A távmunkában dolgozók is igényelhetnek bértámogatást

  • narancs.hu
  • 2020. április 22.

Gazdaság

A kormány lazít a szabályokon.

Kiterjeszti a kormány munkahely megőrzési programját, továbbá egyszerűsíti az igénylések menetét is, valamint csökkenti a cégekre háruló költségek mértékét is – írja az Index a szerda délután megjelent rendelet alapján.

Fontos változás, hogy ezentúl a távmunkában, otthonról dolgozó munkaerőre, illetve a kölcsönzött munkaerőre is kérhető bértámogatás. A jelentkezőknek nem kell igazolnia, hogy minden más lehetőséggel próbálkoztak már, mielőtt segítséghez fordulnak.

Továbbá kikerült a rendeletből egy rész, miszerint a rövidített munkaidővel együtt járó egyéni fejlesztési időt bele kell írni a munkaszerződésbe. Ezzel a több száz, ezer főt foglalkoztató cégek adminisztratív terhektől mentesülnek. Ugyanakkor a szövegből kiderül, hogy az egy főre jutó támogatás maximum mértéke 75 ezer forintról 112 ezer forintra emelkedhet.

A cégek támogatásának mértékét nem a veszélyhelyzet kihirdetésének napján érvényes havi távolléti díj, hanem a havi alapdíj alapján számolják ki. Ez viszont azt jelenti, hogy a dolgozók csökentett bére alacsonyabb lehet, mint amennyi az eredeti rendelet szerint lett volt.

Az egyéni fejlesztési időt úgy módosították, hogy már csak akkor kötelező a csökkentett munkaidő után fejleszteni a támogatott dolgozót, ha a foglalkoztatás meghaladja az eredeti foglalkoztatás felét.

Neked ajánljuk