chili&vanília

Fülecskék, copfocskák, fonatok  

  • chili&vanília
  • 2021. június 16.

Gasztro

Kagyló és garnéla

Kedden borjúhússal és parmezánnal töltött ravioli, szerdán gnocchi, csütörtökön egész apró, sonkával töltött tortellini, péntektől megérkezik a hétvégi közönség, úgyhogy akkor belehúznak: lasagne, szombaton spenótos-ricottás agnolotti, vasárnap sonkás-mozzarellás rotolo (tésztatekercs, amelyet paradicsomszósszal kell besütni). Orecchiette, maccheroncini és sagne ’ncannulate pedig mindig van, ezek az állandó alaptészták. A délolasz Puglia tartományban fekvő kedves üdülőfalu, Porto Cesareo tésztaműhelyének heti rendje, minden bizonnyal évtizedek óta. A falon bekeretezett fotók a főnökasszonyról és családjáról, a pult mellett gépelt papíron a tésztarend. A pult szinte üres, de az ablakon át megtekintheti a kedves vásárló, ahogy szorgos női kezek alatt készülnek a különböző formájú tészták. Puglia Olaszország egyik legnagyobb és legfontosabb búzatermesztő vidéke, a tésztának itt így még kiemeltebb szerep jut. A vidék ikonikus tésztája az orecchiette, vagyis „fülecske”, amelyet kézzel készítenek, a kis kagyló mélyedése éppen jól veszi fel az ízeket. Leggyakrabban kolbásszal és tarlórépa fokhagymás, fonnyasztott zöldjével készítik. A maccheroncini vagy helyi néven minchiareddhri – kis megsodort fonat – is jellegzetes forma, ezt többnyire sima paradicsomszósszal és ún. ricotta forte sajttal tálalják. Az egyik leglátványosabb pugliai tészta a sagne ’ncannulate – gyönyörű, hosszú, csavart széles metélt. Mindhárom alaptészta tojás nélkül, durumlisztből és vízből készül, ami kiváló, harapható állagot eredményez. A tésztaműhely titkos aduászával a háziasszony férje áll elő: készítsem el a petrezselymes tésztájukat garnélával, kagylóval, nem fogom megbánni, biztat. Így is lesz – a szép színű, ízes tészta nagyszerűen passzol az édes-sós tengeri herkentyűkhöz. Sem a jó minőségű tészta, sem a friss halféle nem beszerezhetetlen már itthon sem, bátran próbálják ki a receptet. S hátha jól jön majd valakinek egy tengerparti nyaralás konyhájában is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.

Hogy jobban fájjon

Tavaly nyáron Texas állam súlyosan megszigorította a művi terhességmegszakítás feltételeit: megtiltotta, hogy ilyen műtéteket végezzenek el, ha már kimutatható a magzati szívhang.

Száll a kakukk Szegeden

Eddig piaci áron fizettek a közüzemi szolgáltatásokért a szegedi Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjas bérlői, mivel nincsenek almérők az apartmanjaikban. Nemrég 31 fő eldöntötte: egyoldalúan bevezetik a rezsicsökkentést, amelyből eddig kimaradtak. De hogy fognak számolni? – kérdezi a ház fenntartója.