Az EU-ban már egy számjegyű, Magyarországon rekord mértékű az infláció

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Gazdaság

Az Eurostat adatai szerint itthon is volt némi csökkenés: a januári 26,2 százalékról 25,8 százalékra.

Az Európai Unió inflációja februárban 9,9 százalékosra csökkent – írja a hvg.hu az Eurostat által közzétett adatokra hivatkozva. Az EU-ban tehát már most sikerült megvalósítani azt, amit Orbán Viktor az év végére ígért Magyarországon, egy számjegyűre csökkent az infláció. 

Ezzel szemben a magyar drágulás egészen extrém más európai országokéhoz képest, november, december és január után ezúttal is EU-rekorder, ráadásul toronymagasan. A magyar infláció az Eurostat adatai szerint a januári 26,2 százalékosról 25,8 százalékra csökkent (a KSH egy kicsit más módszertan szerint számol, náluk 25,7-ről 25,4-re ment le).

Az EU második legnagyobbja a lett infláció, 20,1 százalékkal, majd a cseh 18,4 százalékos adat a harmadik.

Mindeközben az EU 16 tagállama már elérte az egy számjegyű inflációt, a legalacsonyabbakat Luxemburgban (4,8), Belgiumban (5,4), és Spanyolországban (6,5) mérték.

Azon országok közül, ahol még 10 százalék fölötti a drágulás, januárról februárra a lengyel és a szlovák infláció nőtt, de jól látszik a visegrádi államok összehasonlításában, hogy Magyarország még így is egy egészen külön kategóriát képvisel. A nagy nyugati országok számai mellé állítva a magyar adatokat pedig jól látszik, mi igaz abból az állításból, hogy Európa tüdőn lőtte volna magát a szankciókkal.

Az EU egyik legnagyobb problémája az élelmiszerek drágulása, még a legszerencsésebb Cipruson is 9,1 százalékkal drágábbak az ételek, mint tavaly ilyenkor voltak, mindenhol máshol két számjegyű az áremelkedés, átlagosan pedig majdnem 20.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az élelmiszer-infláció februárban 47 százalék volt.

Az energiaárak emelkedésében – az Eurostat itt egyben számítja a háztartási energiát és a járműüzemanyagokat – a magyar drágulás nem fért be a három legnagyobb közé, ott a lettek ugrottak el úgy az egész EU-tól, ahogyan az élelmiszereknél mi. A hatósági energiaárat bevezető Málta mellett azonban öt olyan ország is van, ahol már nem egyszerűen lelassult az energiadrágulás, hanem alacsonyabb is lett ez a mutató, mint amilyen egy éve volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.