chili&vanília

Lyon–Budapest saláta

Gasztro

A lyoni saláta (salad lyonnaise) igazi francia bisztróklasszikus, kisvendéglők elmaradhatatlan fogása, egyben az egyik létező legpazarabb saláta. A zöld alap hagyományosan a kissé kesernyés, harsányzöld frisée saláta; ezt mustáros-ecetes, kellemesen savas vinaigrette öntettel keverik, amely nagyszerűen ellensúlyozza a rá kerülő pirított császárszalonna és buggyantott tojás teltségét. Ez ihlette az alábbi, egyáltalán nem tipikus magyar fogást (mint ahogy, sajnos, semmilyen saláta nem az), a benne megjelenő ízek azonban azok – persze minden, amiben kolbász van, sikerre számíthat itthon. A lyoni salátának amolyan budapesti változata: bacon helyett kolbásszal, pontosabban ropogós kolbászmorzsával készül. A kolbászmorzsát ráadásul nem csak salátára lehet szórni – különlegessé tesz például krémleveseket, akár egy fehérbab-, egy kukoricakrém- vagy bármilyen más zöldségkrémlevest. Az egyetlen trükkösebb eleme a buggyantott tojás, az alább leírt módszerrel azonban garantáltan elronthatatlan.

 

Zöldsaláta ropogós kolbászmorzsával és buggyantott tojással

Hozzávalók (4 adag)

 

10 dkg csípős kolbász

10 dkg kovászos kenyér

30 ml vörösborecet

só, bors

90 ml olíva- vagy dióolaj

1 salotta, egészen finomra aprítva

4 tanyasi tojás

20 dkg galambbegy- vagy más zöldsaláta

(pl. frisée, rukkola)

 

Elkészítjük a kolbászmorzsát: a kolbászról lehúzzuk a héját (ha szükséges), hosszában félbevágjuk, majd apró kockákra szeleteljük. A kenyérről levágjuk a héját, a belsejét felkockázzuk. Egy száraz serpenyőben, közepes hőfokon pirítjuk a kolbászt, addig, amíg kisül a zsírja. Ehhez adjuk hozzá az apróra kockázott kenyeret, és addig sütjük, amíg a zsiradék egyenletesen bevonja, és ropogós lesz. A salátaöntethez egy nagy tálba tesszük a vörösborecetet, elkeverjük benne a sót és a borsot, majd vékony sugárban, folyamatos keverés mellett lassan hozzáadjuk az olajat. Belekeverjük a finomra aprított salottát. Elkészítjük a buggyantott tojásokat: felforraljuk a vizet, majd levesszük a hőfokot, hogy a víz felülete éppen csak halkan gyöngyözzön. Egyesével kis tálkákba vagy csészékbe ütjük a nagyon friss tojásokat, majd követlenül a víz fölött, szintén egyenként, a tálkából a forró vízbe pottyantjuk. 3 percig hagyjuk a vízben, majd szűrőkanállal kiemeljük. Összeállítjuk a salátát: a leveleket összeforgatjuk a vinaigrette öntettel. Elosztjuk négyfelé, és mindegyik salátát megszórjuk a ropogós, csípős kolbászmorzsával, végül a tetejére tesszük a buggyantott tojást.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.