chili&vanília

Rakott szőlőlevél

Gasztro

Fűszeres, rakott szőlőlevél

A közel-keleti és balkán konyhák ikonikus alapanyaga a szőlőlevél, amit többnyire töltött formában – dolmaként, dolmadesként készítenek. Rejtély, hogy a régebbi és mai magyar konyhában miért nem kapott előkelőbb szerepet, hiszen szőlőnk az van, bőségesen. A magyarázat (és borászok) szerint valószínűleg azzal lehet összefüggésben, hogy a legtöbb szőlőlevelet ma már permetezik. Azokban az országokban, ahol a szőlőlevélnek kultusza van, a kulináris célra használt leveleket teljesen külön termesztik. Bizonyos fajta szőlőknek például alkalmasabb a levele töltésre, mert zsengébb, kevésbé rostos. Akinek van hozzáférése kezeletlen, friss szőlőlevélhez tavasz végén, kora nyáron, azaz ilyenkor, bátran leszedheti és használhatja a fiatal, zsenge leveleket. A friss hajtás alatt két, három levéllel, a tenyérnyi méretűeket érdemes szüretelni. A leveleket több technológiával lehet tartósítani is: a legegyszerűbb, ha szépen, kisimítva, egymásra helyezve, uzsonnázótasakban lefagyasztjuk. Cérnára felfűzve száríthatjuk is, mint a zöldfűszereket. Vagy eltehetjük sós lében is. Az alábbi egytálétel asztalközépre való, látványos fogás, és még töltögetni sem kell, csak lerakni. Bármilyen más, zöld levélből is el lehet készíteni, csodás például tormalevéllel vagy mángolddal is. Enyhén fokhagymás joghurttal a legfinomabb. Török, arab élelmiszerüzletekben üveges vagy vákuumos csomagolásban kapható konyhakész szőlőlevél, ha ilyet használunk, érdemes átöblíteni, majd pár másodpercre forró vízbe mártani. A levél szárát pedig célszerű tövig levágni, mert az rágós. Húsmentesen is pazar, ebben az esetben a töltelék darált hús helyett főtt lencsével készülhet.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."