Kirúgták a makói elbocsátások miatt tiltakozó szakszervezeti vezetőt

  • narancs.hu
  • 2024. január 26.

Gazdaság

Kizárták irodájából és végkielégítést sem kapott Radics Gábor.

Azonnali hatállyal bocsátották el január 16-án Radics Gábort, a Contitech szegedi gumigyárának dolgozóját, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnökét. Az elbocsátással egyidőben a szakszervezeti tevékenységével kapcsolatos dokumentációktól, illetve online felületektől is elzárták, és a szakszervezet a cég telephelyén található irodájába sem mehet be – írja a Mérce. A lapnak nyilatkozó érintett szerint az ügy a makói Continental-gyárral kapcsolatos fejleményekkel áll kapcsolatban.

Mint a hvg.hu írja, a tavaly novemberben a GSZSZ hívta fel a figyelmet arra, hogy több tucat munkavállalótól válik meg a gyár, köztük több mint 20 éve ott dolgozóktól is. Radics Gábor később a Continental AG hannoveri vezetésének küldött nyílt levélben

azt is jelezte, hogy olyan dolgozókról volt szó, akik előzőleg vendégmunkásokat tanítottak be.

A makói kirúgások miatt Lázár János is méltatlankodott.

Mércének a szakszervezeti vezető most azt mondta, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül, váratlanul érte az elbocsátás, másnap már biztonsági őrök vezették ki a gyárból, nem kapott végkielégítést, pedig 27 éve dolgozott a cégnél, és elesik a tavalyi prémiumától is.

Az üggyel kapcsolatban pénteken közleményt adott ki a Continental:

"A tiszteletteljes együttműködés minden munkatársunkkal elengedhetetlen előfeltétele vállalatunk sikerének és hosszú távú fennmaradásának. Ennek megfelelően, mint sok más cég, így mi is rendelkezünk minden munkavállalónkra vonatkozó, kötelező érvényű értékekkel és szabályokkal, beleértve a munkavállalói érdekképviseletek tagjait is. Ezen értékek és szabályok jelentős megsértése esetén a munka törvénykönyvében leírtak alapján megtesszük a szükséges lépéseket. Egyes munkavállalóinkat érintő egyéni eseteket adatvédelmi okokból ezen túlmenően nem kommentálhatunk."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk