étel, kihordó

Ukrán Udvar

  • ételhordó
  • 2021. április 28.

Gasztro

Sózott hering, szoljanka, pirozski.

„Itt valami személyes köszöntőmnek kellene lennie, de én egyáltalán nem vagyok író típus. Viszont nagyon is jól tudok főzni! Tökéletesen kiválogatom a legjobb alapanyagokat, képes vagyok az elkészült ételeket szépen szervírozni és mind ezáltal jóllaktatni bárkit!” – ígéri a Ráday utca 12. alatt működő hely tulajdonosa, kár, hogy a szép szervírozást most csak elképzelni lehet. Bár az is igaz, hogy az áprilisi tél miatt eleve kihagynánk a teraszt.

A szervírozást illetően a csomagolt árura sem panaszkodhatunk: az ételurnák újrafelhasznált papírból készültek a hírhedt hungarocell helyett, de a szilárd ételeket plusz alufóliába is csomagolták. Erre a hőmérséklet megtartása miatt lehetett szükség, ugyanakkor pazarlásnak tűnik, nehéz igazságot tenni.

De abban nem lehet vita, hogy a sózott hering (2590 Ft) a legjobb bevezetés. Mondhatnánk: íme, a szusimániára adott csattanós válasz az ősidőkből, bár itt szó sincs a hal becsomagolásáról. Annál jobban a nélkülözhetetlen hozzávalókról: a fekete kenyér, a pácolt hagyma és a főtt krumpli tökéletes kiegészítők. A szoljanka ugyanolyan népi leves, mint nálunk a gulyás, de még annál is szabadabban kezelik. Az a lényeg, hogy minél sűrűbb legyen és minél több minden kerüljön bele, legyen szó káposztáról, gombáról, húsokról és répáról. Mindez azt jelenti, hogy a színvonal változhat, de nem lehet nem jóllakni tőle. Ennek megfelelően a „kozák módra” készült szoljanka (1990 Ft) is beillik főételnek, a nívóra sem lehet panasz, bár a belevalónak ígért ötféle kolbász erős túlzásnak tűnik. Persze az is lehet, hogy csak az ízük ugyanolyan.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.