chili&vanília

Pulykaprojekt

Gasztro

Az amerikai gasztronómiai magazinokat minden év késő őszén eluralja a hálaadásnapi vacsora körüli izgalom.

Tippek, trükkök, köretek, desz­szertek, na meg természetesen a központi téma, az elmaradhatatlan pulykasült. Hogyan lesz szaftos, mire figyeljenek a háziasszonyok a vásárlásánál (leginkább arra, hogy beférjen a sütőbe). Sós-cukros pácoldat és alacsony hőmérséklet – ez a két titka a tökéletes sült pulykának. Sokan félnek egy méretesebb szárnyas sütésétől, pedig a pulyka egészséges, ráadásul egy ünnepi és/vagy családi alkalomra az egyik legpraktikusabb választás. A pácoldatnak (angolul: brine) köszönhetően a hús extra puha és ízletes lesz, könnyebben lehet szeletelni, az alacsony sütési hőfok miatt pedig nem szárad ki. Ha valaki netán nekiáll egy egész madár sütésének, így lesz a legfinomabb: a pulykát mellével lefelé tepsibe, sütőrácsra helyezzük. 220 fokon először egy óráig sütjük. Ekkor csökkentjük a hőmérsékletet 140 fokra, és további 2,5 óráig sütjük. Végül ismét 220 fokra emeljük a sütő hőmérsékletét, és így is fél óráig sütjük a pulykát, hogy szépen megpiruljon. Szeletelés előtt legalább 30 percig pihentetjük.

A hálaadás napja (Thanksgiving Day) a karácsony mellett a legnagyobb amerikai családi ünnep, november negyedik csütörtökén tartják. A hagyomány egészen az 1620-ban a Mayfloweren érkező puritán kivándorlókig vezethető vissza. Az Egyesült Államok függetlenségének 1776-os kinyilvánítása után pedig a törvényhozás javaslatot tett egy évente tartandó, az egész nemzetre érvényes hálaadási ünnepnapra, amelyet az első elnök, George Washington 1789-ben deklarált is. 1863-ban Abraham Lincoln hálaadási proklamációt adott ki, amelyben november negyedik (általában utolsó) csütörtökét a hálaadás napjává nyilvánította. A hagyományt 1941. december 26-án foglalták törvénybe, ekkortól nyilvánították nemzeti ünneppé is. (Forrás: Múlt-kor történelmi magazin).

Elmaradhatatlanul szerepelnek még az ünnepi asztalon olyan fogások, mint a sült mellé felszolgált zsemlés töltelék, a tőzegáfonyaszósz, a krumplipüré, a zöldbab és a krémes sütőtöktorta. Ha pedig valaki nem szívesen áll neki (az egyébként itthon viszonylag nehezen beszerezhető) egész pulykának, akkor bátran próbálja ki az alább ajánlott, egyszerűsített változatot (akár majd a karácsonyi ünnepi asztalon is), amelyhez pulyka-felsőcomb és egy bizalmi hentes szükségeltetik, aki kicsontozza.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk