chili&vanília

Zöldet zölddel

Gasztro

Az évszakos körforgásban most következik az a bizonyos kritikus három hét, amikor fejben és lélekben már tavaszt érzékelünk, a piacon azonban még csak éppen hogy indulgat a medvehagyma, egyéb tavaszi újdonság még nemigen látható.

Az évszakos körforgásban most következik az a bizonyos kritikus három hét, amikor fejben és lélekben már tavaszt érzékelünk, a piacon azonban még csak éppen hogy indulgat a medvehagyma, egyéb tavaszi újdonság még nemigen látható. Ilyenkorra már annyira ki van éhezve a szervezetünk a friss, ropogós zöldekre és vitaminokra, hogy nem győzünk feltöltekezni belőlük, már amiből tudunk. Az alábbi csupazöld saláta igazi vitaminbomba, ráadásul nagyon mutatós és praktikus is. Az avokádó rendkívül egészséges, magas, jófajta telítetlenzsír-tartalma a testnek és a bőrnek is jót tesz (érdemes belőle mindig egy kis darabot elcsenni, és összetörve az arcra kenni pakolásnak, csodákat művel, viszont más ne legyen jelen ennek megtapasztalásánál). Sajnos, mint mára kiderült, az óriásira növekedett kereslet miatt az ökológiai lábnyoma igen magas, ezért az én konyhámban nem rendszeres, csak alkalmi, ünnepi látogató, például az alábbi salátában, amelyben a zöldségek levével összekeveredve, extra krémes öntetté olvad. Böjti időszakban magában vagy hal mellé is nagyszerű, de sült csirke, rántott hús mellé is passzol, sőt, akár a húsvéti ünnepi asztalon is megállja majd a helyét a főtt sonka köreteként. Puha, érett avokádó szükséges hozzá, ha ilyet nem kapunk, akkor tegyük az éretlen avokádót papírzacskóba egy banánnal együtt, a kulináris varázslatnak köszönhetően így egy-két nap alatt utóérik.

 

Csupazöld vitaminsaláta avokádóval

Hozzávalók (2–4 adag)

1 kígyóuborka, magja eltávolítva, felkockázva

1 zöldalma, felkockázva

1 karalábé, meghámozva, felkockázva

1 avokádó, felkockázva

1 zöldcitrom vagy ½ citrom leve

 

Öntet:

1 evőkanál fehérborecet

só, bors

1 kávéskanál méz

½ kávéskanál mustár

½ friss csilipaprika, kimagozva, finomra aprítva

3 evőkanál olívaolaj

 

Az öntetet abban a tálban állítjuk össze, amelyikben majd bekeverjük a salátát (így edényt spórolunk): az ecethez adjuk a sót, borsot, elkeverjük, hogy feloldódjon. Hozzáadjuk a mézet, a dijoni mustárt és a csilit, elkeverjük, majd lassan, fokozatosan, vékony sugárban hozzákeverjük az olívaolajat, hogy sűrű, fényes emulzió képződjön. A kígyóuborkát hosszában félbevágjuk, a magos részét kiskanállal kikaparjuk, eltávolítjuk (ez nagyon vizessé tenné a salátát), majd egész apró kockákra vágjuk (hámozni nem szükséges). A karalábét meghámozzuk, és ugyanolyan méretűre kockázzuk, mint az uborkát. A zöld­almát szintén, de azt nem kell meghámozni. Összeforgatjuk az öntettel. Az avokádót csak tálalás előtt dolgozzuk fel, mert megbarnulna, a többit néhány órával korábban elő lehet készíteni. Az avokádót félbevágjuk, magját eltávolítjuk, evőkanállal kiemeljük a héjából, majd felkockázzuk, és a többi zöldséghez adjuk. Meglocsoljuk a zöldcitrom- vagy citromlével.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”