Péklapát 1.

Visszadobnak kenyérrel: Pékműhely, Butter Brothers

  • Tófalvy Tamás
  • 2013. szeptember 3.

Gasztro

Magyarországon napjainkban pékségforradalom (is) zajlik. Két olyan kézműves pékséget biztosan tudunk Budapesten, ahová érdemes vissza-visszatérni. Pékségkritika, első rész!

Magyarországon napjainkban pékségforradalom (is) zajlik. És ahogy általában nálunk szokás, e forradalom inkább mennyiségi: a minden sarkon rendre nyíló álhagyományos pékségek adalék anyagokkal püffesztett ipari termékeinek szorgalmas fogyasztása azonban még dialektikus értelemben sem viszi át a kulináris élményt a minőség területére. De a virslikkel töltött croissant-ok, frizbiméretű kakaós csigák és szivacsos kiflik tengerében is él a remény: az utóbbi hetekben két olyan kézműves pékséggel is megismerkedhettem Budapesten, ahol végre (és még egyszer: végre) fantasztikusan jó péksüteményeket lehet kapni, és ahova szívesen visszatérek.

Pékműhely

false

 

Fotó: facebook

A tavasszal megnyílt, Batthyány utcai kis péküzletben a már-már őrmesteresen fegyelmezett tulajdonos nem éppen kedvességével, inkább maximalizmusával fegyverez le. Bármikor arra járok, mindig mindent kézben tart, ellenőriz és irányít: a tészta minőségét, a sütés folyamatát, a kiszolgálást, a vevők tájékoztatását, sőt egy alkalommal még az üzlet előtti járdaszakasz lemosását is. Az apró helyiségben karnyújtásra van egymástól a kenyeres pult, a kemence és egy kis asztalka, és jó időben az üzlet elé is ki lehet ülni egy padra, háttal a kirakatüvegnek, amúgy berlini módra. A kovászos fehér kenyér ropogós héjú, belül tartalmas és mégis könnyű, a croissant lágy, vajas és leveles, és általában minden kenyér és sütemény élményszerűen autentikus, ami hatalmas felüdülés a mélyhűtött darabok felmelegítésére vagy ipari mennyiségű egyentermékek disztribúciójára szakosodott pékláncok tengerében. Külön elismerésre méltó, hogy minden nagyon olcsó: a kenyerek ára 180–400 forint között, a kisebb péksüteményeké pedig kétszáz forint alatt van. És még a kávé is remek.

Cím: 1015 Budapest, Batthyány u. 24. Facebook.

 

 

 

Butter Brothers

false

A Facebookon szembejövő információtöredékekből következtetve a nyáron startolt Butter Brothers alapítói egyfajta tanítványi viszonyban vannak a Pékműhely tulajdonosával, így nem lehet véletlen, hogy a pékáruk itt is közel vannak a tökéletességhez. A vásárlás élménye pedig már-már amerikai: rendszerint megdobják a betérőt egy-egy kedves szóval, bónuszszódával, vagy (ha épp kicsit kései napszakban megy) ajándék péksüteménnyel, aminek következtében lehetetlen megállni a további vásárlást és visszatérést.

Az olvadós leveles tészta, túró és málnalekvár ötvözetéből álló táska egész biztosan nem is lehetne finomabb, a sörös kenyér rusztikus, laktató és illatos, a croissant olykor tankönyvi, máskor csak nagyszerű. Az árak itt egy szinttel feljebb vannak pozicionálva, de az ár/érték aránnyal számolva még mindig az olcsó kategóriába esik a Butter Brothers. A név kötelez: már nem kell sokáig várni, és vaj is lesz.

Cím: 1093 Budapest, Lónyay u. 22. Facebook.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.