chili&vanília

Szívsaláta

Gasztro

A gasztroforradalom két hétköznapi területen is tetten érhető: a saláta- és a halválasztékban. Míg évekkel ezelőtt mindkettőből igencsak korlátozott volt a kínálat, ma már számos rafináltabb fajtához is hozzájuthatunk anélkül, hogy körbe kéne járni a fél várost vagy bankot kéne rabolni. Rukkola, galambbegysaláta, bébispenót – és a nagy kedvenc, a szívsaláta. Az utóbbi a nemzetközi gasztronómiában francia nevén fut: sucrine, ami a cukor szóból ered, utalva ezzel a zöld levelek édességére; akár cukorsalátának is fordíthatnánk. Többnyire hármas csomagban kapható, és óriási előnye, hogy napokig remekül tartja magát, nem esik össze, mindig egyformán ropogós, zsenge. Az éttermek is előszeretettel használják, gyakran grillezve vagy párolva is. A hétköznapi főzésben pedig valóságos mérföldkő az, hogy viszonylag könnyen be lehet szerezni friss halat: egy-egy jó halas ma már nem ritkaság. Az alábbi salátához két személyre összesen egy kb. 20 dkg-os lazacfilé és egy csomag szívsaláta kell. Különlegesnek tűnik, pedig ár-érték arányban és az elkészítési időt (15 perc) tekintve is kiváló. A tökéletes hétköznapi vacsora!

 

Szívsaláta lazaccal és csípős-édes öntettel

Hozzávalók (2 adag)

 

1 nagy, kb. 20 dkg-os lazacfilé

1 kávéskanál szezámolaj

só, bors

 

Öntet:

2 evőkanál szójaszósz vagy halszósz

½ citrom leve és héja

2 cm friss gyömbér, lereszelve

1 teáskanál nádcukor

1 kávéskanál csilipaszta

1 evőkanál szezámolaj

2 evőkanál langyos víz

 

1 csomag (általában 3 darab) szívsaláta

2 szál újhagyma, vékonyra karikázva,

zölddel együtt

5-6 szem kumquat

fél csokor koriander

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A lazacfilét sózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalát vékonyan megkenjük szezámolajjal. 12 percig sütjük, így szaftos és szép lemezes marad. Közben elkészítjük a salátaöntetet: a salátástálban, amiben majd összeforgatjuk a salátát, elkeverjük a szójaszószt, a citromlevet és a reszelt héjat a reszelt gyömbérrel, nádcukorral, csilivel (sriracha, harissa, Tabasco vagy ami éppen kéznél van) és szezámolajjal, majd ezt 2 evőkanál vízzel kissé hígítjuk. Az öntet kevésnek és túl intenzívnek fog tűnni, de a saláta majd jól felveszi. A szívsalátát megmossuk, nagyobb darabokra tépkedjük, és a tálba tesszük. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát (esetleg pácolt lila hagymát), a vékonyra karikázott kumquatot (ha nincs, akkor mandarin- vagy narancsfilét) és a koriandert, majd az egészet jól összeforgatjuk, hogy az öntet egyenletesen érjen minden levelet. Elosztjuk két salátástányérba. A közben elkészült lazacot nagyobb darabokra szedjük, és a salátára halmozzuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk