A dél-koreai vizes világbajnokság fele annyiba került, mint a budapesti
vizes111_top_story_lead.jpg

A dél-koreai vizes világbajnokság fele annyiba került, mint a budapesti

  • narancs.hu
  • 2019. július 31.

Gazdaság

Sőt, reálértéken nagyjából negyedannyit költöttek ugyanarra.

Véget ért a kvangdzsuni vizes világbajnokság Dél-Koreában. A szervezők a költségeket is nyilvánosságra hozták, a vébé összköltsége 224 milliárd koreai von volt, ami körülbelül 54 milliárd forint, írja a 444.

A két évvel ezelőtti, budapesti világbajnokság költségei viszont valahol 108 és 130 milliárd forint körül lehettek - hivatalos elszámolás nálunk máig nem készült.

Ez azt jelenti, hogy a kvangdzsuni vébé legalább fele annyiba került, mint a budapesti.

Ha azt is figyelembe vesszük, hogy az egy főre jutó jövedelem Dél-Koreában kétszer akkora, mint Magyarországon, akkor arra jutunk, hogy a budapesti vébé négyszer annyiba került mint a kvangdzsuni.

Dél-Korea volt már házigazdája nyári és téli olimpiának, foci világbajnokságnak, atlétikai vébének és most vizes világbajnokságnak is.

Így jelentős mértékben a meglévő infrastruktúrára alapoztak, és ideiglenes helyszíneket alakítottak ki, hogy csökkentsék a költségeket.

A koreaiak  az ideiglenes medencéket a világbajnokság után Tokióba, a jövő évi olimpia és a 2021-es vizes világbajnokság helyszínére szállítják át. A sportolókat pedig nem szállodákban, hanem egy külön, erre a célra felépített lakónegyedben szállásolták el - ezeket az épületeket a világbajnokság végeztével értékesítik.

Ezzel szemben nálunk épült egy 43 milliárdos Duna Aréna, az ideiglenes medencéket egyelőre nem sikerült eladni senkinek, a sportólóknak pedig szállodaszobákat béreltek a rendezők.

2027-ben ismét Budapest rendezi a vizes világbajnokságot.

 

Figyelmébe ajánljuk