chili & vanília

Ráhangolódni a tökszezonra

Gasztro

A szezon első tökös étele sokunknál a klasszikus sütőtökkrémleves, a legtöbben azzal ünnepeljük az ősz beálltát. Sokáig lebegtünk a nyár és az ősz határán, noha az ételek színeiben és hőmérsékletében már évszakváltás történt – kinek akaródzik azonban máris hivatalosan is tökös, őszi szezonnyitót tartani? Azért egy kis ráhangolódás már jöhet. A piacokon, zöldségeseknél már úgyis megjelent a sütőtök, jó hír, hogy úgy tűnik, idén a szupermarketekben is nagy mennyiségben és rendszeresen kapható a csinos Hokkaido tök, ez a kívül sötét narancssárga, belül inkább élénk napsárga, kisebb méretű, kerek sütőtök. Ennek egyik legjobb tulajdonsága, hogy a héja is ehető, tehát ha darabolva sütjük, akkor sem kell meghámozni. Az alábbi egytálételhez egyetlen tepsin sül minden: csirkecomb, darabolt sütőtök és lilahagyma. Melléjük főtt gersli, azaz árpagyöngye kerül, ami méltatlanul hanyagolt hozzávaló, pedig ősszel-télen változatosan lehet használni. Miközben sül a hús és a zöldség, pont megfő a gersli is (még jobb, ha van maradék főtt gersli). A sült csirkét lefejtjük a csontjáról, és a tépett húst összekeverjük a gerslivel és a sült zöldségekkel. Természetesen tálalhatjuk külön is a sült csirkét a körettel. Szuper hétköznapi fogás, csupa jó és egészséges alapanyagból.

 

Tépett csirke sütőtökös gerslivel

Hozzávalók (4 kis adag)

 

12 dkg gersli

4 alsó csirkecomb, vagy 2 egész, félbevágva

1 Hokkaido tök

4 lila hagyma

olívaolaj

só, bors

5 dkg pirított napraforgó- vagy tökmag

 

Feltesszük főni a gerslit: átöblítjük, majd háromszoros mennyiségű, sós vízben kb. 30-40 perc alatt puhára, de harapható állagúra főzzük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül). A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, bedörzsölhetjük kedvenc fűszerkeverékünkkel is, például curryvel vagy baharattal (arab fűszerkeverék, a Lehel piacon az arab fűszeresnél kapható a legjobb fajta). Csirkéből alsó combot használunk, vagy ha egész combunk van, félbevágjuk, ez azért fontos, mert a kisebb darabok sülnek meg ugyanannyi idő alatt, mint a zöldségek. A tököt félbevágjuk, belsejét, magjait eltávolítjuk, majd szeletekre és darabokra vágjuk. A lila hagymákat megpucoljuk, és negyedekre vágjuk. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, arra tesszük a befűszerezett csirkét, a sütőtökdarabokat és a hagymákat. Meglocsoljuk olívaolajjal (esetleg csiliolajjal), sózzuk, borsozzuk, majd kb. 30-35 percig sütjük, amíg minden megpirul és megpuhul. Ha már minden puha, de még nem pirul, akkor a végén néhány percre grillfokozatra vehetjük a sütőt. Amikor elkészült, szobahőmérsékletűre hűtjük, a csirkehúst lefejtjük a csontról, majd mindent lazán összeforgatunk a gerslivel. Megszórjuk a pirított napraforgómaggal. Jól illik hozzá a friss petrezselyem, koriander vagy rukkola, ezt is keverhetünk bele. Tálaláskor adhatunk mellé sűrű görög joghurtot.

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.