chili&vanília

Vegán vendégség – falun?!

Gasztro

Kétségtelen, hogy a növényi alapú táplálkozási irányzat világszerte és itthon is, egyre inkább teret hódít. Ki etikai meggyőződésből, ki egészségügyi megfontolásokból, más globális, fenntarthatósági szempontok miatt csatlakozik – részlegesen vagy teljesen – hozzá. Ennek megfelelően és az óriási keresletre reagálva, az élelmiszer- és vendéglátóipar, valamint a gasztromédia és szakácskönyvpiac is tartja a lépést. Ma már itthon is – bár inkább még csak utánajárással – beszerezhető számos alternatív hozzávaló, és információhoz, változatos receptekhez is könnyen hozzá lehet jutni némi tájékozódás után. Egyszerűbb dolguk van azoknak, akik nyitottak a nemzetközi konyhákra és – például Budapesten – gond nélkül hozzáférnek különlegesebb hozzávalókhoz és fűszerekhez. A közel-keleti vagy az indiai konyha mindig jó ihletadó, különböző hummusz és zöldséges curry variációkkal sokáig boldogan el lehet lenni. Nagy kihívás azonban, hogy vidéken, falun hogyan lehet úgy összeállítani egy menüt, hogy az ne legyen teljesen testidegen egy magyar falusi közegtől, legyen kapcsolódása a hely szelleméhez és a kulináris örökséghez. Így született az alábbi, egy vegán vendég számára kreált töltött káposzta. A hús senkinek nem hiányzott belőle – még falun sem.

 

Vegán töltött káposzta – gombával, dióval

Hozzávalók (4–6 adag)

 

80 dkg savanyú káposzta

(ideális esetben: frissen kovászolt új káposzta)

1 hagyma, vékonyra szeletelve

7 dl passzírozott paradicsom

7 dl víz

só, bors

2 babérlevél

1 fej új káposzta

25 dkg gomba

5 dkg dió

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 teáskanál füstölt paprika

1 kávéskanál őrölt köménymag

10 dkg nagy szemű bulgur, megfőzve

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

2 evőkanál lenmagpehely

olívaolaj

 

A savanyú káposztát szükség szerint átöblítjük, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát, felöntjük a passzírozott paradicsommal, és kb. ugyanannyi vízzel – hogy ellepje –, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, majd kb. 30 percig főzzük. (Még finomabb lesz, ha frissen kovászolt új káposztából készítjük, ha nem kapunk ilyet piacon, könnyen készíthetünk házilag is – ugyanúgy, mintha kovászos uborkát készítenénk –, a besózott, kinyomkodott káposztát literenként egy evőkanál sóval elkevert, felforralt vízzel öntjük le, kaprot, krumplit vagy kenyeret teszünk a tetejére, majd 6–8 nap alatt megérleljük.) Elkészítjük a tölteléket: a gombákat feldaraboljuk – mérettől függően félbe vagy negyedekbe –, egy tepsire rakjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd grillfokozaton 10 percig sütjük. A kiengedett levével együtt aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a durvára vágott diót, a fokhagymát, füstölt paprikát és őrölt köménymagot, majd pépesre aprítjuk, szépen össze is fog állni. Egy tálkában összekeverjük a finomra aprított petrezselyemmel és a főtt bulgurral (a nagy szeműt kb. 20 perc alatt kell megfőzni, de bulgur helyett használhatunk más gabonát, pl. rizst vagy kölest is). Hozzáadjuk a lenmagpelyhet, amelyet előtte elkevertünk 2–3 evőkanál vízzel, és néhány percig hagytunk állni, amíg kissé kocsonyássá válik. Ez tapasztja össze a tölteléket a tojás helyett. Lefejtünk a káposztáról kb. 14–16 levelet (könnyebben megy, ha a torzsát kivágjuk, majd folyó, langyos víz alatt szedjük le a leveleket). A lefejtett levelekből kivágjuk a vastag eret, majd lobogó, sós vízben pár perc alatt blansírozzuk. Azonnal jeges vízben sokkoljuk. A megpuhult levelekbe tekerünk 1-1 evőkanálnyi tölteléket, majd ezeket körben elhelyezzük a paradicsomos káposztán. 200 fokos sütőben, lefedve, kb. 45 percig sütjük, a végén rágrillezhetünk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.