Újra igazi túróból készülnek a Pöttyös Túró Rudik

  • narancs.hu
  • 2023. november 10.

Gasztro

Egy ideig több termékben „tejalapú rögös készítményt” használtak túró helyett.

A Termékkritikus nevű tiktokker még májusban tett közérdekű bejelentést a Nébihnél, mert szerinte a Pöttyös gyártója az ízesített Túró Rudikban ekkor már bizonyíthatóan nem túrót használt, hanem általuk csak „tejalapú rögös készítménynek” nevezett összetevőt, ami viszont a Magyar Élelmiszerkönyv alapján nem túró – írja a hvg.hu.

A Termékkritikus akkor azt követelte, hogy a Túró Rudi a jövőben túróból készüljön, de ha nem, ne nevezzék Túró Rudinak. A hatóság a Pöttyös gyártójával szemben hatósági vizsgálatot, majd hatósági eljárást kezdeményezett, amelyet bírósági eljárás követett.

A Pöttyös gyártója néhány nappal később elismerte, hogy valóban változtatott a receptúrán, és már nem túróból készíti az ízesített, valamint a 0% hozzáadott cukorral készült Pöttyös Túró Rudikat. Mint közölték,

a gyártás során tejport adtak az ultraszűrt tejhez, így készült a túróhoz hasonlító, „tejalapú rögös készítmény".

A Termékkritikus szerint október végén a boltokba kerültek az új termékcímkés Pöttyös Rudik, amelyekben már újra zsírszegény tehéntúró található. Ugyanakkor – mint a videóban elhangzik – két Pöttyös rudi termék (a a Pöttyös Rudikornis, valamint a Laktózmentes változat) továbbra sem igazi túróból készül, így nem is viselik a Túró Rudi nevet.

A lap megkereste a Pöttyös gyártóját, FrieslandCampina Hungária Zrt.-t, amely közölte: „megértve a fogyasztóinkban megfogalmazódott kérdéseket, úgy döntöttünk, hogy október 2-től ugyanazt a gyártási eljárást alkalmazzuk az érintett 12 db ízesített termékünk esetében is, mint amit a natúr termékeinknél használunk. Mivel ez megfelel az érvényben lévő Magyar Élelmiszerkönyv szabályozásának is, így ezen termékeink csomagolásán is

mostantól az összetevők között a túró szó szerepel”.

 

Hozzátették: "csak egyes termékvariánsok (laktózmentes és Rudikornis) gyártása során marad a minimális mértékben tejport is tartalmazó receptúra”.

Novemberben egyszer már "hírbe keveredett" a túró rudi, kiderült ugyanis, hogy januártól csökken az áfája.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk