chili&vanília

Alaptorta

  • chili&vanília
  • 2021. április 28.

Gasztro

Hófehér, túrókrémes piskóta – alaprecept

Márpedig egy bármikor bevethető, gyorsan elkészülő alaptorta nem árt, ha mindenkinek van a tarsolyában. Olyan multifunkcionális fajta, amelyet akár egy tetszőleges hétvégi családi ebédre, egy ártatlan délutáni „Kaffekuchenre” (beszélgetésnek álcázott legális süteményfogyasztás, főleg német nyelvterületen elterjedt műfaj) össze lehet dobni, ugyanakkor akár egy születésnapon is megállja a helyét. Ami időtől, hangulattól, kreativitástól függően lehet a legegyszerűbb (piskóta + krém), vagy éppen izgalmasan összetett és látványos (locsolószirup, gyümölcsös kiegészítők, zselébetétek, ropogós meglepetések, habcsókok, krémrózsák, hajszálvékony csipkeostyák, ehető virágdíszek stb.). Az alábbi torta klasszikus piskótatésztából és egy strapabíró túrókrémből áll össze, remekül variálható. Összeesett, „szalonnás” lett –  ezek a leggyakrabban elhangzó panaszok a piskótával kapcsolatban. Mindkettő elkerülhető, ha megfelelő állagúra keverjük a tojásfehérjehabot és a tojássárgáját, továbbá, ha a sütés alatt nem nyitogatjuk a sütő ajtaját. Ennyi a titok. Az alább ajánlott torta minimális díszítést kapott: néhány szép, lepréselt, ehető virágot.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.