chili&vanília

Sós, csiga

Gasztro

Dübörög a zöldfűszerek szezonja, a piacok standjain csak győzze az ember mustrálni őket. Zsálya, koriander, kakukkfű, rozmaring, menta, kapor, tárkony – mindből jöhet egy-egy csokor, szombattól szombatig mindet felhasználja az ember. A medvehagyma rövid szezonja lassan leköszön, amíg még akad, addig az alábbi foszlós csigát az abból készült pesztóval is megtölthetjük. A zöldfűszerkavalkád állandó sztárja a petrezselyem, amely friss, füves ízével mindent feldob. A frissen sült, feltekert kelt tésztát is.

A pesztóhoz aprítógépbe teszünk egy nagy csokor felaprított petrezselymet, 1 gerezd fokhagymát, 4 dkg reszelt parmezánt vagy juhsajtot, 4 dkg fenyőmagot vagy diót, majd hozzáöntünk kb. 2 dl olívaolajat. Pürésítjük.

 

Petrezselyempesztós foszlós csiga

Hozzávalók (12 darab)

 

Tészta:

1+1,5 dl tej

1 teáskanál cukor

2,5 dkg élesztő

50 dkg liszt

2 teáskanál só

3 tojás sárgája

5 dkg olvasztott vaj

 

Töltelék:

15 dkg petrezselyempesztó

 

A tetejére:

1 tojás a megkenéshez

 

1. 1 dl tejet langyosra melegítünk. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, hogy feloldódjon. Az élesztőt belemorzsoljuk, 10 perc alatt felfuttatjuk.

2. A lisztet tálba szórjuk, a közepébe lyukat formázunk. Hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt, 1,5 dl langyos tejet, valamint az olvasztott vajat. Robotgépben vagy elektromos kézi keverő dagasztókarjával elkeverjük, laza, de elasztikus tésztát gyúrunk. Bucit formázunk belőle, és meleg, huzatmentes helyen 40 percig kelesztjük.

3. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 30×40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. A tészta egész felületét megkenjük a pesztóval, majd a hosszabb oldala felől feltekerjük. 12 szeletet vágunk a hengerből.

4. Egy 22×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és enyhén kikenjük kevés olívaolajjal. A tésztacsigákat állítva behelyezzük a tepsibe, ne érjenek össze, hiszen még kelni és nőni fognak. Letakarjuk, majd 25 percig ismét meleg, huzatmentes helyen kelni hagyjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. és 25 perc alatt megsütjük a csigákat. Langyosan a legfinomabb.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.