chili&vanília

Zöldet zölddel

Gasztro

Az évszakos körforgásban most következik az a bizonyos kritikus három hét, amikor fejben és lélekben már tavaszt érzékelünk, a piacon azonban még csak éppen hogy indulgat a medvehagyma, egyéb tavaszi újdonság még nemigen látható.

Az évszakos körforgásban most következik az a bizonyos kritikus három hét, amikor fejben és lélekben már tavaszt érzékelünk, a piacon azonban még csak éppen hogy indulgat a medvehagyma, egyéb tavaszi újdonság még nemigen látható. Ilyenkorra már annyira ki van éhezve a szervezetünk a friss, ropogós zöldekre és vitaminokra, hogy nem győzünk feltöltekezni belőlük, már amiből tudunk. Az alábbi csupazöld saláta igazi vitaminbomba, ráadásul nagyon mutatós és praktikus is. Az avokádó rendkívül egészséges, magas, jófajta telítetlenzsír-tartalma a testnek és a bőrnek is jót tesz (érdemes belőle mindig egy kis darabot elcsenni, és összetörve az arcra kenni pakolásnak, csodákat művel, viszont más ne legyen jelen ennek megtapasztalásánál). Sajnos, mint mára kiderült, az óriásira növekedett kereslet miatt az ökológiai lábnyoma igen magas, ezért az én konyhámban nem rendszeres, csak alkalmi, ünnepi látogató, például az alábbi salátában, amelyben a zöldségek levével összekeveredve, extra krémes öntetté olvad. Böjti időszakban magában vagy hal mellé is nagyszerű, de sült csirke, rántott hús mellé is passzol, sőt, akár a húsvéti ünnepi asztalon is megállja majd a helyét a főtt sonka köreteként. Puha, érett avokádó szükséges hozzá, ha ilyet nem kapunk, akkor tegyük az éretlen avokádót papírzacskóba egy banánnal együtt, a kulináris varázslatnak köszönhetően így egy-két nap alatt utóérik.

 

Csupazöld vitaminsaláta avokádóval

Hozzávalók (2–4 adag)

1 kígyóuborka, magja eltávolítva, felkockázva

1 zöldalma, felkockázva

1 karalábé, meghámozva, felkockázva

1 avokádó, felkockázva

1 zöldcitrom vagy ½ citrom leve

 

Öntet:

1 evőkanál fehérborecet

só, bors

1 kávéskanál méz

½ kávéskanál mustár

½ friss csilipaprika, kimagozva, finomra aprítva

3 evőkanál olívaolaj

 

Az öntetet abban a tálban állítjuk össze, amelyikben majd bekeverjük a salátát (így edényt spórolunk): az ecethez adjuk a sót, borsot, elkeverjük, hogy feloldódjon. Hozzáadjuk a mézet, a dijoni mustárt és a csilit, elkeverjük, majd lassan, fokozatosan, vékony sugárban hozzákeverjük az olívaolajat, hogy sűrű, fényes emulzió képződjön. A kígyóuborkát hosszában félbevágjuk, a magos részét kiskanállal kikaparjuk, eltávolítjuk (ez nagyon vizessé tenné a salátát), majd egész apró kockákra vágjuk (hámozni nem szükséges). A karalábét meghámozzuk, és ugyanolyan méretűre kockázzuk, mint az uborkát. A zöld­almát szintén, de azt nem kell meghámozni. Összeforgatjuk az öntettel. Az avokádót csak tálalás előtt dolgozzuk fel, mert megbarnulna, a többit néhány órával korábban elő lehet készíteni. Az avokádót félbevágjuk, magját eltávolítjuk, evőkanállal kiemeljük a héjából, majd felkockázzuk, és a többi zöldséghez adjuk. Meglocsoljuk a zöldcitrom- vagy citromlével.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.