Matolcsy György már az év végére egyszámjegyű inflációt vizionál

  • narancs.hu
  • 2023. április 26.

Gazdaság

Optimista a kormány gazdaságpolitikáját kritizáló jegybankelnök.

„Az MNB mindent megtesz annak érdekében, hogy a törvényi mandátumával összhangban elérje az árstabilitást. Ennek megfelelően összehangolt és fegyelmezett gazdaságpolitikai lépésekkel minden esély megvan az évvégi egyszámjegyű infláció elérésére” – válaszolta az atv.hu kérdésére az MNB.

A Nemzeti Bank  25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette a kamatfolyosó tetejét április 25-i, keddi ülésén. Az alapkamat továbbra is 13 százalékos, az irányadó kamat 18 százalékos.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke korábban mondta, nagyon kemény munka lesz a 20 százalék feletti infláció letörése egy év alatt egyszámjegyűre, de talán megcsinálható.

Az MNB-től azt is megkérdezték, hogy milyen hatása van a június 30-ig meghosszabbított árstopoknak, amire óvatos, semmitmondó felelet érkezett: „Az idő rövidségére tekintettel még nem állnak rendelkezésünkre a legfrissebb elemzések. Így jelenleg nem tudjuk pontosan megállapítani, hogy a meghosszabbított árstopoknak milyen direkt hatásai lesznek az inflációra” – érkezett a válasz a jegybank Kommunikációs főosztályától.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.