Börek, burek, burekas – különböző változatai a Balkánon és a Közel-Keleten is népszerűek. Ahány régió, annyiféle töltelék és forma. A török konyhában is kiemelt szerepe van, többnyire sósan készítik, zöldségekkel, sajttal, túróval, spenóttal, krumplival vagy hússal töltve. Akadnak különlegesebb, helyi verziói is, a grúz határhoz közeli, Rize tartományban például édesen, pudinggal töltve, porcukorral meghintve a legnépszerűbb (ún. laz böregi), a Fekete-tenger partján szardellával is rétegezik, az egyik univerzálisan kedvelt alapbörek pedig a su böregi, azaz vizes börek, ehhez a lapokat pár másodpercre forró vízbe mártják, utána rakják tepsibe morzsolt sajttal és kevés petrezselyemmel.
A tepsi börek tepsiben készül (a török nyelvből vettük át magát a szót is), és leginkább egy rétegezett, lasagne-szerű tészta, amelyet sokféle töltelékkel, a leggyakrabban spenóttal, fetasajttal, máskor hússal vagy akár tört burgonyával töltenek. Az eredeti, török konyhában a mi réteslapunk és a leveles tésztánk közötti vastagságú, ún. yufkalappal készítik. Könnyen hozzáférhető török élelmiszerüzletekben (pl. a Troya török szupermarketben), érdemes felkutatni. Ezzel a legfinomabb, mert a tészta lágy és szaftos lesz (de réteslappal is működik). Frissen, langyosan a legfinomabb, de jól bírja a strapát és a hűtést is, kiváló vendégváró. A bárányhúsos változat némi utóhúsvéti, tavaszi hangulatot hoz, de spenóttal, mángolddal, kecskesajttal, fetával is remek.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!