chili&vanília

Sós, csiga

Gasztro

Dübörög a zöldfűszerek szezonja, a piacok standjain csak győzze az ember mustrálni őket. Zsálya, koriander, kakukkfű, rozmaring, menta, kapor, tárkony – mindből jöhet egy-egy csokor, szombattól szombatig mindet felhasználja az ember. A medvehagyma rövid szezonja lassan leköszön, amíg még akad, addig az alábbi foszlós csigát az abból készült pesztóval is megtölthetjük. A zöldfűszerkavalkád állandó sztárja a petrezselyem, amely friss, füves ízével mindent feldob. A frissen sült, feltekert kelt tésztát is.

A pesztóhoz aprítógépbe teszünk egy nagy csokor felaprított petrezselymet, 1 gerezd fokhagymát, 4 dkg reszelt parmezánt vagy juhsajtot, 4 dkg fenyőmagot vagy diót, majd hozzáöntünk kb. 2 dl olívaolajat. Pürésítjük.

 

Petrezselyempesztós foszlós csiga

Hozzávalók (12 darab)

 

Tészta:

1+1,5 dl tej

1 teáskanál cukor

2,5 dkg élesztő

50 dkg liszt

2 teáskanál só

3 tojás sárgája

5 dkg olvasztott vaj

 

Töltelék:

15 dkg petrezselyempesztó

 

A tetejére:

1 tojás a megkenéshez

 

1. 1 dl tejet langyosra melegítünk. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, hogy feloldódjon. Az élesztőt belemorzsoljuk, 10 perc alatt felfuttatjuk.

2. A lisztet tálba szórjuk, a közepébe lyukat formázunk. Hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt, 1,5 dl langyos tejet, valamint az olvasztott vajat. Robotgépben vagy elektromos kézi keverő dagasztókarjával elkeverjük, laza, de elasztikus tésztát gyúrunk. Bucit formázunk belőle, és meleg, huzatmentes helyen 40 percig kelesztjük.

3. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 30×40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. A tészta egész felületét megkenjük a pesztóval, majd a hosszabb oldala felől feltekerjük. 12 szeletet vágunk a hengerből.

4. Egy 22×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és enyhén kikenjük kevés olívaolajjal. A tésztacsigákat állítva behelyezzük a tepsibe, ne érjenek össze, hiszen még kelni és nőni fognak. Letakarjuk, majd 25 percig ismét meleg, huzatmentes helyen kelni hagyjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. és 25 perc alatt megsütjük a csigákat. Langyosan a legfinomabb.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.

Eddig csak a szégyen

Aláírták a koalíciós szerződést, innentől hivatalosnak tekinthető, hogy megalakul a szétválás utáni Csehország minden bizonnyal leggusztustalanabb kormánya, amelyben egy populista vezér, Andrej Babiš dirigálja saját személyre szabott pártja (az Ano) és két neonáci pártocska (a 7,8 százalékos SPD és a 6,8-as Motoristé sobě) delegáltjait.