chili&vanília

Újkáposztaszezon

Gasztro

Currys-paradicsomos káposzta karamellizált sült káposztacikkel

A spárgától az idei évre elbúcsúztunk, jöhetnek a soron következő zöldségek. A zsenge újkáposzta korántsem kap akkora figyelmet, mint amilyent megérdemelne, a többség mellékesen vesz róla tudomást, igen helytelenül. A hazai csúcsgasztronómiában is előszeretettel avanzsálják főszereplővé séfjeink, a Michelin-csillagos Tóth Szilárd például könnyű vajmártással, alföldi kamillaporral, fenyőhajtással és szezonjában apróra kockázott eperrel tálalja, az egyik balatonfüredi borbisztró tehetséges csapata pedig szeletben grillezve, parmezános-szardellás morzsával. Az újak között is még újabb a kúp formájú csúcsos káposzta, amely csak néhány éve jelent meg piacainkon. Levelei lazábban simulnak egymáshoz, torzsája kisebb, levélzete finomabb erezetű, főzési ideje rövidebb, íze édesebb. Az alábbi elkészítési módok ezzel a legjobbak. Készíthetjük nyersen, főzve, wokban pirítva, sütőben sütve, vagy éppen főzelékként.

Nyersen például könnyű, ázsiai ihletésű salátát keverhetünk belőle: egész vékonyra, gyufaszálra szeleteljük a káposzták leveleinek vékonyabb részét, a vastagabb, eresebb részeket máshoz használjuk. Rászórunk egy kávéskanál sót, tíz percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Közben összekeverünk rizsecetet mézzel és szezámolajjal, és ezt az öntetet összeforgatjuk a káposztával, végül szezámmagot szórunk rá.

Wokban pirítva az egyik legfinomabb, leggyorsabb villámebéd lesz belőle: vékonyra szeleteljük, majd forró wokban dobva-rázva pirítjuk egy gyufaszálra vágott sárgarépával, sok friss gyömbérrel, fokhagymával, újhagymával, végül szójaszószt és szezámolajat csepegtetünk rá.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk