket): szabálytalanok, színesek, lédúsak, telt ízűek – és fény­évekkel finomabbak az átlagparadicsomnál. Leginkább nyers ételeket érdemes készíteni belőlük, felesleges őket másra pazarolni. Íme, az idei nyár öt kedvence; dőzsöljünk, amíg még lehet!

Kapros-fetás paradicsomsaláta: Minél többféle paradicsomot különböző formájúra szeletelünk, sót, kis borsot szórunk rá, összekeverjük temérdek friss kaporral, jó olívaolajjal, és fetát morzsolunk rá.

Paradicsomtabbouleh: 5 dkg finom szemcséjű bulgurt leöntünk 1 dl forró vízzel, negyedóráig állni hagyjuk, amíg beszívja. Közben félbe-, illetve negyedekre vágunk egy kiló koktélparadicsomot. Összekeverjük a bulgurral, egy citrom levével és reszelt héjával, egy-két evőkanál gránátalmasziruppal, olajbogyóval, sok finomra aprított petrezselyemmel és korianderrel, olívaolajjal és apróra vágott, sózott citromhéjjal (arab, török fűszerboltokban készen kapható).

Paradicsompanzanella: Néhány szelet jobb kenyeret felkockázunk vagy rusztikus darabokra tépünk, majd sütőben kissé megpirítunk. Összekeverjük sok felvágott, lédús paradicsommal, olívaolajjal, bal­zsam­ecettel, sóval, borssal, olívaolajjal, friss bazsalikommal.

Szicíliai mandulás paradicsompesztó: 30 dkg meghámozott, kimagozott paradicsomot összeturmixolunk 15 dkg meghámozott, megpirított mandulával, három gerezd fokhagymával, sok friss bazsalikommal, sóval és fél deci olívaolajjal. Spagettivel keverjük össze, sok parmezán vagy pecorino jár a tetejére.

Andalúz gazpacho (salmorejo): Ehhez a lédús óriásparadicsomok a legfinomabbak. 1,2 kilót meghámozunk, kimagozunk. Összekeverjük húsz deka felkockázott kenyérrel, húsz percig állni hagyjuk, hogy a kenyér elázzon. Négy evőkanál sherry ecettel, két reszelt fokhagymagerezddel, sóval, olívaolajjal és jéghideg vízzel simára, sűrűre turmixoljuk. Hagyományosan darabolt kemény tojást, és sonkát teszünk a tetejére. De garnélával vagy nagyon jó olívaolajjal kevert színes koktélparadicsomokkal is fantasztikus.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.