chili&vanília

Lestyán, lecsó

Gasztro

Lestyános, lecsós zöldbabfőzelék

Megint zöldbab, ezúttal lecsóval párosítva, mindkettő a szezonja zenitjén! Ceruzabab, vajbab, juliskabab, méteres, Romano lapos zöldbab, piacainkon halmokban pompáznak a különféle babok, külföldi ismerőseink pedig nem értik, hogy a sárga vajbabból készülő főzelékünket miért nevezzük zöldbabfőzeléknek, amikor az a bab nem is zöld, hanem sárga. A vajbab ugyanis másutt ritkaságszámba megy, többnyire a zöld ceruzabab vagy a laposabb, szélesebb, ún. római fajtájú bab a gyakoribb. A francia konyhában leginkább a friss ceruzabab kap kiemelt figyelmet, hagymával, fokhagymával, szalonnával parádés köreteket készítenek vele, de a legendás nizzai salátában is előkerül. A közel-keleti, arab vagy török konyhákban sokszor fűszeres, paradicsomos ragukba főzik, gyakran báránnyal párosítva. Érdemes minél több formában kísérletezni vele, és kipróbálni rakottan, pörköltként, sütőben sütve, fűszeres morzsával, citromos, tárkonyos fűszervajjal, vagy éppen lecsósan, például az alábbi főzelékben. Használhatunk hozzá eltett, üveges lecsót (mert helyet kell felszabadítani az idei, eltett lecsóknak), vagy frissen főzöttet. Feltétnek bármilyen sült, fasírt, vagy akár grillezett, párolt hal is nagyszerű, de hatperces vagy tükörtojással is remek. A lestyán és a lecsó jó páros, zöldbab helyett más zöldséggel is jól működik, pl. cukkinivel, krumplival, fejtett babbal.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.