chili&vanília

Sós, csiga

Gasztro

Dübörög a zöldfűszerek szezonja, a piacok standjain csak győzze az ember mustrálni őket. Zsálya, koriander, kakukkfű, rozmaring, menta, kapor, tárkony – mindből jöhet egy-egy csokor, szombattól szombatig mindet felhasználja az ember. A medvehagyma rövid szezonja lassan leköszön, amíg még akad, addig az alábbi foszlós csigát az abból készült pesztóval is megtölthetjük. A zöldfűszerkavalkád állandó sztárja a petrezselyem, amely friss, füves ízével mindent feldob. A frissen sült, feltekert kelt tésztát is.

A pesztóhoz aprítógépbe teszünk egy nagy csokor felaprított petrezselymet, 1 gerezd fokhagymát, 4 dkg reszelt parmezánt vagy juhsajtot, 4 dkg fenyőmagot vagy diót, majd hozzáöntünk kb. 2 dl olívaolajat. Pürésítjük.

 

Petrezselyempesztós foszlós csiga

Hozzávalók (12 darab)

 

Tészta:

1+1,5 dl tej

1 teáskanál cukor

2,5 dkg élesztő

50 dkg liszt

2 teáskanál só

3 tojás sárgája

5 dkg olvasztott vaj

 

Töltelék:

15 dkg petrezselyempesztó

 

A tetejére:

1 tojás a megkenéshez

 

1. 1 dl tejet langyosra melegítünk. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, hogy feloldódjon. Az élesztőt belemorzsoljuk, 10 perc alatt felfuttatjuk.

2. A lisztet tálba szórjuk, a közepébe lyukat formázunk. Hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt, 1,5 dl langyos tejet, valamint az olvasztott vajat. Robotgépben vagy elektromos kézi keverő dagasztókarjával elkeverjük, laza, de elasztikus tésztát gyúrunk. Bucit formázunk belőle, és meleg, huzatmentes helyen 40 percig kelesztjük.

3. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 30×40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. A tészta egész felületét megkenjük a pesztóval, majd a hosszabb oldala felől feltekerjük. 12 szeletet vágunk a hengerből.

4. Egy 22×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és enyhén kikenjük kevés olívaolajjal. A tésztacsigákat állítva behelyezzük a tepsibe, ne érjenek össze, hiszen még kelni és nőni fognak. Letakarjuk, majd 25 percig ismét meleg, huzatmentes helyen kelni hagyjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. és 25 perc alatt megsütjük a csigákat. Langyosan a legfinomabb.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Újra ingyenes egyetemi kurzusokat kínál a Bibó István Szabadegyetem, nem csak egyetemistáknak

  • narancs.hu

Négy izgalmas, mindenki számára elérhető közéleti, politikai és társadalmi kurzussal indul a CEU Bibó István Szabadegyetem idei szemesztere. Boncasztalra kerülnek a balatoni infrastrukturális beruházásokat övező dilemmák, a választások apropóján az orbáni rendszer leváltásának lehetőségei és veszélyei, a szegénység sokszínű magyar arca és a gyerekvállalási, gyereknevelési kérdések az állami beavatkozások függvényében.

Mit reméljünk az áfacsökkentéstől?

A nyugdíjasok a magas áfa miatt kapják a 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt a miniszterelnök szerint. Ez azonban azt is jelentené, hogy alacsonyabb forgalmi adó esetén csökkennének az árak, ami viszont így nem állja ki a tapasztalat próbáját. A tíz évvel ezelőtti hazai és egyéb külföldi áfamérséklések hatásai vegyes képet mutatnak.

Konzultáció kamu adóról, nem kamu adóból

Kibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök bevallotta, amit eddig is tudtunk, miszerint a nemzeti konzultáció a Fidesz érdekeit szolgálja, mozgósítani lehet vele. A legújabbat egy senki által nem hitelesített, állítólagos Tisza-adóemelésről szóló sajtpapírra hivatkozva indítják el. 

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.