chili & vanília

Ráhangolódni a tökszezonra

Gasztro

A szezon első tökös étele sokunknál a klasszikus sütőtökkrémleves, a legtöbben azzal ünnepeljük az ősz beálltát. Sokáig lebegtünk a nyár és az ősz határán, noha az ételek színeiben és hőmérsékletében már évszakváltás történt – kinek akaródzik azonban máris hivatalosan is tökös, őszi szezonnyitót tartani? Azért egy kis ráhangolódás már jöhet. A piacokon, zöldségeseknél már úgyis megjelent a sütőtök, jó hír, hogy úgy tűnik, idén a szupermarketekben is nagy mennyiségben és rendszeresen kapható a csinos Hokkaido tök, ez a kívül sötét narancssárga, belül inkább élénk napsárga, kisebb méretű, kerek sütőtök. Ennek egyik legjobb tulajdonsága, hogy a héja is ehető, tehát ha darabolva sütjük, akkor sem kell meghámozni. Az alábbi egytálételhez egyetlen tepsin sül minden: csirkecomb, darabolt sütőtök és lilahagyma. Melléjük főtt gersli, azaz árpagyöngye kerül, ami méltatlanul hanyagolt hozzávaló, pedig ősszel-télen változatosan lehet használni. Miközben sül a hús és a zöldség, pont megfő a gersli is (még jobb, ha van maradék főtt gersli). A sült csirkét lefejtjük a csontjáról, és a tépett húst összekeverjük a gerslivel és a sült zöldségekkel. Természetesen tálalhatjuk külön is a sült csirkét a körettel. Szuper hétköznapi fogás, csupa jó és egészséges alapanyagból.

 

Tépett csirke sütőtökös gerslivel

Hozzávalók (4 kis adag)

 

12 dkg gersli

4 alsó csirkecomb, vagy 2 egész, félbevágva

1 Hokkaido tök

4 lila hagyma

olívaolaj

só, bors

5 dkg pirított napraforgó- vagy tökmag

 

Feltesszük főni a gerslit: átöblítjük, majd háromszoros mennyiségű, sós vízben kb. 30-40 perc alatt puhára, de harapható állagúra főzzük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül). A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, bedörzsölhetjük kedvenc fűszerkeverékünkkel is, például curryvel vagy baharattal (arab fűszerkeverék, a Lehel piacon az arab fűszeresnél kapható a legjobb fajta). Csirkéből alsó combot használunk, vagy ha egész combunk van, félbevágjuk, ez azért fontos, mert a kisebb darabok sülnek meg ugyanannyi idő alatt, mint a zöldségek. A tököt félbevágjuk, belsejét, magjait eltávolítjuk, majd szeletekre és darabokra vágjuk. A lila hagymákat megpucoljuk, és negyedekre vágjuk. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, arra tesszük a befűszerezett csirkét, a sütőtökdarabokat és a hagymákat. Meglocsoljuk olívaolajjal (esetleg csiliolajjal), sózzuk, borsozzuk, majd kb. 30-35 percig sütjük, amíg minden megpirul és megpuhul. Ha már minden puha, de még nem pirul, akkor a végén néhány percre grillfokozatra vehetjük a sütőt. Amikor elkészült, szobahőmérsékletűre hűtjük, a csirkehúst lefejtjük a csontról, majd mindent lazán összeforgatunk a gerslivel. Megszórjuk a pirított napraforgómaggal. Jól illik hozzá a friss petrezselyem, koriander vagy rukkola, ezt is keverhetünk bele. Tálaláskor adhatunk mellé sűrű görög joghurtot.

Figyelmébe ajánljuk

„Boldog békeévek”

A több mint kétszáz műtárgyat felvonultató kiállítás fókuszában a szecessziós plakátművészet és reklámgrafika áll, a magyar művészetnek az az aranykora, amikor összhangba került a nyugati művészeti törekvésekkel, radikálisan modernizálva a kiegyezést követő évtizedek (fél)feudalista, konzervatív, a historizmus béklyóiba zárt világát.

Nem tud úgy tenni, mintha…

„Hányan ülnek most a szobáikban egyedül? Miért vannak ott, és mióta? Meddig lehet ezt kibírni?” – olvastuk a Katona József Színház 2022-ben bemutatott (nemrég a műsorról levett) Melancholy Rooms című, Zenés magány nyolc hangra alcímű darabjának színlapján.

Nyolcadik himnusz az elmúlásról

Egy rövid kijelentő mondattal el lehetne intézni: Willie Nelson új albuma csendes, bölcs és szerethető. Akik kedvelik a countryzene állócsillagának könnyen felismerhető hangját, szomorkás dalait, fonott hajával és fejkendőkkel keretezett lázadó imázsát, tudhatják, hogy sokkal többről van szó, mint egyszeri csodáról vagy véletlen szerencséről.

Szobáról szobára

Füstös terembe érkezünk, a DJ (Kókai Tünde) keveri az elektronikus zenét – mintha egy rave buliba csöppennénk. A placc különböző pontjain két-két stúdiós ácsorog, a párok egyikének kezében színes zászló. Hatféle színű karszalagot osztanak el a nézők között. Üt az óra, a lila csapattal elhagyjuk a stúdiót, a szín­skála többi viselője a szélrózsa más-más irányába vándorol.

Elengedték őket

Ukrajna belső, háború sújtotta vagy veszélyeztette területeiről rengetegen menekültek Kárpátaljára, főleg a városokba, az ottani magyar közösség emiatt szinte láthatatlanná vált sok helyen. A napi gondok mellett a magyar kormány hülyeségeire senkinek nincs ideje figyelni.