chili&vanília

Rakott szőlőlevél

Gasztro

Fűszeres, rakott szőlőlevél

A közel-keleti és balkán konyhák ikonikus alapanyaga a szőlőlevél, amit többnyire töltött formában – dolmaként, dolmadesként készítenek. Rejtély, hogy a régebbi és mai magyar konyhában miért nem kapott előkelőbb szerepet, hiszen szőlőnk az van, bőségesen. A magyarázat (és borászok) szerint valószínűleg azzal lehet összefüggésben, hogy a legtöbb szőlőlevelet ma már permetezik. Azokban az országokban, ahol a szőlőlevélnek kultusza van, a kulináris célra használt leveleket teljesen külön termesztik. Bizonyos fajta szőlőknek például alkalmasabb a levele töltésre, mert zsengébb, kevésbé rostos. Akinek van hozzáférése kezeletlen, friss szőlőlevélhez tavasz végén, kora nyáron, azaz ilyenkor, bátran leszedheti és használhatja a fiatal, zsenge leveleket. A friss hajtás alatt két, három levéllel, a tenyérnyi méretűeket érdemes szüretelni. A leveleket több technológiával lehet tartósítani is: a legegyszerűbb, ha szépen, kisimítva, egymásra helyezve, uzsonnázótasakban lefagyasztjuk. Cérnára felfűzve száríthatjuk is, mint a zöldfűszereket. Vagy eltehetjük sós lében is. Az alábbi egytálétel asztalközépre való, látványos fogás, és még töltögetni sem kell, csak lerakni. Bármilyen más, zöld levélből is el lehet készíteni, csodás például tormalevéllel vagy mángolddal is. Enyhén fokhagymás joghurttal a legfinomabb. Török, arab élelmiszerüzletekben üveges vagy vákuumos csomagolásban kapható konyhakész szőlőlevél, ha ilyet használunk, érdemes átöblíteni, majd pár másodpercre forró vízbe mártani. A levél szárát pedig célszerű tövig levágni, mert az rágós. Húsmentesen is pazar, ebben az esetben a töltelék darált hús helyett főtt lencsével készülhet.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.