chili&vanília

Paradicsom, pánik

Gasztro

A hideg, frissítő leveseket lassan felváltják a forró, lélekmelegítő testvéreik, a könnyű salátákat a tartalmasabb, lassan főtt raguk, a fanyar, gyümölcsös desszerteket a krémes, csokoládés, fűszeresebb édességek, a koktélokat a bor, a limonádét a forró csokoládé. De van még néhány hetünk, amikor rákapcsolnak a nyár végi zöldségek: kápia, padlizsán, paradicsom… Engem mindenesetre elkapott a paradicsompánik: mindjárt vége a szezonnak, legközelebb jövőre találkozhatom vele, ugyanekkor, ugyanitt. Néhány éve szerencsére itthoni piacokon is hozzájutni ízes, régi fajtájú paradicsomokhoz (a nemzetközi gasztronómia „heirloom” vagy „heritage” tomatónak nevezi őket): szabálytalanok, színesek, lédúsak, telt ízűek – és fény­évekkel finomabbak az átlagparadicsomnál. Leginkább nyers ételeket érdemes készíteni belőlük, felesleges őket másra pazarolni. Íme, az idei nyár öt kedvence; dőzsöljünk, amíg még lehet!

Kapros-fetás paradicsomsaláta: Minél többféle paradicsomot különböző formájúra szeletelünk, sót, kis borsot szórunk rá, összekeverjük temérdek friss kaporral, jó olívaolajjal, és fetát morzsolunk rá.

Paradicsomtabbouleh: 5 dkg finom szemcséjű bulgurt leöntünk 1 dl forró vízzel, negyedóráig állni hagyjuk, amíg beszívja. Közben félbe-, illetve negyedekre vágunk egy kiló koktélparadicsomot. Összekeverjük a bulgurral, egy citrom levével és reszelt héjával, egy-két evőkanál gránátalmasziruppal, olajbogyóval, sok finomra aprított petrezselyemmel és korianderrel, olívaolajjal és apróra vágott, sózott citromhéjjal (arab, török fűszerboltokban készen kapható).

Paradicsompanzanella: Néhány szelet jobb kenyeret felkockázunk vagy rusztikus darabokra tépünk, majd sütőben kissé megpirítunk. Összekeverjük sok felvágott, lédús paradicsommal, olívaolajjal, bal­zsam­ecettel, sóval, borssal, olívaolajjal, friss bazsalikommal.

Szicíliai mandulás paradicsompesztó: 30 dkg meghámozott, kimagozott paradicsomot összeturmixolunk 15 dkg meghámozott, megpirított mandulával, három gerezd fokhagymával, sok friss bazsalikommal, sóval és fél deci olívaolajjal. Spagettivel keverjük össze, sok parmezán vagy pecorino jár a tetejére.

Andalúz gazpacho (salmorejo): Ehhez a lédús óriásparadicsomok a legfinomabbak. 1,2 kilót meghámozunk, kimagozunk. Összekeverjük húsz deka felkockázott kenyérrel, húsz percig állni hagyjuk, hogy a kenyér elázzon. Négy evőkanál sherry ecettel, két reszelt fokhagymagerezddel, sóval, olívaolajjal és jéghideg vízzel simára, sűrűre turmixoljuk. Hagyományosan darabolt kemény tojást, és sonkát teszünk a tetejére. De garnélával vagy nagyon jó olívaolajjal kevert színes koktélparadicsomokkal is fantasztikus.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A gépben feszít az erő

  • - minek -
A kanadai performer-zenész-költő, Marie Davidson jó másfél évtizede olyan szereplője az elektronikus tánczene kísérletező vonulatának, aki sosem habozott reflektálni saját közegére és a rideg, technológia-központú világra.

A bogiság és a bogizmus

  • Forgách András

bogi – így, kisbetűvel. Ez a kiállítás címe. Titokzatos cím. Kire vonatkozik? Arra, akit a képek ábrázolnak, vagy aki a képeket készítette?

Az igazi fájdalom

Reziliencia – az eredetileg a fizikában, a fémek ellenállására használt kifejezés a pszichológia egyik sűrűn használt fogalmává vált a 20. század második felében.

Ezt kellett nézni

Lehet szeretni vagy sem – mi is megtettük már mindkettőt ezeken az oldalakon –, de nem nagyon lehet elvitatni Kadarkai Endrétől, hogy elképesztő szorgalommal és kitartással építi műsorvezetői pályáját.

Sohaország

Az európai civilizáció magasrendűségéről alkotott képet végleg a lövészárkok sarába taposó I. világháború utolsó évében járunk, az olasz fronton. Az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregének egy katonája megszökik a századától, dezertál.

Hol nem volt Amerika

A mese akkor jó, ha minél inkább az olvasóról szól, és persze mindig kell bele főgonosz, akibe az elaludni képtelen néző a lappangó félelmeit projektálhatja, hogy a hős kardját kivonva leszámolhasson vele.

Kiágyazódás az autokráciából

  • Fleck Zoltán

Királyi út nincs. A sötét és büdös autokrá­ciából szűk, bizonytalan ösvények, apró lépé­sek vezetnek ki. Bármennyire is türelmetlenek vagyunk, meg kell becsülnünk ezeket; sok kis elmozdulás adhat lendületet a demokratikus fordulathoz.