kertész lesek

Zulu Café – Rétság  

  • kertész lesek
  • 2021. június 16.

Gasztro

Rétsági kitérő

A Budapesttől 55 kilométerre fekvő Rétságon évtizedeken át állomásozó, első lépcsős páncélos alakulat nemcsak a Varsói Szerződés pörölye volt, de a település fejlődésének záloga is. Az egykor alig ezer lelkes Nógrád megyei falu a honvédségi jelenlét következtében a hetvenes évekre tipikus szocialista kisvárossá vált: lakótelep, áruház, könyvtár és művelődési központ épült az akkori divatnak megfelelően inkább praktikus, mint esztétikus megfontolások alapján. A laktanyát 1997-ben hagyta el az utolsó katona, de a városkép azóta sem változott sokat. Rétság mégsem tűnik annyira reménytelen helynek, mint más nógrádi települések. „Nem tudunk jobbítani a helyzeten: mert képtelenség jobb statisztikát produkálni, mint az évek óta fennálló bűntelenség – nyilatkozta az ottani rendőrkapitány két évvel ezelőtt a Zsaru magazinnak, amit azzal magyarázott, hogy a főváros közelebb esik Rétsághoz, mint a megyeszékhely, és szerinte „ez a földrajzi közelség kedvez a befektetőknek és a munkaerő-áramlásnak”, ide „indiai, koreai beruházók jönnek, összeszerelő munkahelyek tucatjait, százait teremtve”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.