chili&vanília

Rakott szőlőlevél

Gasztro

Fűszeres, rakott szőlőlevél

A közel-keleti és balkán konyhák ikonikus alapanyaga a szőlőlevél, amit többnyire töltött formában – dolmaként, dolmadesként készítenek. Rejtély, hogy a régebbi és mai magyar konyhában miért nem kapott előkelőbb szerepet, hiszen szőlőnk az van, bőségesen. A magyarázat (és borászok) szerint valószínűleg azzal lehet összefüggésben, hogy a legtöbb szőlőlevelet ma már permetezik. Azokban az országokban, ahol a szőlőlevélnek kultusza van, a kulináris célra használt leveleket teljesen külön termesztik. Bizonyos fajta szőlőknek például alkalmasabb a levele töltésre, mert zsengébb, kevésbé rostos. Akinek van hozzáférése kezeletlen, friss szőlőlevélhez tavasz végén, kora nyáron, azaz ilyenkor, bátran leszedheti és használhatja a fiatal, zsenge leveleket. A friss hajtás alatt két, három levéllel, a tenyérnyi méretűeket érdemes szüretelni. A leveleket több technológiával lehet tartósítani is: a legegyszerűbb, ha szépen, kisimítva, egymásra helyezve, uzsonnázótasakban lefagyasztjuk. Cérnára felfűzve száríthatjuk is, mint a zöldfűszereket. Vagy eltehetjük sós lében is. Az alábbi egytálétel asztalközépre való, látványos fogás, és még töltögetni sem kell, csak lerakni. Bármilyen más, zöld levélből is el lehet készíteni, csodás például tormalevéllel vagy mángolddal is. Enyhén fokhagymás joghurttal a legfinomabb. Török, arab élelmiszerüzletekben üveges vagy vákuumos csomagolásban kapható konyhakész szőlőlevél, ha ilyet használunk, érdemes átöblíteni, majd pár másodpercre forró vízbe mártani. A levél szárát pedig célszerű tövig levágni, mert az rágós. Húsmentesen is pazar, ebben az esetben a töltelék darált hús helyett főtt lencsével készülhet.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.