chili&vanília

Pho ököruszályból

Gasztro

Az utolsó téli hidegekben lélekmentő tud lenni a pho, ezzel együtt nincs összefüggésben az időjárási viszonyokkal, ez a leves ugyanis mindig telitalálat. Nem véletlenül vált az elmúlt évek egyik gasztronómiai sikersztorijává. Az erős, aromás vietnami marhahúslevest, amelyet rizstésztával és mindenféle illatos kiegészítőkkel együtt esznek, már számos kifőzdében meg lehet kóstolni, a legfinomabbat azonban a saját konyhánkban fogjuk főzni. Sok idő és odafigyelés kell hozzá. A pho eredetileg észak-vietnami, hanoi specialitás, amely azonban olyan népszerűségre tett szert, hogy mára valóban ez a leves Vietnam nemzeti étele. A pho eredetével kapcsolatban két elmélet létezik, az egyik szerint a kínaiak találták fel, erre utalna a gyömbér és a rizstészta, a másik szerint vietnami szakácsok készítették először, amikor a franciáktól eltanult pot-au-feu-t (francia marhahúsleves) formálták saját ízlésükre, az aromás fűszerek és főleg a nuoc mam, azaz a halszósz hozzáadásával. Az eredetileg északi specialitás 1954-ben terjedt el országosan, amikor Vietnam kettészakadása következtében milliónyian menekültek délre, és vitték magukkal a phót. Hatalmas sikere lett, és azóta is virágkorát éli. A pho nagyon jellegzetes – édeskés, aromás – ízét az alábbiak adják: bivalyerős, csontokkal is készülő marhahúsleves, pirított fűszerek – elsősorban a csillagánizs, szegfűszeg, valamint a szenesre kapatott gyömbér –, hagyma, halszósz és cukor. Szürcsölni kötelező!

 

Vietnami marhahúsleves rizstésztával (pho)

Hozzávalók (6–8 adag)

 

4 csillagánizs

5 szegfűszeg

1 teáskanál szemes bors

5 cm-es friss gyömbér, hosszában félbevágva

1 vöröshagyma, félbevágva (héjával együtt)

1 ököruszály (vagyis marhafarok), a hentes által feldarabolva

0,5 dl halszósz

2 evőkanál nádcukor

Tálaláshoz:

40 dkg rizstészta (szélesmetélt)

Lime, halszósz, csili, zöldfűszerek: koriander, ázsiai bazsalikom, vékonyra szeletelt salotta, újhagyma

 

Először előkészítjük a fűszereket: száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a csillagánizst, a szegfűszeget és a borsot, majd félretesszük. Előkészítjük a gyömbért és a hagymát – ez a lépés pluszmunka, de nagyon fontos, ez adja a lé jellegzetes ízét: legmagasabb lángon teljesen felforrósított serpenyőbe helyezzük vágott felületükkel lefelé a gyömbért és a hagymát, feketedésig pirítjuk, ez viszonylag hosszú idő. Az ököruszálydarabokat konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd forró serpenyőben körbepirítjuk. Egy nagy, kb. 6 literes lábasba tesszük az előpirított marhafarokdarabokat, felöntjük kb. 5 liter vízzel, hozáadjuk a pirított fűszereket, a gyömbért, hagymát, sózzuk. Először erős lángon felforraljuk, és a normál húsleveshez hasonló módon leszedjük a tetején keletkező habot. Ezt követően takarékra vesszük, és legalább 5–6 ótán át gyöngyöztetjük. Amikor már elkészült, a főzés végénél adjuk hozzá a halszószt és a cukrot. Közvetlenül tálalás előtt főzzük ki a rizstésztát az utasítás szerint. Többnyire csak hideg vízbe kell áztatni, néha néhány percig főzni is szükséges. A frissen főtt tésztára merjük a tűzforró levest. Mellé a javasolt kiegészítőket tálaljuk: halszósz, csili, zöldfűszerek – koriander, ázsiai bazsalikom, vékonyra szeletelt salotta, újhagyma –, amelyekből mindenki ízlés szerint tesz a levesbe.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A fejünkre nőttek

Az incel kifejezés (involuntary celibates, önkéntes cölibátus) má­ra köznevesült (lásd még: Karen, woke, simp); egyszerre szitokszó, internetes szleng és a férfiak egy csoportjának jelölése.

Visszatér

  • - turcsányi -

Johnny Cashnek van egy ilyen című száma, az 1994-es American Recordings című albumán. Nem is az övé, egy Nick Lowe nevű zenészé, aki egy ideig Cash rokona volt – az ő eredeti változatát használta például a pilot vége főcíméhez a Maffiózók (The Sopranos).

Tökéletes egyenlőség

Egy viking törzsfőnökről szóló animált tanmesével indul a film, aki népe minden tagjának (beleértve önmagát is) levágatta a bal kezét (szolidaritásból, mivel a fia bal keze odalett az ellenségtől menekülve), így akarván megőrizni az egységet.

A rossz dolog

Kínálta magát a trauma jelenkori uralmáról szóló kritikai panaszáradat Eva Victor debütfilmje kapcsán. A film több elemzője kiemelte, hogy a Bocs, kicsim erőssége éppen abban rejlik, hogy ellenáll e narratív toposznak.

Perkusszív vérvonal

A cimbalom története valódi sikersztori: az 1870-es években a cseh származású, Budapesten letelepedett hangszergyáros, Schunda Vencel József megalkotta kora népszerű kocsmai hangszerének tökéletesített változatát, a pedálcimbalmot, 1906-ban pedig már a tízezredik (!) példányt szállították ki a Magyar utcai manufaktúrából.

Suttogó szó-képek

  • Dékei Krisztina

A 2016-tól Berlinben élő, de idén hazaköltöző művész viszonylag korán, 2012-ben megtalálta egyéni kézjegyének alapelemét, a pixelt (talán a legismertebb ilyen műve a 2014-es Akadémiai pénisz), majd az ezen alapuló színezést: interaktív alkotásai csak akkor váltak láthatóvá, ha a közönség kiszínezte a tényleges pixeleket.

Fejszék és haszonnövények

  • Molnár T. Eszter

A táncos székekből összetolt emelvényen lépked. A székek mozognak, csúsznak, dőlnek, billennek, a táncos óvatos, de hiába, végül így is legördül.

Újabb menekülő kelet-európai politikus keres búvóhelyet Orbánnál

  • Domány András
Budapestről üzent Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek a Kaczyński-kormányok volt igazságügyi minisztere: nem kaptok el! Zbigniew Ziobrót 180 millió złoty, vagyis 17 milliárd forintnyi költségvetési pénz szabálytalan elköltése miatt keresik a lengyel hatóságok. Ki ez az ember, és hogyan taszította káoszba hazája igazságszolgáltatását?