chili&vanília

Fülecskék, copfocskák, fonatok  

  • chili&vanília
  • 2021.06.16 20:55

Gasztro

Kagyló és garnéla

Kedden borjúhússal és parmezánnal töltött ravioli, szerdán gnocchi, csütörtökön egész apró, sonkával töltött tortellini, péntektől megérkezik a hétvégi közönség, úgyhogy akkor belehúznak: lasagne, szombaton spenótos-ricottás agnolotti, vasárnap sonkás-mozzarellás rotolo (tésztatekercs, amelyet paradicsomszósszal kell besütni). Orecchiette, maccheroncini és sagne ’ncannulate pedig mindig van, ezek az állandó alaptészták. A délolasz Puglia tartományban fekvő kedves üdülőfalu, Porto Cesareo tésztaműhelyének heti rendje, minden bizonnyal évtizedek óta. A falon bekeretezett fotók a főnökasszonyról és családjáról, a pult mellett gépelt papíron a tésztarend. A pult szinte üres, de az ablakon át megtekintheti a kedves vásárló, ahogy szorgos női kezek alatt készülnek a különböző formájú tészták. Puglia Olaszország egyik legnagyobb és legfontosabb búzatermesztő vidéke, a tésztának itt így még kiemeltebb szerep jut. A vidék ikonikus tésztája az orecchiette, vagyis „fülecske”, amelyet kézzel készítenek, a kis kagyló mélyedése éppen jól veszi fel az ízeket. Leggyakrabban kolbásszal és tarlórépa fokhagymás, fonnyasztott zöldjével készítik. A maccheroncini vagy helyi néven minchiareddhri – kis megsodort fonat – is jellegzetes forma, ezt többnyire sima paradicsomszósszal és ún. ricotta forte sajttal tálalják. Az egyik leglátványosabb pugliai tészta a sagne ’ncannulate – gyönyörű, hosszú, csavart széles metélt. Mindhárom alaptészta tojás nélkül, durumlisztből és vízből készül, ami kiváló, harapható állagot eredményez. A tésztaműhely titkos aduászával a háziasszony férje áll elő: készítsem el a petrezselymes tésztájukat garnélával, kagylóval, nem fogom megbánni, biztat. Így is lesz – a szép színű, ízes tészta nagyszerűen passzol az édes-sós tengeri herkentyűkhöz. Sem a jó minőségű tészta, sem a friss halféle nem beszerezhetetlen már itthon sem, bátran próbálják ki a receptet. S hátha jól jön majd valakinek egy tengerparti nyaralás konyhájában is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk