a közelmúltban

Csődbe ment a coworking úttörője

  • narancs.hu
  • 2023. november 12.

Gazdaság

A közösségi munkavégzést meghonosító cégcsoport sikere csúcsán 47 milliárd dollárt ért, most viszont az Egyesült Államokban fizetésképtelenséget jelentett be.

Tönkrement az ünnepelt coworking-szolgáltató, a WeWork, amelyet egykor a világ legértékesebb startup vállalkozásai között jegyeztek – tudósít a hvg.hu a Deutsche Welle riportja nyomán. 

Nagyvárosi környezetben

a coworking Magyarországon is jól ismert fogalom: ez az, amikor közösen használt irodában együtt dolgoznak különböző iparágakból és szakmákból érkező emberek,

akiknek eltérőek ugyan az irodahasználati szokásaik, de a rugalmas közeg sok lehetőséget kínál új ismeretségekre, impulzusokra és együttműködésekre.

Az úgynevezett coworking tereket – azaz közös infrastruktúrával rendelkező irodahelyiségeket – elsősorban startupok, mikrovállalkozások és szabadúszó egyéni vállalkozók veszik igénybe használatarányos díjért cserébe, de egyre jellemzőbb, hogy a vállalatok is az irodai kapacitások egy részét rugalmasan, ilyen helyeken vásárolják meg.

Abban, hogy a coworking világszerte ismertté vált, nagy szerepe volt Adam Neumann-nak. 2010-ben ő alapította meg a WeWork nevű vállalatot, amellyel azt tűzte ki célul, hogy a közösségi irodahasználat iparági szintű elterjesztésével forradalmasítja a cégek ingatlanbérletének piacát. Látszólag sikerrel is járt: frappáns szlogenjeivel és agresszív marketingjével Neumann egy kis startupból milliárdos céget csinált, világszerte több száz irodával.

Ám

a vakmerő célkitűzésekhez képest az eredmények elmaradtak.

A WeWork soha nem volt nyereséges. A befektetők rendre tolták bele a pénzt, és reménykedtek a nagy bizniszben. Neumann vállalatában mindenekelőtt a japán Softbank csoport látott fantáziát, folyamatosan növelve részesedését. A legfrissebb adatok szerint a cégnek a közelmúltban 660 telephelye volt a világ 119 városában, köztük Európán belül a legtöbb az Egyesült Királyságban és Franciaországban. A WeWork Németországban Berlinben és Frankfurtban van csak jelen.

A cégcsoport a sikere csúcspontján 47 milliárd dollárt ért, a közelmúltban azonban már csak 45 millió dollár volt a tőzsdei értéke. Most pedig az Egyesült Államokban fizetésképtelenséget jelentett be, amit várhatóan további csődeljárás követ Kanadában. Az inszolvencia-bejelentések célja, hogy a WeWork kiszabadulhasson jelenlegi – igen drága – bérleti szerződéseiből, és átszervezhesse magát.

A vállalat gyors felemelkedése már korábban is kétségeket ébresztett több szakértőben a fenntarthatóságával kapcsolatban. Neumannt a gyors növekedés miatt sok kritika érte, a Softbank térnyerésével 2019-ben ki is vonult a cégből.

A Coworking Munkahelyek Németországi Szövetségének (BVCS) elnöke, Tobias Kollewe szerint a WeWork a rossz gazdálkodás iskolapéldája, a kudarcáról nem az iparág tehet.

A coworking igenis sikertörténet”

– állítja Kollewe. Az Egyesült Államokban felvett adatok is erről tanúskodnak. A WeWork fizetésképtelensége paradox módon egy olyan időszakban következett be, amikor az irodahelyiségek rövidtávú bérbe adása egyre jobban megy: a coworking terek száma 2023 első és második negyedéve között az USA-ban tíz százalékkal nőtt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk