A kevesebb gyermeket nevelő magas jövedelműek járhatnak jól az szja-visszatérítéssel

Gazdaság

Nem világos, hogy az alacsony jövedelmű, több gyermeket nevelő családok kapnak-e kompenzációt, pedig a járványt pont ők sínylették meg a legjobban.

 

Bár a részletekről egyelőre keveset tudni, az bizonyos, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadja a kormány a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót (szja), legalábbis az átlagjövedelem szintjéig. Mindezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be szerdán.

Az egy nappal később tartott Kormányinfón Orbán elárulta, mindenki azt kapja vissza, amit befizetett, átadott az államnak, mint ahogy azt is megtudhattuk, neki is jár az szja-visszatérítés. Az egésszel lesz egy kis bohóckodás is: a kérdést nemzeti konzultácó keretében vitatja meg a kormány.

Pénteki rádióinterjújában pedig a kormányfő megismételte, az átlagjövedelmet terhelő adó mértékéig kapható vissza az szja, ez lesz a plafon.

Milyen számokon alapul a visszatérítés? Hiszen szja-t többféle jövedelem után lehet, kell fizetni. Egyebek mellett erről nyilatkozott lapunknak egy névtelenséget kérő adójogász szakértő, aki elmondta: szerinte csak a munkajövedelem adóját veszik számításba. „Magánszemélyeknek 2022 májusáig kell elkészíteniük az adóbevallást. Így hivatalosan nem tudja megállapítani a NAV, kinek mennyi az összjövedelme, azt viszont már korábban látják, kinek mennyi volt a keresete, ugyanis azt havonta bérszámfejtik, s ez az adat az adóhatóságnál már januárban rendelkezésre áll. A többi jövedelmet azután, akár hónapokkal később állapítja meg a NAV, tehát azt, hogy valakinek mennyi az összjövedelme, az év elején nem látják. Azt viszont igen, kinek mennyi volt a keresete, sőt sokaknak ennek alapján a hatóság készíti el az adóbevallását” - mondta a szakember.

Az eddigi bejelentésekből tehát nagyjából azt lehet megállapítani, hogy az átlagkereset összegénél húzzák meg a visszafizetés felső határát. Ez maximum évi 800 000 forint. Ha ezt elosztjuk tizenkettővel, akkor egy hónapra 66 ezer forint szja jön ki. Ez pedig bruttó 444 000 forintnak az adója, ennyivel számoltak, amikor a kedvezmény maximumát megtervezték. Kérdés, hogy a 800 000 forintba egy gyereket eleve beleszámoltak-e, hiszen különben anélkül nem is járna semmi. (Ha mégsincs belekalkulálva, 120 ezerrel kevesebbet kap vissza a szülő, mivel egy gyerek után havonta 10 000 forinttal csökken a befizetendő szja. Két gyereknél kétszer 20 ezer forint a kedvezmény.)

„Itt már érezhetően csökken a befizetett adó, ezért ez e csoportba tartozók jóval kevesebbet is fognak visszakapni jövőre. Három vagy több gyereknél még nagyobbat, mondhatni több osztályt ugrik a támogatás, mindegyik után havonta 33 000 forinttal csökken az szja” – ismertette az adójogász. Felhívta a figyelmet arra, hogy a háromgyerekesek nagy része nem is fizet szja-t, sőt nem is tudnak annyit keresni, hogy a teljes kedvezményt kihasználják, s ha mégis, akkor a járulékokból is levonhatják a fennmaradó kedvezményt. A minimálbér magasságában lévők pedig gyakorlatilag már két gyereknél nem fizetnek szja-t, ezért ők nem, vagy csak alig kapnak vissza valamit jövőre. 

„A kevesebb gyermeket nevelők járnak igazán jól, különösen a magas jövedelműek, őket célozza ez a csomag”

- mondta a szakértő.

Miközben az igazán jómódú egy-két gyerekeseknek több százezres vagy akár milliós összeget visszatérítenek, a rendkívüli plusz pénztől a több gyermeket nevelő, kiskeresetű szülők elesnek. Azaz: hiába volt esetleg nyomorult évük – a szokásos kedvezmények dacára –, pont náluk nem kompenzálják a veszteségeket. Pedig – ha csak a kormány logikáját követjük is –, épp e családoknál sokszorozódtak azok a pénzügyi és egyéb terhek, amelyek a pandémiás helyzetből adódtak.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk