chili&vanília

Rakott szőlőlevél

Gasztro

Fűszeres, rakott szőlőlevél

A közel-keleti és balkán konyhák ikonikus alapanyaga a szőlőlevél, amit többnyire töltött formában – dolmaként, dolmadesként készítenek. Rejtély, hogy a régebbi és mai magyar konyhában miért nem kapott előkelőbb szerepet, hiszen szőlőnk az van, bőségesen. A magyarázat (és borászok) szerint valószínűleg azzal lehet összefüggésben, hogy a legtöbb szőlőlevelet ma már permetezik. Azokban az országokban, ahol a szőlőlevélnek kultusza van, a kulináris célra használt leveleket teljesen külön termesztik. Bizonyos fajta szőlőknek például alkalmasabb a levele töltésre, mert zsengébb, kevésbé rostos. Akinek van hozzáférése kezeletlen, friss szőlőlevélhez tavasz végén, kora nyáron, azaz ilyenkor, bátran leszedheti és használhatja a fiatal, zsenge leveleket. A friss hajtás alatt két, három levéllel, a tenyérnyi méretűeket érdemes szüretelni. A leveleket több technológiával lehet tartósítani is: a legegyszerűbb, ha szépen, kisimítva, egymásra helyezve, uzsonnázótasakban lefagyasztjuk. Cérnára felfűzve száríthatjuk is, mint a zöldfűszereket. Vagy eltehetjük sós lében is. Az alábbi egytálétel asztalközépre való, látványos fogás, és még töltögetni sem kell, csak lerakni. Bármilyen más, zöld levélből is el lehet készíteni, csodás például tormalevéllel vagy mángolddal is. Enyhén fokhagymás joghurttal a legfinomabb. Török, arab élelmiszerüzletekben üveges vagy vákuumos csomagolásban kapható konyhakész szőlőlevél, ha ilyet használunk, érdemes átöblíteni, majd pár másodpercre forró vízbe mártani. A levél szárát pedig célszerű tövig levágni, mert az rágós. Húsmentesen is pazar, ebben az esetben a töltelék darált hús helyett főtt lencsével készülhet.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mesterségvizsga

Egyesek szerint az olyan magasröptű dolgokhoz, mint az alkotás – legyen az dalszerzés, írás, vagy jelen esetben: színészet –, kell valami velünk született, romantikus adottság, amelyet jobb híján tehetségnek nevezünk.

Elmondom hát mindenkinek

  • - ts -

Podhradská Lea filmje magánközlemény. Valamikor régen elveszett a testvére. Huszonhét évvel az eltűnése után Podhradská Lea fogta a kameráját és felkerekedett, hogy majd ő megkeresi.

Nem oda, Verona!

  • - turcsányi -

Valahol a 19. század közepén, közelebbről 1854-ben járunk – évtizedekre tehát az államalapítástól –, Washington területén.

Nagyon fáj

  • Molnár T. Eszter

Amióta először eltáncolta egy kőkori vadász, ahogy a társát agyontaposta a sebzett mamut, a fájdalom a táncművészet egyik legfontosabb toposza.

Mindenki a helyére

Mit gondol Orbán Viktor és a Fidesz a nőkről? Hogyan kezeli őket? És mit gondol ugyanerről a magyar társadalom, és mit a nők maguk? Tényleg a nők pártja a Fidesz? Ezeket a kérdéseket próbálja megválaszolni a kötet többféle aspektuson keresztül. Felemás sikerrel.

„Én valami kevésbé szelídet kerestem”

  • Mink András

„A be nem illeszkedés vonzó távlatát nyújtották nekem” – olvasható Kenedi János szellemi ébredésének történetéről számot adó, Elhülyülésem története című 1977-es írásában, amelyet Kovács András nevezetes körkérdésére (Marx a negyedik évtizedben) írt válaszul.

Megint dubajozás

Alacsony belépési küszöb, mesés hozamok, könnyű meg­gazdagodás, örök élet: ezek közül az első kettőt biztosan ígérik a mesés dubaji ingatlanbefektetési ajánlatok. Pedig az előrejelzések szerint akár egy éven belül kipukkadhat az ingatlanlufi.

A beismerés semmis

Az ügyész kizárását kezdeményezte a védelem, a különböző tit­kos­­szolgálati szervek más-más leiratot készítettek ugyan­arról a hangfelvételről – bonyolódik a helyzet abban a büntetőperben, amelynek tárgya a Nyugat-Európába irányuló illegális kutyaexport.