A sült paprika az egyik legfinomabb, egyben legpraktikusabb jolly joker alapanyag. Pláne ilyenkor, paprikaszezonban, amikor kiváló minőségű paprikákhoz tudunk hozzájutni. A vastag húsú, kaliforniai típusú a legjobb erre a célra, de a kápia sem utolsó – az vékonyabb, de intenzívebb. Mindig érdemes belőle dupla-tripla adagot készíteni, mert hűtőben, olívaolajjal meglocsolva napokig eláll, és igen változatosan használható. Készülhet belőle darált dióval és gránátalmasziruppal kevert közel-keleti krém (muhammara), amelyet mártogatósként vagy szendvicsekben vethetünk be. Esetleg elegáns krémleves (pirosan vagy sárgán), hideg vagy langyos saláta. Utóbbi mediterrán klasszikusa: morzsolt fetával, petrezselyemmel, pirított mandulával – maga a tökéletes ízharmónia. Olaszországban szardellával és kapribogyóval is találkozhatunk vele, érthető is a sós kiegészítők jelenléte, hiszen a paprika koncentrált édességét ki kell zökkenteni. Pontosan ez történik az alább ajánlott ételben is: a halloumi sajt gondoskodik arról, hogy ne billenjen el az ízek egyensúlya az édes felé. Ez a ciprusi származású sajt ma már számos szupermarketben kapható, hónapokig eláll, érdemes tartani a hűtőben, mert sok helyzetet megmenthet. A tányér változatosságát szolgálja a villámgyors tökmagkrém is, amely mindössze három alapanyagból: tökmagból, petrezselyemből és olívaolajból készül.
Színes sültpaprika-saláta grillezett halloumi sajttal
Hozzávalók (4–6 adag)
3 db piros kaliforniai vagy kápia paprika
3 db sárga kaliforniai paprika
0,5 dl olívaolaj
só, bors
1 nagy csokor petrezselyemzöld
8 dkg tökmag
0,5 dl olívaolaj
2 halloumi vagy más jól grillezhető sajt
Elkészítjük a sült paprikát. A sütőt grillfokozatra állítjuk. A paprikákat hosszában félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk, majd vágott felükkel lefelé egy alufóliával leterített tepsire helyezzük. Betesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a héjuk teljesen fekete, szenes lesz – ez sütőtől függően kb. 15–20 perc. A sült paprikát kivesszük, áttesszük egy tálba, és azonnal lefedjük frissen tartó fóliával. Így a saját gőzében összeesik, és szépen le lehet húzni a héját. Meghámozzuk, felcsíkozzuk, és egy tálra elrendezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. Miközben sül a paprika, elkészítjük a gyors tökmagos krémet: kis tálkában botmixerrel pürésítjük a tökmagot, a petrezselymet és az olívaolajat. A grillsajtot felszeleteljük, és forró grillserpenyőben kevés olajon mindkét oldalán megsütjük. A zöldfűszeres olívaolajjal meglocsolt sült paprikán tálaljuk. Mellé legjobban pirítós vagy friss, jófajta kovászos kenyér illik.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu