chili & vanília

Ráhangolódni a tökszezonra

Gasztro

A szezon első tökös étele sokunknál a klasszikus sütőtökkrémleves, a legtöbben azzal ünnepeljük az ősz beálltát. Sokáig lebegtünk a nyár és az ősz határán, noha az ételek színeiben és hőmérsékletében már évszakváltás történt – kinek akaródzik azonban máris hivatalosan is tökös, őszi szezonnyitót tartani? Azért egy kis ráhangolódás már jöhet. A piacokon, zöldségeseknél már úgyis megjelent a sütőtök, jó hír, hogy úgy tűnik, idén a szupermarketekben is nagy mennyiségben és rendszeresen kapható a csinos Hokkaido tök, ez a kívül sötét narancssárga, belül inkább élénk napsárga, kisebb méretű, kerek sütőtök. Ennek egyik legjobb tulajdonsága, hogy a héja is ehető, tehát ha darabolva sütjük, akkor sem kell meghámozni. Az alábbi egytálételhez egyetlen tepsin sül minden: csirkecomb, darabolt sütőtök és lilahagyma. Melléjük főtt gersli, azaz árpagyöngye kerül, ami méltatlanul hanyagolt hozzávaló, pedig ősszel-télen változatosan lehet használni. Miközben sül a hús és a zöldség, pont megfő a gersli is (még jobb, ha van maradék főtt gersli). A sült csirkét lefejtjük a csontjáról, és a tépett húst összekeverjük a gerslivel és a sült zöldségekkel. Természetesen tálalhatjuk külön is a sült csirkét a körettel. Szuper hétköznapi fogás, csupa jó és egészséges alapanyagból.

 

Tépett csirke sütőtökös gerslivel

Hozzávalók (4 kis adag)

 

12 dkg gersli

4 alsó csirkecomb, vagy 2 egész, félbevágva

1 Hokkaido tök

4 lila hagyma

olívaolaj

só, bors

5 dkg pirított napraforgó- vagy tökmag

 

Feltesszük főni a gerslit: átöblítjük, majd háromszoros mennyiségű, sós vízben kb. 30-40 perc alatt puhára, de harapható állagúra főzzük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül). A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, bedörzsölhetjük kedvenc fűszerkeverékünkkel is, például curryvel vagy baharattal (arab fűszerkeverék, a Lehel piacon az arab fűszeresnél kapható a legjobb fajta). Csirkéből alsó combot használunk, vagy ha egész combunk van, félbevágjuk, ez azért fontos, mert a kisebb darabok sülnek meg ugyanannyi idő alatt, mint a zöldségek. A tököt félbevágjuk, belsejét, magjait eltávolítjuk, majd szeletekre és darabokra vágjuk. A lila hagymákat megpucoljuk, és negyedekre vágjuk. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, arra tesszük a befűszerezett csirkét, a sütőtökdarabokat és a hagymákat. Meglocsoljuk olívaolajjal (esetleg csiliolajjal), sózzuk, borsozzuk, majd kb. 30-35 percig sütjük, amíg minden megpirul és megpuhul. Ha már minden puha, de még nem pirul, akkor a végén néhány percre grillfokozatra vehetjük a sütőt. Amikor elkészült, szobahőmérsékletűre hűtjük, a csirkehúst lefejtjük a csontról, majd mindent lazán összeforgatunk a gerslivel. Megszórjuk a pirított napraforgómaggal. Jól illik hozzá a friss petrezselyem, koriander vagy rukkola, ezt is keverhetünk bele. Tálaláskor adhatunk mellé sűrű görög joghurtot.

Figyelmébe ajánljuk