Tartalom

MaNcs 33. évf. 24. sz. (2021-06-17)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Könyvdarálók kérték

„Meg kell védeni a gyermekeket, az elkövetőkre pedig szigorúbban kell lesújtani” – írta Kocsis Máté május 18-i Facebook-bejegyzésében, amellyel a Fidesz ún. pedofilellenes törvénycsomagját igyekezett beharangozni.

A szerk.

A szerk.

Provokátorok!

Fél térdre ereszkedve tiltakoztak a rasszizmus és a kirekesztés ellen az ír fociválogatott tagjai a múlt keddi Magyarország–Írország felkészülési meccs előtt. A magyar játékosok állva maradtak, és a mezükön lévő Respect feliratra mutattak, közben a Szusza Ferenc Stadion nézőteréről hangos füttyszót és pfujolást lehetett hallani.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek 2021/24.

Válasz Kapronczay Stefánia A közös erő című és Fülöp Zsófia és Koncz Tamás Kaleta-csapda című írására.

Publicisztika

Horn Gábor

Publicisztika

A kárvallottakért

Válasz Maruzsa Zoltánnak  

Szokatlan és örömteli élmény volt Maruzsa Zoltán higgadt és tárgyalóképes sorait olvasni a Magyar Narancsban.

Várhegyi Éva

Publicisztika

Nyugodtan készpénznek veheted

A kriptovaluták, a jegybankok és a digitális pénz térhódítása  

Régi és eddig nem cáfolt igazság, hogy a pénz hatalom. Egyre több bizonyítékát látjuk annak is, hogy különféle információk birtoklása is mekkora hatalmat ad annak, aki célzottan használja föl.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„Igazi nemzeti koalíciót építünk”

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje az előválasztásról és a NER utáni világról    

A Fidesszel nincs kompromisszum, egymás felé viszont engedniük kell az ellenzéki pártoknak, ha jól akarnak kormányozni – szögezi le Dobrev Klára, akit arról is kérdeztünk, hogyan szólítaná meg a bizonytalan szavazókat.

Hogyan vált Kötter Tamás író a NER propagandistájává?

Belpol

Megszolgált bizalom  

Az ügyvéd-író Kötter Tamást egyre többen ismerik a Megafon politikai harcosaként. Azt már kevesebben tudják, valójában ki ő, és miért vállalja a kultúrkomisszár szerepét.

Egy vitatott fővárosi kitüntetés

Belpol

Megmentő vagy sírásó  

Felháborodott a gyermekvédelmi szakma Herczeg Krisztiánnak, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ igazgatójának fővárosi kitüntetésén. Az otthon körül évekkel ezelőtt botrányos ügyek voltak, míg Herczegre korábban a fideszes centralizáció eszközeként tekintettek.

Külpol

Irán választ

Külpol

Raiszi belejt  

A június 18-i iráni elnökválasztás nemcsak a köztársasági elnök személyéről, hanem az iszlám köztársaság legfelső vezetőjének utódlásáról is dönthet.

Színház

Színház

„Megérdemelte!”

Marina Abramović performance-művész  

Önéletrajza, az Aki átment a falon nemrég jelent meg magyarul. A belgrádi születésű művésszel pályafutása legmerészebb állomásairól, a kínai nagy falon megejtett szakításáról, a hasába vágott ötágú csillagról és Tito szeretetéről is beszélgettünk.

Interjú

Színház

„Amíg van mit”

Hegedűs D. Géza színész, rendező  

A karantén ideje alatt a Rózsavölgyi Szalonban rendezett, a nyitás után Lear királyt játszik a Katonában. Mindeközben továbbra is tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az újabb Shakespeare-szerep mellett a Vígszínházban történtekről, meg az SZFE ügyéről is kérdeztük.

Könyv
Kritika

Tárlat

Kritika

Vigyorgó macskák

Wolfgang Tillmans: A te tested a tiéd  

Érdemes a nyakunkat is bemelegíteni, mielőtt megnézzük a világ egyik legismertebb kortárs fotográfusának kiállítását: a térbe lépve ugyanis a képek rendkívüli sokfélesége és összevisszasága fogad. Még a radiátoron és a plafonon is. Portrék, intim pillanatok keverednek embertömegeket ábrázoló, tüntetéseken készült fotókkal, lényegtelen, apró részletek a világűr távlataival.

Könyv

Kritika

Egyszerűen ennyi    

Illés Klára: Megtartó erő

Kész regény, szoktuk mondani a felmenők életéről, de ezeket a regényeket aztán mégsem írja meg senki. A történetek pedig, ahogy az egymást váltó generációk emlékezetének vetésforgója megköveteli, kikopnak lassan a közös emlékezetből, majd eltűnnek örökre.

