chili&vanília

Zöldet zölddel

Gasztro

Az évszakos körforgásban most következik az a bizonyos kritikus három hét, amikor fejben és lélekben már tavaszt érzékelünk, a piacon azonban még csak éppen hogy indulgat a medvehagyma, egyéb tavaszi újdonság még nemigen látható.

Az évszakos körforgásban most következik az a bizonyos kritikus három hét, amikor fejben és lélekben már tavaszt érzékelünk, a piacon azonban még csak éppen hogy indulgat a medvehagyma, egyéb tavaszi újdonság még nemigen látható. Ilyenkorra már annyira ki van éhezve a szervezetünk a friss, ropogós zöldekre és vitaminokra, hogy nem győzünk feltöltekezni belőlük, már amiből tudunk. Az alábbi csupazöld saláta igazi vitaminbomba, ráadásul nagyon mutatós és praktikus is. Az avokádó rendkívül egészséges, magas, jófajta telítetlenzsír-tartalma a testnek és a bőrnek is jót tesz (érdemes belőle mindig egy kis darabot elcsenni, és összetörve az arcra kenni pakolásnak, csodákat művel, viszont más ne legyen jelen ennek megtapasztalásánál). Sajnos, mint mára kiderült, az óriásira növekedett kereslet miatt az ökológiai lábnyoma igen magas, ezért az én konyhámban nem rendszeres, csak alkalmi, ünnepi látogató, például az alábbi salátában, amelyben a zöldségek levével összekeveredve, extra krémes öntetté olvad. Böjti időszakban magában vagy hal mellé is nagyszerű, de sült csirke, rántott hús mellé is passzol, sőt, akár a húsvéti ünnepi asztalon is megállja majd a helyét a főtt sonka köreteként. Puha, érett avokádó szükséges hozzá, ha ilyet nem kapunk, akkor tegyük az éretlen avokádót papírzacskóba egy banánnal együtt, a kulináris varázslatnak köszönhetően így egy-két nap alatt utóérik.

 

Csupazöld vitaminsaláta avokádóval

Hozzávalók (2–4 adag)

1 kígyóuborka, magja eltávolítva, felkockázva

1 zöldalma, felkockázva

1 karalábé, meghámozva, felkockázva

1 avokádó, felkockázva

1 zöldcitrom vagy ½ citrom leve

 

Öntet:

1 evőkanál fehérborecet

só, bors

1 kávéskanál méz

½ kávéskanál mustár

½ friss csilipaprika, kimagozva, finomra aprítva

3 evőkanál olívaolaj

 

Az öntetet abban a tálban állítjuk össze, amelyikben majd bekeverjük a salátát (így edényt spórolunk): az ecethez adjuk a sót, borsot, elkeverjük, hogy feloldódjon. Hozzáadjuk a mézet, a dijoni mustárt és a csilit, elkeverjük, majd lassan, fokozatosan, vékony sugárban hozzákeverjük az olívaolajat, hogy sűrű, fényes emulzió képződjön. A kígyóuborkát hosszában félbevágjuk, a magos részét kiskanállal kikaparjuk, eltávolítjuk (ez nagyon vizessé tenné a salátát), majd egész apró kockákra vágjuk (hámozni nem szükséges). A karalábét meghámozzuk, és ugyanolyan méretűre kockázzuk, mint az uborkát. A zöld­almát szintén, de azt nem kell meghámozni. Összeforgatjuk az öntettel. Az avokádót csak tálalás előtt dolgozzuk fel, mert megbarnulna, a többit néhány órával korábban elő lehet készíteni. Az avokádót félbevágjuk, magját eltávolítjuk, evőkanállal kiemeljük a héjából, majd felkockázzuk, és a többi zöldséghez adjuk. Meglocsoljuk a zöldcitrom- vagy citromlével.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.

Ilyen tényleg nincs Európában

„És jelentem, hogy szeptember elsején be lehet menni a bankba és föl lehet venni a 3 százalékos otthonteremtési hitelt, családi állapottól, lakhelytől függetlenül, és a legfiatalabbak is tulajdonosok lesznek a saját otthonukban. Én nem tudom, hogy ez lelkesítő cél-e bárkinek, de azt biztosan mondhatom, hogy sehol Európában olyan nincs, hogy te barátom, eléred a 18 éves kort, és ha úgy döntesz, hogy saját otthonban akarsz lakni, akkor az lehetséges.”