chili&vanília

Szobaszerviz zöldségekkel

Gasztro

A világszerte népszerű japán tészták közül itthon talán a hajdinalisztből készülő, sötét­drapp, szürkés árnyalatú szoba (soba) tészta a legkevésbé ismert és elterjedt.

Hogy ennek a színe, a megosztó, enyhén kesernyés íze az oka, vagy egyszerűen nehéz hozzájutni akár éttermekben, akár üzletekben, nem tudni, mindenesetre nagy kár lenne megfeledkezni róla, mert igen finom. A szokásos „Ázsia boltokban” (Szép Kis India, koreai boltok, Dunapanda, Lehel téri arab fűszeres stb.) mindenhol könnyen beszerezhető, és érdemes tartani a kamrában, mert tíz perc alatt elkészül, és változatosan használható.

Japánban elsősorban Tokióban és az ország északi részén fogyasztják, hűvös időben melegen, ízes, egyszerű levessel, szürcsölve, nyáron hidegen, bambusztálcára halmozva, könnyű, szójaszószos mártogatóval. A szoba készítése külön művészet és szakma, saját mesterei vannak. Elszántak megpróbálkozhatnak házilag elkészíteni, egy kiló lisztnek az ötöde legyen fehérliszt, a többi hajdinaliszt, a begyúrt tésztát pedig legalább két óráig kell pihentetni. Jellegzetes, földes-diós íze miatt magában is kiváló, de remekül illenek hozzá a kesernyés zöldségek, ideálisan párosítható a májusi, tavaszi zöldekkel, mint az alább ajánlott receptben. Szinte bármilyen zöldséggel készülhet – karalábé, új káposzta, retek, spárga kerül ebbe a változatba, mindegyiknek nagyon jót tesz a sütő, ezért sütve. Önálló vega (sőt vegán) fogásnak is nagyszerű, de lehet grillezett hal, sült csirke körete is. Éljen a szoba!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk