étel, hordó

Quán Nón

  • ételhordó
  • 2020. április 12.

Gasztro

„A magyar textilkereskedelem a szovjet textilkereskedelem példája nyomán, ÁTEX néven megalapította az állami textilszaküzleteket, hogy teljes mértékben kielégítse a dolgozók igényeit és fejlessze a vásárlók izlését” – írta 1949 végén a Friss Újság, külön kiemelve, hogy „a jövőben vevőkonferenciákat is tartanak, hogy az ipari dolgozókat közelebb hozzák a kereskedelmi dolgozókhoz”. Nem tudjuk, hogy mi történt az ilyen vevőkonferenciákon, azt sem tudjuk, hogy tartottak-e ilyeneket, azt viszont tudjuk, hogy az egyik ÁTEX-bolt az Erzsébet (1950-től Lenin) körút 52. szám alatt nyílt. Nem mehetett túl jól az üzlet, mert hamarosan könyvesbolttá változott, úgy hívták, hogy Erkel Ferenc Könyv- és Zeneműbolt. Egy 1961-ben készült fotón maga Dmitrij Sosztakovics bámulja a kirakatát.

Az üzlethelyiség könyvesboltként vészelte át a rendszerváltást, még az ezredfordulót is, de később, Hangover néven, kocsmává változott. Talán a konkurencia miatt kellett lehúzniuk a redőnyt (ma már az Erzsébet körúton minden második házban kocsma működik), akik pedig átvették a helyet, nem akarnak részeg embert látni: távol-keleti, elsősorban vietnámi ételeket kínálnak a gyorsbüfénél magasabb nívón. A Quán Nón név ismerős lehet máshonnan, a szomszédban, az Erzsébet körút 24.-ben is van egy, meg az Erzsébet téren is, úgy tűnik, vietnami hálózat épül, bár az ottani étlapokat nem ismerjük. Kissé meglepő, hogy itt a thai konyha is képviselteti magát. A pho leves (1790 Ft) mindent visz, legalábbis a vödörnyi marhahúsos változat (amúgy van „elég nagy” kis adag is 1390-ért), de a thai eredetű tom yum leves (1490 Ft) sokáig versenyben marad. A tavaszi tekercs (1490 Ft) kissé túlárazott, de a bundája nem tocsog az olajban, jó ropogós, és a darált húsos töltelékről sem jutnak csúnya dolgok az eszünkbe. Arról már inkább, hogy még be sem fejeztük, amikor hozzák a főételt. A mi xao hai san (2190 Ft) nevezetű, pirított hagymával megszórt főtt tészta tenger gyümölcseivel érkezik, és egészen addig kellemes, míg meg nem kóstoljuk a teljesen íztelen, szivacsszerű „gyümölcsöket”.

Ahogy azt több pho levesezőben is tapasztalhattuk, a tápiókapuding nevű édesség itt is csak étlapon van, úgyhogy marad a sült banán (790 Ft) csokival nyakon öntve, de a tavaszi tekercshez hasonló olajmentes bundában.

Figyelmébe ajánljuk