kertész lesek

Trendl ház

  • kertész lesek
  • 2012. augusztus 26.

Gasztro

"A Lakókörnyezet közterei kategóriájának nyertese Nagykovácsi főterének megújítása. A tradicionális, inkább utcás jellegű falusi térszerkezet eredetileg nem törekedett főtér kialakítására, és eredeti állapotában Nagykovácsi főtere sem volt sokkal több egy útelágazás és egy buszforduló spontán kialakult együttesénél.

Ilyen körülmények között kimagaslóan sikerült a BCE Kert- és Szabadtér-tervezési Tanszéke tervezőinek a funkciót, a felhasznált anyagokat és az esztétikai szempontokat ötvözniük" - olvastuk tavaly a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS indoklásában, miért éppen az agglomeráció egyik legfelkapottabb települése érdemelte ki az általuk alapított "köztér-megújítási nívódíjat".


Most saját szemünkkel is meggyőződhettünk arról, hogy nem véletlenül esett Nagykovácsira a választás. Itt tényleg nem a hazai főtérfelújítás országalmás-turulos bohóckodását vagy - mint például Debrecen esetében - pöffeszkedő ízléstelenségét tapasztalhatjuk. Ráadásul a 63-as busz végállomásának környékén nemcsak új burkolat, dísznövény, felújított épületek, de vendéglő is akad. Azt írták a homlokzatára: "Trendl ház vendéglő és mulató". Ugyan mulatságnak nyomát se látni, de szerencsére a tágas kerthelyiséget sem mellőzték. Természetesen "kockás abroszos", ahogy az a Nagy Közhelyszótárban meg van írva, ennek ellenére hétköznap, vacsoraidőben csak néhány asztalnál ülnek - az efféle egzotikumtól elaléló belvárosi versenyzőknek se hírük, se hamvuk. A felszolgáló készséges, udvarias.

Külön öröm, hogy a tejfölös krumplilevesre (610 Ft) és a tejszínes málnalevesre (690 Ft) is a hely szellemével rokon házias jelző illik. Olyan érzésünk támad, hogy nem is az étterem, hanem a szomszéd néni konyhájából hozták őket, olyan frissnek és a vendéglátóipartól távolinak érezzük ízüket. A vadas marhacombra (1780 Ft) sem lehet egy rossz szavunk sem, a hús kiváló, a szósz hibátlan, de itt már bizonyosan nem a nagymama keze van a dologban. Akár a kacsamell francia lecsóval esetében (2490 Ft), ami persze egyáltalán nem baj, csak a nyitány után nem ezt vártuk. Pánikra semmi ok, a meggyes és almás rétessel (690 Ft) helyükre kerülnek a dolgok, Nagykovácsit a szívünkbe zártuk.

Figyelmébe ajánljuk