chili&vanília

Pulykaprojekt

Gasztro

Az amerikai gasztronómiai magazinokat minden év késő őszén eluralja a hálaadásnapi vacsora körüli izgalom.

Tippek, trükkök, köretek, desz­szertek, na meg természetesen a központi téma, az elmaradhatatlan pulykasült. Hogyan lesz szaftos, mire figyeljenek a háziasszonyok a vásárlásánál (leginkább arra, hogy beférjen a sütőbe). Sós-cukros pácoldat és alacsony hőmérséklet – ez a két titka a tökéletes sült pulykának. Sokan félnek egy méretesebb szárnyas sütésétől, pedig a pulyka egészséges, ráadásul egy ünnepi és/vagy családi alkalomra az egyik legpraktikusabb választás. A pácoldatnak (angolul: brine) köszönhetően a hús extra puha és ízletes lesz, könnyebben lehet szeletelni, az alacsony sütési hőfok miatt pedig nem szárad ki. Ha valaki netán nekiáll egy egész madár sütésének, így lesz a legfinomabb: a pulykát mellével lefelé tepsibe, sütőrácsra helyezzük. 220 fokon először egy óráig sütjük. Ekkor csökkentjük a hőmérsékletet 140 fokra, és további 2,5 óráig sütjük. Végül ismét 220 fokra emeljük a sütő hőmérsékletét, és így is fél óráig sütjük a pulykát, hogy szépen megpiruljon. Szeletelés előtt legalább 30 percig pihentetjük.

A hálaadás napja (Thanksgiving Day) a karácsony mellett a legnagyobb amerikai családi ünnep, november negyedik csütörtökén tartják. A hagyomány egészen az 1620-ban a Mayfloweren érkező puritán kivándorlókig vezethető vissza. Az Egyesült Államok függetlenségének 1776-os kinyilvánítása után pedig a törvényhozás javaslatot tett egy évente tartandó, az egész nemzetre érvényes hálaadási ünnepnapra, amelyet az első elnök, George Washington 1789-ben deklarált is. 1863-ban Abraham Lincoln hálaadási proklamációt adott ki, amelyben november negyedik (általában utolsó) csütörtökét a hálaadás napjává nyilvánította. A hagyományt 1941. december 26-án foglalták törvénybe, ekkortól nyilvánították nemzeti ünneppé is. (Forrás: Múlt-kor történelmi magazin).

Elmaradhatatlanul szerepelnek még az ünnepi asztalon olyan fogások, mint a sült mellé felszolgált zsemlés töltelék, a tőzegáfonyaszósz, a krumplipüré, a zöldbab és a krémes sütőtöktorta. Ha pedig valaki nem szívesen áll neki (az egyébként itthon viszonylag nehezen beszerezhető) egész pulykának, akkor bátran próbálja ki az alább ajánlott, egyszerűsített változatot (akár majd a karácsonyi ünnepi asztalon is), amelyhez pulyka-felsőcomb és egy bizalmi hentes szükségeltetik, aki kicsontozza.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.