chili&vanília

Üveg, tészta

Gasztro

A koreai konyha bár összetett, nem elsősorban a kifinomult komplexitás jellemzi, inkább az erős, karakteres ízek. Fokhagymás, csípős, édes, ragacsos. A többi ázsiai konyhához hasonlóan azonban itt is az öt íz: a sós, édes, savanyú, keserű és csípős egyensúlyára törekszenek. Az étkezés két központi eleme a rizs és a kimcsi, a koreai nemzeti eledel. A rizs hófehér, só és fűszerek nélkül főzik, a kimcsi csípős-fűszeres savanyított-erjesztett zöldség, leggyakrabban kínai kel, de uborkából és daikon retekből is készítik. A szöuli kimcsimúzeum 187-féle kimcsit tart számon. Kimcsi mindenhez jár, kíséri a levest, a rizst, a húsokat, halakat.

Az európai étkezési szokásokkal ellentétben a koreaiak számos fogást fogyasztanak egyszerre, gyakorlatilag minden azonos időben kerül ki. Ez egy hétköznapi vacsora esetén minimum három–hét, egy koreai vasárnap (vagy ünnep) esetén minimum tíz. A jellegzetes ízeket a szójaszósz, a fermentált szójababpaszta, a csili, a gyömbér és a fokhagyma adja. Összességében pedig az mindenképpen elmondható róla, hogy jó buli, mint minden olyan konyha, ahol sokan esznek sokfélét, egyszerre. Bár inkább az elmúlt években vált népszerűvé, és New Yorkban talán elterjedtebb, mint a saját hazájában, jellegzetes műfaj a koreai barbecue. A különböző pácolt húsokat és zöldségeket ilyenkor az asztalnál készítik, mellé pedig a kötelező salátafélék, mártogatósok és savanyúságok járnak. Alább egyik kedvencemet ajánlom, a japchee-t, amelyet néha köretként adnak ilyen grillpartikon, pedig magában is megállja a helyét. Eredetileg édesburgonyaliszt-alapú üvegtésztával készítik.

Szezámmagos pirított üvegtészta spenóttal és sertéshússal

Hozzávalók (4 adag)

 

10 dkg üvegtészta

1 nagy sárgarépa gyufaszálra vágva

1 csokor újhagyma gyufaszálra vágva

20 dkg friss spenót megpucolva

2 evőkanál napraforgóolaj

2 cm friss gyömbér, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

20 dkg darált sertéshús

4 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál szezámolaj

2 evőkanál nádcukor

3 dkg szezámmag

 

Az üvegtésztát kb. 5 perc alatt forró, lobogó vízben megfőzzük (amíg teljesen áttetszővé válik, és megpuhul), leszűrjük. Közben megpucoljuk, és gyufaszálra szeleteljük a sárgarépát és az újhagymát. A spenótot megpucoljuk, egy szűrőben a tészta főzővizébe mártjuk néhány másodpercre, amíg összeesik. Kivesszük, bő vízben átöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, és feldaraboljuk. Egy nagy serpenyőben vagy wokban felhevítünk 2 evőkanál olajat, hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát. Beletesszük a darált sertéshúst, és néhány percig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk. Erősre állítjuk a hőfokot, és a húshoz adjuk a zöldségeket. Dobva-rázva pirítjuk, végül hozzáadjuk a leszűrt üvegtésztát, pár percig még ezzel is pirítjuk. Egy kis tálkában elkeverjük a szójaszószt, szezámolajat és nádcukrot, amíg a cukor felolvad. Ráöntjük a tésztára, hozzáadjuk a szezámmagot, és pár másodpercig sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után. 

Megbillenve

Eddig csak a fideszes médiagépezet és a kormányzati, állami propaganda folytatott lélektani hadviselést (is) Magyar Péter ellen, ám jó ideje működik ez már visszafele is – úgy tűnik, nem is hatástalanul.

Nem pontosan ugyanaz a szem

Ötvenhét turistabusz áll a parkolóban. A sofőrök dohányoznak, beszélgetnek, múlatják az időt, míg várnak az utasaikra. Akik nagyjából másfél óra alatt végeznek; előbb Auschwitz 1-et járják körbe, aztán jön Birkenau, oda át kell vinni őket, mert az cirka 3 kilométerrel távolabb van, ott aztán újabb egy-másfél órát eltöltenek majd.

Dőlve halnak

Lóhalálában terjesztették be és fogadták el egy salátatörvénybe csomagolva a védett erdők könnyebb letarolását lehetővé tevő módosításokat a kormánypárti képviselők. Az erdőkért aggódó szakemberek is csak találgatnak, kinek sürgős a várható erdőirtás.