chili&vanília

Üveg, tészta

Gasztro

A koreai konyha bár összetett, nem elsősorban a kifinomult komplexitás jellemzi, inkább az erős, karakteres ízek. Fokhagymás, csípős, édes, ragacsos. A többi ázsiai konyhához hasonlóan azonban itt is az öt íz: a sós, édes, savanyú, keserű és csípős egyensúlyára törekszenek. Az étkezés két központi eleme a rizs és a kimcsi, a koreai nemzeti eledel. A rizs hófehér, só és fűszerek nélkül főzik, a kimcsi csípős-fűszeres savanyított-erjesztett zöldség, leggyakrabban kínai kel, de uborkából és daikon retekből is készítik. A szöuli kimcsimúzeum 187-féle kimcsit tart számon. Kimcsi mindenhez jár, kíséri a levest, a rizst, a húsokat, halakat.

Az európai étkezési szokásokkal ellentétben a koreaiak számos fogást fogyasztanak egyszerre, gyakorlatilag minden azonos időben kerül ki. Ez egy hétköznapi vacsora esetén minimum három–hét, egy koreai vasárnap (vagy ünnep) esetén minimum tíz. A jellegzetes ízeket a szójaszósz, a fermentált szójababpaszta, a csili, a gyömbér és a fokhagyma adja. Összességében pedig az mindenképpen elmondható róla, hogy jó buli, mint minden olyan konyha, ahol sokan esznek sokfélét, egyszerre. Bár inkább az elmúlt években vált népszerűvé, és New Yorkban talán elterjedtebb, mint a saját hazájában, jellegzetes műfaj a koreai barbecue. A különböző pácolt húsokat és zöldségeket ilyenkor az asztalnál készítik, mellé pedig a kötelező salátafélék, mártogatósok és savanyúságok járnak. Alább egyik kedvencemet ajánlom, a japchee-t, amelyet néha köretként adnak ilyen grillpartikon, pedig magában is megállja a helyét. Eredetileg édesburgonyaliszt-alapú üvegtésztával készítik.

Szezámmagos pirított üvegtészta spenóttal és sertéshússal

Hozzávalók (4 adag)

 

10 dkg üvegtészta

1 nagy sárgarépa gyufaszálra vágva

1 csokor újhagyma gyufaszálra vágva

20 dkg friss spenót megpucolva

2 evőkanál napraforgóolaj

2 cm friss gyömbér, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

20 dkg darált sertéshús

4 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál szezámolaj

2 evőkanál nádcukor

3 dkg szezámmag

 

Az üvegtésztát kb. 5 perc alatt forró, lobogó vízben megfőzzük (amíg teljesen áttetszővé válik, és megpuhul), leszűrjük. Közben megpucoljuk, és gyufaszálra szeleteljük a sárgarépát és az újhagymát. A spenótot megpucoljuk, egy szűrőben a tészta főzővizébe mártjuk néhány másodpercre, amíg összeesik. Kivesszük, bő vízben átöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, és feldaraboljuk. Egy nagy serpenyőben vagy wokban felhevítünk 2 evőkanál olajat, hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát. Beletesszük a darált sertéshúst, és néhány percig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk. Erősre állítjuk a hőfokot, és a húshoz adjuk a zöldségeket. Dobva-rázva pirítjuk, végül hozzáadjuk a leszűrt üvegtésztát, pár percig még ezzel is pirítjuk. Egy kis tálkában elkeverjük a szójaszószt, szezámolajat és nádcukrot, amíg a cukor felolvad. Ráöntjük a tésztára, hozzáadjuk a szezámmagot, és pár másodpercig sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.