A Termékkritikus nevű tiktokker még májusban tett közérdekű bejelentést a Nébihnél, mert szerinte a Pöttyös gyártója az ízesített Túró Rudikban ekkor már bizonyíthatóan nem túrót használt, hanem általuk csak „tejalapú rögös készítménynek” nevezett összetevőt, ami viszont a Magyar Élelmiszerkönyv alapján nem túró – írja a hvg.hu.
A Termékkritikus akkor azt követelte, hogy a Túró Rudi a jövőben túróból készüljön, de ha nem, ne nevezzék Túró Rudinak. A hatóság a Pöttyös gyártójával szemben hatósági vizsgálatot, majd hatósági eljárást kezdeményezett, amelyet bírósági eljárás követett.
A Pöttyös gyártója néhány nappal később elismerte, hogy valóban változtatott a receptúrán, és már nem túróból készíti az ízesített, valamint a 0% hozzáadott cukorral készült Pöttyös Túró Rudikat. Mint közölték,
a gyártás során tejport adtak az ultraszűrt tejhez, így készült a túróhoz hasonlító, „tejalapú rögös készítmény".
A Termékkritikus szerint október végén a boltokba kerültek az új termékcímkés Pöttyös Rudik, amelyekben már újra zsírszegény tehéntúró található. Ugyanakkor – mint a videóban elhangzik – két Pöttyös rudi termék (a a Pöttyös Rudikornis, valamint a Laktózmentes változat) továbbra sem igazi túróból készül, így nem is viselik a Túró Rudi nevet.
A lap megkereste a Pöttyös gyártóját, FrieslandCampina Hungária Zrt.-t, amely közölte: „megértve a fogyasztóinkban megfogalmazódott kérdéseket, úgy döntöttünk, hogy október 2-től ugyanazt a gyártási eljárást alkalmazzuk az érintett 12 db ízesített termékünk esetében is, mint amit a natúr termékeinknél használunk. Mivel ez megfelel az érvényben lévő Magyar Élelmiszerkönyv szabályozásának is, így ezen termékeink csomagolásán is
mostantól az összetevők között a túró szó szerepel”.
Hozzátették: "csak egyes termékvariánsok (laktózmentes és Rudikornis) gyártása során marad a minimális mértékben tejport is tartalmazó receptúra”.
Novemberben egyszer már "hírbe keveredett" a túró rudi, kiderült ugyanis, hogy januártól csökken az áfája.