chili&vanília

Ünnepi asztal I. – Az előétel: insalata di rinforzo

Gasztro

Insalata di rinforzo – nápolyi stílusú karácsonyi sültzöldség-saláta

Nápolyban a karácsony is varázslatos és mediterrán. A Via Pignaseccán, Nápoly legrégibb piacán, amely a város esszenciáját egyetlen utcába sűríti, ilyenkor még nyüzsgőbb a forgatag, mindenki az ünnepekre készülődik. A világ egyik leglátványosabb halas standja még a szokásosnál is pazarabb halkínálatot vonultat fel, az élő langusztától az apró vénuszkagylókig, mindenből a legfrissebbet kínálják. A halnak és a tenger gyümölcseinek kiemelt szerep jut az ünnepi asztalon, hiszen a vallási hagyományok tiltották a hús fogyasztását. A hagyományos ünnepi vacsora – cena della Vigilia di Natale – első fogása az édes szívkagylóval (vongole) készített tészta, ezt követi az olajban kisütött sózott tőkehal (baccala) és a nápolyiak kedvence: az olajban ropogósra sütött, lisztbe forgatott angolna (capitone fritto). Az angolna fogyasztásának karácsony estéjén évszázadokra visszamenő hagyománya van, jó szerencsét és jólétet jelképez. Köretnek vagy előételként gyakran az alább ajánlott, karfiolból és olajbogyóból készült saláta jár, desszertnek pedig struffoli: mézes sziruppal locsolt minifánkok, csokoládéba mártott fűszeres keksz (mustaccioli), vagy éppen a környék híres citrusaiból készült édességek. Édes vonalon amúgy is erős a város: a rumos szirupba áztatott, légies rumbabának, vagy a narancsos-ricottás krémmel töltött, ropogós, ezerrétegű sfogliatellének nehéz ellenállni. Az alábbi salátát előre is elkészíthetjük, és adhatjuk sültek, halak köreteként, húsmentes fogásként vagy füstölt hallal – netán füstölt angolnával –, esetleg bivalymozzarellával, burratával elegáns előételnek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk