étel, hordó

Mozsár

szerző
ételhordó
publikálva
2018/10. (03. 08.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a 21. századi hazai vendéglátás legirritálóbb közhelyévé az az ártatlan kifejezés vált, hogy „újragondolva”; a magamutogatás és a kivagyiság legcsalhatatlanabb megnyilvánulása lett, ha ezt látjuk az étlapon egy közismert fogás mellett. De a Mozsár bejáratán az a felirat virít, hogy „színház újragondolva”… A Nagymező és a Mozsár utca sarkán lévő kávézóról persze csak az újszülöttek nem tudják, hogy a Mozsár Műhely nevű színházi vállalkozás is itt vert tanyát, bár azt meg nem tudnánk mondani, hogy a hirdetményüket komolyan gondolják, vagy épp ellenkezőleg, a gasztronómiai sznobságot kívánták parodizálni.

Noha számos érdekes programról olvashatunk, most az étlap az első. Szerencsére itt semmi nincsen újragondolva, már csak azért sem, mert enélkül is elég izgalmasnak tűnik a felhozatal.

Elsőnek narancsos céklakrémlevest (1050 Ft) kérünk – nagyon látványos attrakció. A vérvörös tanyéron, két db vakító tejszínfélgömb ring, közöttük ingatag petrezselyemhíd. Egészen addig az ízekkel sincs baj, míg meg nem kóstoljuk a belevaló cékladarabokat is, amelyek – ellentétben a kiváló krémlevessel – inkább keserűek.

Az erdei gombás-tejszínes gnocchi parmezánforgáccsal (2190 Ft) pontosan olyan, amit egy ilyen elnevezéstől a budapesti belvárosban megszokhattunk: korrekt. Ezt persze mondhatnánk úgy is, hogy a gombás-tejszínes gnocchi lett korunk kijevi pulykamelle, de ha már annyit kukacoskodtunk az „újragondolással”, ezen végképpen nem akadhatunk ki.

Már csak azért sem, mert a pankómorzsában sült süldőtarja bakonyis (sic!) tagliatellével (2590 Ft) névre hallgató ételről hiába mondhatjuk valóban a legjobbakat – omlós hús, csodás panír, remekül eltalált tészta stb. –, ha „formátuma” a századvégi magyar vendéglők leggyalázatosabb fogását, a milánói sertésbordát juttatja az eszünkbe. Igen, a Kádár-kor jellegzetes hungarikumát, amikor a milánói makarónit megküldték egy rántott hússal. A rémes emléktől azonban jobb lesz a kedvünk, szinte repesünk, hiszen tésztás süldőnket a milánói újragondolásának is tekinthetjük, ami ebben a formában a hurráoptimizmus kétségtelen záloga, mostanában igen ritka madár. És még őszibarackot is adnak a túrógom­bóchoz (1510 Ft).

szerző
ételhordó
publikálva
2018/10. (03. 08.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
ételhordó
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...