étel, kihordó

Ukrán Udvar

  • ételhordó
  • 2021. április 28.

Gasztro

Sózott hering, szoljanka, pirozski.

„Itt valami személyes köszöntőmnek kellene lennie, de én egyáltalán nem vagyok író típus. Viszont nagyon is jól tudok főzni! Tökéletesen kiválogatom a legjobb alapanyagokat, képes vagyok az elkészült ételeket szépen szervírozni és mind ezáltal jóllaktatni bárkit!” – ígéri a Ráday utca 12. alatt működő hely tulajdonosa, kár, hogy a szép szervírozást most csak elképzelni lehet. Bár az is igaz, hogy az áprilisi tél miatt eleve kihagynánk a teraszt.

A szervírozást illetően a csomagolt árura sem panaszkodhatunk: az ételurnák újrafelhasznált papírból készültek a hírhedt hungarocell helyett, de a szilárd ételeket plusz alufóliába is csomagolták. Erre a hőmérséklet megtartása miatt lehetett szükség, ugyanakkor pazarlásnak tűnik, nehéz igazságot tenni.

De abban nem lehet vita, hogy a sózott hering (2590 Ft) a legjobb bevezetés. Mondhatnánk: íme, a szusimániára adott csattanós válasz az ősidőkből, bár itt szó sincs a hal becsomagolásáról. Annál jobban a nélkülözhetetlen hozzávalókról: a fekete kenyér, a pácolt hagyma és a főtt krumpli tökéletes kiegészítők. A szoljanka ugyanolyan népi leves, mint nálunk a gulyás, de még annál is szabadabban kezelik. Az a lényeg, hogy minél sűrűbb legyen és minél több minden kerüljön bele, legyen szó káposztáról, gombáról, húsokról és répáról. Mindez azt jelenti, hogy a színvonal változhat, de nem lehet nem jóllakni tőle. Ennek megfelelően a „kozák módra” készült szoljanka (1990 Ft) is beillik főételnek, a nívóra sem lehet panasz, bár a belevalónak ígért ötféle kolbász erős túlzásnak tűnik. Persze az is lehet, hogy csak az ízük ugyanolyan.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.