chili&vanília

Retek a hétköznapokon

Gasztro

Tormás labneh sült retekkel

Húsvét után drasztikus hanyatlásnak indul a retekfogyasztásunk, az ünnepi asztalon még főszerepet játszó csokrok jóval ritkábban, csak úgy mellékesen kerülnek a kosarunkba, micsoda nagy hiba! Franciaországban például óriási kultusza van a zsenge tavaszi – hosszúkás, piros-fehér – reteknek, amelyet már szerencsére hazai kis kertészeteink is termesztenek és árulnak. A tavaszi piros hónapos retek sok petrezselyemmel, citromlével, olívaolajjal összeforgatva remek, ha pedig jó minőségű tonhal vagy szardínia, esetleg kecskesajt vagy feta kerül rá, kiváló villámvacsora. Levelét nehogy kidobjuk, levesként, pesztóként, zöld fűszerolajként lehengerlő. A legnagyobb meglepetést azonban úgy okozza, ha sütőben megsütjük. Ezzel az eljárással a retek édesebb lesz, kesernyés, csípős ízjegyeit elveszíti. Színe kissé tompul, de megmarad. Nagyszerű köret sültek mellé vagy csak úgy magában, például az alábbi tormás labneh ágyon. A labneh az egyik jellegzetes fogása a levantei konyhának (ez a terület földrajzilag ma Szíriát, Libanont, Izraelt, Palesztinát és Jordániát foglalja magába), de hasonló technológiával készített krémsajtot fogyasztanak Törökországban, Egyiptomban vagy Indiában is. Valójában egy lecsepegtetett, sűrű, krémes joghurtról beszélünk, amelyet többnyire friss kenyérrel, pitával és olívaolajjal kínálnak, általában a mezze (sok apró, közösen elfogyasztott előétel) részeként. Házilag is egyszerű elkészíteni, de akinek nincs türelme kivárni, amíg lecsepeg, helyettesítheti sűrű görög joghurttal is.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.