chili&vanília

Pêche Melba

Gasztro

Pêche Melba kompót: fehérboros őszibarack málnával

A sárgabarackot idén felejtsük el, a hazai termés java része elfagyott, ha szerencsésen hozzájutunk, inkább együk meg, esetleg főzzünk be néhány üveg lekvárt, amit majd különleges alkalmakra bontunk fel. Őszibarack viszont van sokféle, piros, fehér, sárga, nektarin, Mariska, magvaváló és nem magvaváló. Régebben késő nyáron, ősszel érett, innen az évszakra utaló magyar elnevezés is. Kínából származik, ahol már i. e. 10. századi írásokban is találkozni vele, például Konfuciusz tanaiban. Ázsiában ma is komoly szimbolikus jelentőséggel bír művészetben, kultúrában. A selyemkereskedelem vitte később az arab országokba, ill. a mediterrán vidékre, Európában csak a 17. században terjedt el – Viktória királynő idejében állítólag soha nem hiányozhatott egy tökéletesen érett darab az étkezésből. Az üzletekben, piacokon kapható barackot leggyakrabban olyankor szüretelik, amikor még nem teljesen érett (egyszerűbb a szállítása), az alább ajánlott elkészítési mód azonban még az ilyen keményebb barackokból is kivarázsolja a maximumot.

Számos őszibarackos desszertet híres nőkről neveztek el: Madame Récamier-ről, 19. századi írók és államférfiak körülrajongott szerelméről, Chateau­briand szeretőjéről vaníliakrémmel leöntött, szirupos őszibarackot, Madame Pompadourról palacsintatésztában kisütött gyümölcsöt. A világon az egyik legismertebb, klasszikus barackos desszert, a Pêche Melba az ausztrál opera-énekesnőről, Nellie Melbáról kapta nevét. 1892-ben Auguste Escoffier, a modern gasztronómia előfutára kreálta a művésznő tiszteletére. Az őszibarackból, málnaöntetből és vaníliafagylaltból álló kompozíciót eredetileg jégből faragott hattyúban tálalták, később ez szerencsére elmaradt. Ez ihlette az alábbi, nyári desszertet is, mely kerti partik méltó záróakkordja lehet.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.