Komoly veszteséggel zárt az „orosz McDonald's”

  • narancs.hu
  • 2023. március 29.

Gazdaság

Az amerikai gyorsétteremlánc tavaly márciusban függesztette fel tevékenységét Oroszországban, majd elhagyta a piacot. A helyén nyílt a Vkuszno – i Tocska márkanevet viselő cég, mely jelentős veszteségről számolt be. 

Komoly veszteséggel zárta a tavalyi évet az Oroszországot elhagyó McDonald's helyén létrejött orosz gyorsétterem, a Vkuszno - i tocska üzemeltetője – írja az MTI. 

A Sistema 11,3 milliárd rubel (52,5 milliárd forint) veszteséget jelentett 2022-ről, míg a bevétele 2,3 százalékkal, 73,5 milliárd rubelre csökkent orosz számviteli szabvány szerint

– közölte a cég szerdán. A Sistema 2021-ben még több mint 2 milliárd rubel adózott eredménnyel zárt. A tavalyi adatokat befolyásolta, hogy a Sistema alá tartozó éttermek tavaly március közepétől júniusig nem működtek, a kibővített hálózat újranyitása fokozatosan történt szeptember végéig.

 
Bezárt McDonald's étterem az oroszországi Podolszkban 2022. május 16-án. A globális gyorsétteremlánc bejelentette, hogy az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt hozott szankciók hatására eladja minden oroszországi érdekeltségét és 32 év után kivonul az országból.
Fotó: Makszim Sipenkov / MTI/EPA
 

Az amerikai McDonald's gyorsétteremlánc tavaly márciusban felfüggesztette tevékenységét Oroszországban, majd úgy döntött, hogy teljesen elhagyja a piacot, és eladja oroszországi üzlethálózatát. A vevő a NefteKhimServis olajcég társtulajdonosa, az Alekszandr Govor vezette Sistema, amely korábban 25 szibériai McDonald's franchise engedélyével rendelkezett és a McDonald's kivonulásával megvásárolta az összes többit is, egyben bevezette a Vkuszno - i Tocska új márkanevet.

Az új márka első étterme tavaly június 12-én nyílt meg Moszkvában. A McDonald's-nak 847 étterme volt Oroszországban, innen származott az amerikai cég teljes bevételének 9 százaléka, mintegy 2 milliárd dollár az Ukrajna ellen indított orosz intervenció előtti évben, 2021-ben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.