Elbocsátások az Euronews-nál: a budapesti szerkesztőséget nem érintik

  • narancs.hu
  • 2023. március 18.

Gazdaság

Az Orbán Viktor tanácsadójának fia által megvásárolt csatorna Lyonból Brüsszelbe teszi át központját, emiatt közel 200 dolgozótól megválnak.

A budapesti székhelyű magyar szerkesztőségét nem érinti az Euronews  a tömeges elbocsátás, amit a csatorna tulajdonosa, az Alpac Capital jelentett be – mondta Kert Attila, az Euronews budapesti igazgatója az rtl.hu-nak szombaton. 

A lyoni székhelyű médiacég még március elején közölte, hogy a 349 dolgozójából 197-et elbocsátanak, a francia városban található székházukat pedig eladják és az unió központjába, Brüsszelbe költöznek.

Az Alpac átszervezésről beszél, a dolgozók szerint viszont a hírtelevíziót szinte teljesen leépítik, és a cég „az állásaink feláldozásával akar profitot termelni”.

Le Monde szerint

míg Lyonban tömeges elbocsátok zajlanak, addig Brüsszelben több mint száz munkahelyet kívánnak létrehozni, köztük hetvenet újságírók számára.

További 50 újságírót vesznek fel hat nagy európai fővárosban: Berlinben, Rómában, Madridban, Lisszabonban, Londonban és Párizsban.

A szakszervezet szerint komoly probléma, hogy azokat, akiket most elbocsátanak, nem veszik fel automatikusan újra például Brüsszelben.

A dolgozók közölték, hogy március 16-tól március 20-ig sztrájkba léptek. Emellett Emmanuel Macron francia köztársasági elnökhöz, valamint az Európai Bizottsághoz fordultak segítségért.

2021 decemberében jelentették be, hogy az Alpac Capital portugál befektetési cég megvásárolja a médiacég 88 százalékos tulajdonrészét, amit tavaly júliusban véglegesítettek.

Az Alpac ügyvezető igazgatója a portugál Pedro Vargas David: annak a Mario Davidnak a fia, aki portugál jobboldali politikusként még az 1990-es évek elején barátkozott össze Orbán Viktorral. Mario David a 2010-es években a Fidesz hangos védelmezőjeként szolgált az Európai Néppárton belül, jelenleg pedig a magyar miniszterelnök hivatalos tanácsadója.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk