Nos, vasárnap délután valóban láttunk néhány árust, az egyikük például kicsinyített willendorfi Vénuszt meg Rodineket árult mint értékes műtárgyakat – legalábbis az árakból erre következtettünk. Az viszont tetszik, hogy egymásba érnek bár a vendéglátóhelyek, mégis csak egyetlen palifogó (nyitott étlappal hadonászó, járókelőket megszólító) leányzóba botlunk. A választék tehát a bőségesnél is bőségesebb, magunk sem tudjuk, hogy végül miért épp a Yiddishe Mamma Mia (YMM) nevű hely teraszán kötünk ki. De ha már így alakult, lássuk, hogy eredeti vagy csak inkább eredetieskedő e hely, ahol a zsidó és az olasz konyha alkímiai menyegzőjét ígérik. „Tradicionális ételeink mellett megfigyelhetjük, ahogy szerelembe esik e két nép konyhája, és egyesül. Tanúi lehetünk, ahogy a mesés Kelet találkozik félúton a mediterrán Déllel krém formájában egy bruschettán” – így az ajánló. Nem csoda, hogy ezek után elsőre olyan fogások ugranak be, mint a bolognai pászka vagy ludaskása aglio di olio, a felszolgáló azonban olyan lelkesen ajánlja a libacombot (3500 Ft), hogy csak egy pillantást vetünk az étlapra, így – bár erre csak ebéd után döbbenünk rá – az olasz–zsidó nászt, egyáltalán az olaszt hanyagoljuk. A levesek közül az ököruszály jöhet maceszgombóccal (950 Ft), amit sokszor neveznek a levesek királyának. Hát, itt nem annyira különleges, de azért megjárja. A gombóc kitűnő, de a farok nem tesz hozzá annyit, hogy többre értékeljük egy rendes húslevesnél. A sólet córesz (1900 Ft) viszont tényleg pompás, annak ellenére, hogy pont a lényeg, a hús hiányzik belőle, de épp azért választottuk a szerényebb kiszerelést, hogy legyen hely a libacombnak. (Dehogy azért! Sokkal olcsóbb volt – K. L.)
Röviden: érdemes volt elfogadni az ajánlatot. A comb épp akkora és annyira ropogós, amennyire kell, a húsban semmiféle kellemetlen mellékes, a tálalás is szép, a tört burgonya is, de a lila káposzta a legjobb, amit aszalt szilvával bolondítottak meg, és akár önmagában (tetején főtt tojással?) is megállná a helyet. Ha nincs jobb dolguk, a Márton-napot töltsék a Gozsdu udvarban! De a szilvás, körtés macesztortát (950 Ft) nem muszáj kipróbálni.