Színház

Kritika

Élet a pusztában

Shakespeare: Lear király    

Amikor Shakespeare a Lear királyt írta, pestisjárvány dúlt Angliában, feltételezhető, hogy a darab az önkéntes karantén idején született.

Musical

Kritika

Szomorkás vasárnap

Andrew Lloyd Webber – Don Black: Vasárnap mondd el!  

Egy magyarországi Webber-bemutató nem is olyan régen még igazi színházi szenzációnak számított, most meg szinte alig észrevehetően csúszik el a Madách elsőségi érdemű premierje, méghozzá korántsem csupán amiatt, hogy az előadás az internetre kényszerült.

Lemez

Kritika

A sárga földig

Gary Numan: Intruder  

Talán sokak számára meglepő, de Gary Numan soha nem tűnt el a popvilágból, miután a két Tubeway Army lemezzel (Tubeway Army, 1978; Replicas, 1979), majd első szólólemezeivel (The Pleasure Principle, 1979; Telekon, 1980) sikerrel definiálta azt, amit azóta is new wave-nek hívunk.

Film

Interjú + Kritika

Film

„Még nem bűn”  

Vadim Perelman rendező

Egy belga férfi perzsának mondja magát, hogy túlélje a náci tranzittábort, ám ezek után egy olyan nyelvre – a fárszira – kell oktatnia egy magas rangú nácit, amelyet nem beszél. A Perzsa nyelvleckéknek a 2020-as Berlinalén volt a premierje – a rendezővel a helyszínen beszélgettünk.

Zene

Interjú

Zene

„Akinek nem tetszik, továbbmegy”  

Ökrös Zoltán „Sztojka” utcazenész

Budapest belvárosában találkozhatunk vele és különleges hangszerével, a villanyciterával. Már kisgyerekként rabul ejtette a zene, az utcán öt éve kezdett játszani, mostanra javarészt ebből él. Első szerzői lemeze a napokban jelent meg.

Visszhang

Visszhang: lemez

Visszhang

Loscil: Clara

A kanadai Destroyer indie-pop-zenekar egykori dobosa és fúvósa, Scott Morgan.

Visszhang: film

Visszhang

A hívatlan

Ez az a film, amelyet, ha bor lenne, a szupermarketek polcain árulnának, a címkéjén valami olyan felirattal, hogy „üde nyári borzongáshoz”.

Visszhang: könyv

Visszhang

Egy galaxissal odébb

A sci-fi és fantasy filmek, sorozatok (no meg regények) régóta szolgáltatnak nyersanyagot a kutatók, tudósok számára.

Visszhang: dokumentumfilm

Visszhang

Örkény Közeli

A járvány idejére bezárt az Örkény Színház, de online elérhetővé váltak előadások, és saját stream stúdiója is lett az intézménynek – komoly, gesztusértékű programok készültek.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2021/24.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Lélek

Interjú

Lélek

„A pokol néha leszáll a földre”  

Perintfalvi Rita a katolikus egyházon belüli szexuális zaklatásokról

A napokban jelent meg Perintfalvi Rita teológus Amire nincs bocsánat című könyve, amelyben papok által szexuálisan bántalmazottak mesélik el történeteiket. A szerző reméli, egyre több áldozat mer majd beszélni, ez pedig elvezethet ahhoz, hogy az egyház őszintén szembenézzen a bűnökkel, s rendszerszintűen kezelje a problémát.

Egy súlyosan beteg autista hányattatásai az intézményrendszerben

Lélek

Kivert kutyaként  

Az autizmussal élő és más betegségekkel küzdő Csabát a gondozói az őket ért állítólagos bántalmazás miatt feljelentették, büntetőügye bíróságon van. Korábban viszont felmerült, hogy éppen a gondozója verte meg őt. A történet néhol kibogozhatatlan, és mindvégig rémisztő.

Vak emberként járványidőben

Lélek

A buszok oly csöndesek

A vakokat elzárta a világtól a koronavírus-járvány, Kurucsai Szabolcs is nehezen boldogul. Az iskolák, cégek sem hívják, hogy előadást tarthasson arról, milyen a vakok élete, és hogyan lehet praktikusan segíteni nekik.

 

Lokál

Méhlegelők Budapesten

Lokál

A beporzók kérték  

Váratlan politikai vihart kavart a fővárosi parkokban kialakított, ritkábban kaszált, a természeteshez közeli növény összetételű, úgynevezett méhlegelők ügye. Pedig jó lenne hozzászoknunk, hogy nem az a természetes, ha a fűnyírók zaja veri fel naponta a parkok nyugalmát.

Gasztro