A töklámpások kivájt belét nem ajánlott gasztronómiai célokra felhasználni (nem finom), bármilyen más, pürésített sütőtökből viszont kiváló süteményeket lehet sütni. Különösen alkalmasak a tömörebb, édesebb fajták, például a nagydobosi vagy más szürke héjú tökök. Az alábbi receptet Roxana Jullapat kiváló könyve (Mother grains) ihlette, elkészítését teljes kiőrlésű liszttel ajánlom, amely nagyszerű ízt és állagot ad ennek a fűszeres, őszi-téli süteménynek, de remek alap lehet a különböző, más gabonákból készülő lisztekkel való bátor kísérletezéshez is: használhatunk fele-fele arányban alternatívákat, pl. rozs-, tönköly- vagy zablisztet. A kötet szerzője ezeknek a szakavatott ismerője.
(Roxana Jullapat pontosan tudja, hogy a barna rizsliszt levegősebbé, a rozsliszt pedig tömörebbé, haraphatóbbá teszi a süteményeket és pékárukat. A kaliforniai cukrászpék bevándorlók – Costa Rica-i apa, thai anya – gyerekeként született. Hosszú szakmai és személyes utat járt be, mielőtt Los Angelesben megnyitotta sikeres pékségét, a Friends&Familyt, ahol ősi és kistermelői gabonákból süt szinte minden süteményt és pékárut. A Costa Rica-i gyerekkori, gazdag és színes kulináris örökséggel kezdődött minden, ezt később követte egy kitérő újságírói diploma, végül a Los Angeles-i séfiskola és onnan az egyenes út a professzionális gasztronómia világába. A kilencvenes évek végén a kaliforniai gasztroforradalom nagyasszonyainak éttermeiben dolgozott, majd séf férjével Portland akkori új hullámos helyének konyháját vitték. Itt alapozta meg azt a szemléletmódot és filozófiát, amire a mai munkája és hivatása is épül: kistermelőkkel való szoros kapcsolat, szezonalitás a gabonák felhasználása terén is, a termelőkkel, malmokkal és a vendégekkel való folyamatos partneri, tanulási és kommunikációs folyamat – mindhárom szereplő szükséges ugyanis ahhoz, hogy pékségében ma valóban ezekkel az alternatív lisztekkel süthessen. Miután szerelembe esett a különféle ősi gabonák világával, két teljes évig kizárólag ezek tanulmányozásának szentelte idejét, beutazta a világot, hogy behatóan megismerkedjen például a bhutáni vörös rizzsel, a török ősi tönkölybúzával, vagy éppen a Costa Rica-i kék kukoricával.)
Az alábbi, sütőtökös sütemény, a javasolt tálalással, úgymint vaj, házi narancslekvár és mellé egy marék chilis, pirított tökmag, a legteljesebb mértékben megállja a helyét az őszi vagy akár majd a karácsonyi reggeli asztalán is.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!


